Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter P

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

PAALTJES

Varkens zijn dol op paaltjes. Hoe meer hoe beter. Kunnen ze lekker tegenaan schuren.
Zie afrastering – gaas

PAARD

Het is een misvatting dat paarden, pony’s, ezels en geiten zo goed met minivarkens kunnen. Daar denken die onevenhoevigen zelf vaak heel anders over. Met open gebeten varkensruggetjes en dwarslaesies tot gevolg.

PANIEK

Een minivarken kan gauw in paniek raken. Ga altijd kalm en geduldig met ze om. Mensen met een opvliegend karakter of matig ontwikkeld empatisch vermogen zijn ongeschikt voor het houden van minivarkens.
Zie schrik

PARACETAMOL

Zie zetpil

PARELS VOOR DE ZWIJNEN

Hopelijk is deze site geen parels voor de zwijnen.
Wie wil er nou horen hoe het echt zit met zo’n minivarkentje als huisdier? Maar de waarheid moet verteld en iemand moet het toch doen 🙂

PARIS HILTON

‘Paris Hilton kan binnenkort dierenrechtenorganisatie Peta aan haar deur verwachten. De organisatie is woedend op de hotelerfgename. Paris zou met de aanschaf van een minivarkentje als huisdier het verkeerde voorbeeld geven. Paris verwacht volgende maand haar nieuwe huisdier, een varkentje dat niet veel groter is dan een theekop. Hilton noemt zichzelf een grote dierenvriend, maar Peta denkt daar anders over. “De chihuahuas, fretten en beertjes waarmee ze ooit paradeerde zijn geen accessoires en een hangbuikzwijntje evenmin.” Peta noemt de aanschaf van Paris’ nieuwste vriendje een ‘ongelukkig voorbeeld’. “Ze behandelt dieren alsof ze net zo inwisselbaar zijn als vrienden en verloofden.” ‘

Bovenstaand berichtje stond in 2009 op NU.nl
Hoe zou het inmiddels met dat varkentje van Paris gaan? Iemand?
Zie George Clooney – geschiedenis

PENIS

De penis van een minivarken heeft de vorm van een kurkentrekker.
Zie Prins Harrie – dekken – liefdesspel

PERSOONLIJKHEID

Ieder minivarken heeft een eigen persoonlijkheid. Zoveel minivarkens, zoveel persoonlijkheden. Wat ze gemeen hebben met elkaar is hun aangeboren achterdocht en korte lontjes.
Zie achterdocht – argwaan – karakter – kort lontje

PERVERS

Van een minivarken een huisdier willen maken is tegennatuurlijk.

PETER KLAVER

Samenwerking met dierenarts Peter Klaver
Geneeskunde voor (mini)varkens staat nog in de kinderschoenen. De meeste varkens worden in grote aantallen gehouden en worden daarom ook collectief behandeld (ontwormen, castreren), maar niet de varkens van Het Beloofde Varkensland. Peter Klaver, voormalig dierenarts van Artis, heeft samen met oprichter Dafne Westerhof de gezondheidszorg voor het individuele varken opgezet. Een unicum in Nederland. Inmiddels is Peter een echte specialist geworden op het gebied van het hobbyvarken. Ook houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van medicijnen en nieuwe operatietechnieken. En die ervaringen deelt hij op zijn beurt weer met collega-dierenartsen zodat er steeds meer bekend wordt over het varken en zijn gezondheid. (bron: TV Noord-Holland)

PIJN

Als je zelf pijn hebt neem je een pijnstiller. Geef dat (mini)varkens ook. Bijvoorbeeld bij een verstuikt pootje, na een castratie, sterilisatie of andere operatie, gebitsbehandeling, opgelopen wond na een vechtpartij etc. Geef altijd ibuprofen, dat is ook meteen koorts- en onstekingsremmend.
Zie artrose – ibuprofen – ziekte

PIJNSTILLER

Zorg dat je altijd een doosje ibuprofen en een doosje paracetamol zetpillen 500 of 1000 mg in huis hebt.
Zie pijn

PINDAKAAS

De grote truc bij het toedienen van medicatie
Zie artrose

PINOKKIO – zomer 2013

Pinokkio heeft haar naam te danken aan haar fokker. Die loog er namelijk op los. Om te beginnen dat Pinokkio het kleinste varkentje ter wereld zou blijven. Omdat haar fokker die zogenaamd fokt. ‘Microbiggetjes.’ Dan dat Pinokkio goed zou kunnen opschieten met de honden van de koper. Vervolgens dat Pinokkio het enig zou vinden om aan een tuigje mee uit winkelen te gaan. Pinokkio zou ook nooit en te nimmer gaan wroeten, want dat had de fokker ‘er uitgefokt.’ En last but not least: Pinokkio zou een langer neusje krijgen dan haar broertjes en zusjes; daarom was ze 100 euro duurder. Zoveel leugens op een rij: dat kon niet anders dan fout gaan. En dat ging het dan ook. Pinokkio werd panisch van de honden des huizes. En een riempje om? Vergeet het maar. Ze krijste de pannen van het dak. Na een paar weken was haar baasje ten einde raad en bracht het biggetje naar Het Beloofde Varkensland. Daar stond Pinokkio binnen de kortste keren op nummer 1 van de top 3 van grootste wroeters. Ze had zelfs de wilde zwijnen verslagen. En o ja, en hoe groot ze geworden is, dat wil je niet weten. Door al deze leugens was haar naam voorgoed gevestigd: Pinokkio!

PIRI PIRI’S

De belletjes onderaan de wangen van Kune Kune varkentjes. Sommige geiten hebben dat ook. De functie? Die is er niet.
Zie Lellebellen

PIROUETTES

Jonge minivarkentjes draaien een pirouetje tijdens het spelen, maar oude varkens doen het ook nog wel eens als ze het uitzonderlijk naar hun zin hebben.
Zie blaffen – blijdschap – vrolijk

PLASSEN

Minivarkensvrouwtjs plassen van achteren, minivarkensmannetjes plassen van onder uit hun buik. Plassen en poepen gaan altijd onder de grootst mogelijke concentratie. Dat kun je zien aan de stand van hun staartje dat dan helemaal strak naar achteren staat. Van minivarkens leren plassen op de kattebak ben ik geen voorstander, omdat dat valt onder het hoofdstuk kunstjes leren. Minivarkens moeten buiten leven en ook buiten hun behoefte doen op een zelf uitgekozen plek.
Zie kattebak – kunstjes leren – poepen

PLATTEGROND

Heb je vragen over het gedrag van je minivarkens? Stuur dan altijd eerst een digitaal plattegrondje, dan krijg ik een indruk van hun leefsituatie. mail@minivarkens.nl
Zie ruimte – varkensconsult

PLATTE HAND

Een varkentje uit de hand voeren is om verschillende redenen niet aan te raden. Kun je het toch niet laten: in ieder geval niet uit de platte hand, zoals je een paard iets aanbiedt. Hoe dan wel? Pak het stukje appel tussen het topje van je duim en wijsvinger, hou het heel rustig en stabiel voor het bekje. Zodra je varkentje heeft toegehapt trek je snel, doch beheerst, je hand terug. Maar nogmaals: beter van niet. Je zult niet de eerste zijn die per ongeluk door een gulzig varkentje gebeten wordt.

POEPEN

Zie concentratie – kattenbak – ontlasting – plassen – staartje

PONY

Zie paard

PRIKPIL

De ‘prikpil’ voor (mini)varkens komt uit de bio-industrie. Het is een injectievloeistof voor beren, bedoeld als chemische castratie. Bij ex bio-industriezeugen werkt het ook als prikpil. Bij minivarkenzeugjes is het resultaat zeer wisselend. Vaker niet dan wel. Sterilisatie is om meerdere redenen dan ook sterk aan te raden.
Zie Peter Klaver – sterilisatie

PRINS HARRIE

Zie Miss Universe – Zwarte Prins

PRIVACY

Minivarkens zijn sociale groepsdieren met een behoefte aan privacy. Ze moeten zich van tijd tot tijd kunnen terugtrekken. Laat ze dan ook met rust.
Zie rotte

PROEFDIER

(Mini)varkens lijken voor 90% op mensen qua genetisch materiaal. Dat maakt ze geschikt als proefdier. Op Het Beloofde Varkensland kwam eens een bruid de varkens bedanken omdat ze net een varkenshartklep gekregen had. Dankzij de varkens had ze weer een toekomst. Göttinger zwijntjes worden als proefdier gebruikt voor brandwondenonderzoek.
Zie Göttinger zwijntje

PROEVEN

(Mini)varkens zijn zeer zorgvuldige proevers. Met hun tong laten ze hun voedsel alle hoeken en gaten zien van hun mondholte, voordat ze het doorslikken. Te vergelijken met de wijnproever die de wijn door de hele mond laat gaan, en er zelfs op kauwt.
Zie tong

PROOIDIER

Minivarkens zijn prooidieren. Daar gedragen ze zich dus ook naar. Voorbeeld: ze zullen zo lang mogelijk verbergen dat ze iets onder de leden hebben.
Zie gillen – fixeren – hond – optillen- vijand – ziek

PROTOCOL

Zie castratie – vervoer – vreemde varkens bij elkaar plaatsen

PUBERTEIT

Vanaf een maand of 9 raken minivarkens langzamerhand in de puberteit. Dan is het gedaan met hun babytijd en krijgen ze steeds meer praatjes. De berigheid van de zeugjes zet nu echt goed door. Heb je een zeugje en een borgje, dan is het verstandig om het zeugje te laten steriliseren, anders is het iedere 3 weken bal met alle ongemakken van dien. Kiften, vechten etc.
Zie berig – vertargil

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland