Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter D

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

DAFNE WESTERHOF

Om met Miss Piggy te spreken: moi. Achtergrond: styling, theater, commercie, communicatie en boerenschool. Communicatiedier en boerenkleindochter. Van vele varkens thuis. Wilde zwijnen, industrievarkens, minivarkens. Met een uitgesproken visie op het houden van (mini)varkens: laat deze geweldige beesten zijn wie ze zijn en aanvaard de consequenties van hun natuurlijke aard. Als je ze dat niet kunt of wilt bieden, niet aan beginnen. Die liefde voor varkens zit in de genen. Mijn opa’s waren tedere boeren. Hoewel ik in 1995 Het Beloofde Varkensland oprichtte om industrievarkens een podium te geven, werd de eerste bewoner een gedumpt minivarkentje: Billie Bofkont. Tientallen pechvogels volgden en werden bofkonten bij Familie Bofkont. Onhandelbare huisbiggetjes. Drachtige hangbuikzwijnen. Hoogbejaarde beren. Allemaal gedumpt. Naast de wilde zwijnen en de roze lummels uit de varkensindustrie, in totaal 42 minivarkens. Vanuit de hele wereld krijg ik vragen over dit vaak onbegrepen dier. Minivarkensbaasjes, farmsanctuaries, boswachters, overheden, dierenartsen, inspecteurs van de Dierenbescherming, dierenambulance, Dierenpolitie en de Rijdende Rechter weten Het Beloofde Varkensland te vinden.

DAPPERE DODO – Zomer 2006

Op een late stormachtige zaterdagavond gaat de telefoon. Een onbekende mannenstem. ‘Neem me niet kwalijk dat ik zo laat nog bel. Ik ben de honden nog even aan ‘t uitlaten en die vlogen ineens achter iets aan. Volgens mij een wild zwijntje, ik hoorde wat geknor. Ik heb ze onmiddellijk teruggefloten, het zijn jachthonden. Ze zijn nu door het dolle heen.’ Dappere Dodo werd gevonden in de Bijlmermeer. Piepklein minivarkentje van ongeveer twee maanden. Dapper kereltje, heel toegankelijk, duidelijk aan mensen gewend. Gedumpt? Weggelopen? Dan zou het baasje wel erg in de rats zitten. Ik deed een oproep in de Telegraaf. Wie mist dit biggetje? TV Noord- Holland kwam ook langs. Ik stelde dezelfde vraag. Maar het bleef stil. Giel Beelen kwam meteen en sloot het biggetje in zijn armen. Een paar maanden later kon hij hem al niet meer tillen. Dappere Dodo is een tank geworden.
Zie dumpen – Familie Bofkont Boek

DARMEN

Zie aardappelschillen – spijsvertering

DATABANK

Minivarkens die gechipt zijn, kunnen worden aangemeld bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren Of bij Petlook.
Zie chippen – oormerken

DEKKEN

Zie voortplanting

DEMENT

Minivarkentjes kunnen ook dement worden. Miss Universe ging zich op 10-jarige leeftijd vreemd gedragen. Ze liep alleen nog maar op stijve pootjes in slow motion, deed uren over haar eten en kon ineens erg angstig worden op het erf alsof ze niet meer wist waar ze was. De dierenarts concludeerde dat het een vorm van dementie is.
Zie aanleunwoning – Familie Bofkont boek – Miss Universe – ouderdom

DENNIS KENNEDY

Fenomeen in het oplossen van alle voorkomende praktische varkenszaken op Het Beloofde Varkensland. Dennis is zijn gewicht in goud waard. Net als alle bofkontboeren en -boerinnen bij Familie Bofkont verdient hij zijn brood elders. In zijn geval met het opmaken van wetenschappelijke publicaties. Heel wat anders dus dan zijn studie werktuigbouwkunde of varkenshoeden op de Zuidas en Het Beloofde Varkensland.
Zie Stichting Familie Bofkont – vrijwilligers

DEPRESSIEF

Als er niet genoeg in het leven van een minivarken te beleven valt, kan het beestje depressief worden. Die kans is groot als minivarkentjes zonder soortgenoten moeten leven. Ja maar er is een hond, of een poes, of een kip, of een geit, wordt er dan gezegd. Dat kan zo zijn, maar dat zijn géén soortgenoten. Hoe zou je het zelf vinden om als mens helemaal alleen op de wereld te zijn? Ook al heb je nog zo veel dieren om je heen, zonder ooit met een ander mens te kunnen communiceren, mis je toch de essentie. En daar word je mal van. Zo moeten varkens ook met andere varkens kunnen praten.
Zie soortgenoot

DIARREE

Bij spuitdiarree meteen electrolyt geven. Verkrijgbaar bij de drogist. Dan nadenken. Iets verkeerds gegeten? Teveel van het een of ander? Bevroren eten? Te abrupt overgegaan op ander voer? Hoe is het minivarkentje verder? Lusteloos? Voelen de oortjes koud aan? De buik? Hou je varkentje warm onder de warmtelamp (of een stel dekens) en bel met de dierenarts voor overleg. Mogelijk zal hij of zij zal naar de temperatuur vragen. Neem die dus vast van te voren op. Hoe?
Zie obstipatie – ontlasting – temperaturen

DIENAAR

Droom jij er van om ooit een opvang voor minivarkens te beginnen? Stel je er dan maar vast op in dat zij in de zon liggen en jij hun dienaar of dienares bent. Een minivarkensopvang is een dienstverlenend bedrijf. En de varkens zijn je opdrachtgevers.
Zie opvang

DIENSTBAAR

Varkens hoeden is een oefening in niet aflatende dienstbaarheid. (Mini)varkens vinden al je gesloof vanzelfsprekend. Je hebt bijvoorbeeld iets aan hun huisvesting verbeterd, of het volgende moment hebben ze het al weer gesloopt. Het er dan maar bij laten zitten? Nee. Verzin iets beters. En dan moet je van goeden huize komen. Want (mini)varkens slopen alles tot er niks meer te slopen valt.
Zie slopen

DIERENAMBULANCE

Dierenambulances mogen officieel geen minivarkens (evenhoevigen) vervoeren. Maar sinds de fusie van AID & VWA wordt er niet of nauwelijks meer op gehandhaafd. Gevolg van de bezuinigingen? Gelukkig gebruik(t)en de meeste Dierenambulances hun eigen gezonde verstand. Natuurlijk vervoeren zij minivarkentjes van A naar B als ze een melding krijgen van een gedumpt minivarkentje.
Zie NVWA

DIERENARTS

Een minivarken is een exotisch dier. Vergelijk het met een exclusieve oldtimer. Daar zijn ook nauwelijks goede garages voor te vinden. Datzelfde geldt voor minivarkens. Dierenartsen met echt verstand van minivarkens zijn op de vingers van één hand te tellen. Zij zijn autodidacten want tijdens de studie diergeneeskunde komt het minivarken niet aan bod. Op Het Beloofde Varkensland werken we met dierenarts Peter Klaver. Hij is een narcose-expert en heeft zich in hobbyvarkens gespecialiseerd.
Zie narcose – Peter Klaver – veearts

DIERENBESCHERMING

De Dierenbescherming doet vaak een beroep op Het Beloofde Varkensland als ze met gedumpte, verwaarloosde, in beslag genomen en/of mishandelde minivarkens omhoog zitten. Wat ik me al jarenlang afvraag: waarom laat de Dierenbescherming zich niet uit in de media over het leed onder minivarkens? En maken zij er geen speerpunt van in hun beleid? En waarom komt het minivarken niet voor op hun website?
Zie het Hippe Hangbuikzwijn – verborgen varkensleed –

DIERENLIEFDE

Dierenliefde is: minivarkens erkennen zoals ze van nature zijn. Dat minivarkens in alles net zo’n varken zijn als alle andere varkensrassen. Dus als je accepteert dat minivarkens (altijd twee!) een zwijnenstal van je huis maken en je bereid bent om met je gezin in een zwijnenstal te wonen, dan is er niks aan de hand. Maar als je een minivarken zonder soortgenoot wilt opvoeden tot een gehoorzame hond dat huis, huisraad en de mensen ongemoeid laat, dan heeft dat niets met dierenliefde te maken. Integendeel. Dierenliefde is minstens twee minivarkens die voor zichzelf mogen leven. Buiten.
Zie ouderdom

DIERENMISHANDELING

Helaas worden minivarkens regelmatig de dupe van ontgroeningsrituelen of andere studentengrappen. Maar er zijn meer vormen van dierenmishandeling, verontachtzaming of verwaarlozing bij minvarkens. Al dan niet bedoeld of onbedoeld: neusringen, ongeschikte huisvesting, overdaad aan modder, zoveel eten geven dat ze niet meer kunnen zien of lopen, niet verzorgen van tanden en hoefjes. En wat te denken van eenzaamheid en dumpen?
Zie neusring

DIERENOPVANG

Laat er geen misverstand over bestaan: Het Beloofde Varkensland is géén dierenopvang. Ook geen minivarkensopvang. En ook geen asiel.
Zie Het Beloofde Varkensland

DIERENPOLITIE

Het Beloofde Varkensland wordt regelmatig geraadpleegd door de Dierenpolitie. Meestal over gedumpte minivarkens. Ondanks hun inzet is het tot nu toe niet gelukt om een dader te pakken te krijgen. In geval van Ries was er een verdachte maar de Dierenpolitie kreeg helaas het bewijs niet rond.
Dit staat op de site van de Politie:
‘De overheid pakt dierenmishandeling en dierenverwaarlozing harder aan. Daarom werken bij de politie Taakaccenthouders handhaving dierenwelzijn en opsporing dierenleed. In de volksmond worden deze agenten ook wel de dierenpolitie genoemd. Deze agenten treden op tegen mishandelaars van dieren, verlenen hulp en proberen dierenleed te voorkomen. Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, of wordt u geconfronteerd met mishandeling of verwaarlozing van dieren? Neem dan contact op met het centrale meldpunt 144.’
Zie Ries – vlugschrift

DIK

Minivarkens worden al dik van de lucht. Reden temeer om zorgvuldig met voeren om te gaan.
Zie obese – vetzucht – voeren

DILEMMA

Sinds de oprichting van Het Beloofde Varkensland (1995) word ik keer op keer geconfronteerd met dilemma’s. Eerder al. Op de boerenschool was het ook altijd raak. ‘Ga ik hier wat van zeggen of niet? Is dat verstandig? Wat is het grote belang op de lange termijn?’ Mijn weigering om de biggetjes te castreren was een daad. Beter voor de biggen dan welke woorden dan ook. Maar werkbezoeken bij mensen thuis leveren ook dilemma’s op. Al die arme minivarkens die zo tekort komen in hun leven. Heeft het zin daarover te beginnen? Lost dat wat op anders dan een gepikeerde eigenaar? Wat hebben die varkentjes aan een gespannen sfeer? En zo wik en weeg je wat af. De mantel der liefde is steeds groter geworden in die 20 jaar. Ik kan er zo ongeveer de halve Bovenkerkpolder al mee bedekken.
Zie strategie – varkenswaardig

DIPLOMA

Zie toelatingsexamen

DISCPILINE

Het klinkt misschien gek, maar om een succes te maken van het hoeden van je minivarkentjes moet je over discipline beschikken. Voor je het weet zijn ze verpest. En verpeste minivarkens worden terroristen. Dus geen overdosis aan ongezonde aandacht, hun gillen niet belonen met eten, in principe nooit tussendoortjes geven en twee maal daags voeren met verstand. Het belangrijkste is de voerdiscipline. Geef ze voldoende voor een gezond leven. Maar beslist niet meer. Zodra je aan tussendoortjes begint of beloningen na een kunstje, is het gedaan. Train dus niet je varkentje om door een hoepel te springen, maar train jezelf in matigheid en consequent blijven. Heus, daar heb je de rest van het minivarkentjes-leven plezier van. En zij ook. Zo geef je ze het beste wat een varkentje kan overkomen: autonoom blijven.
Zie kunstjes – terroristen – voeren

DIVORCE

Zo’n TV-serie als Divorce is natuurlijk de kat op het spek binden.
Zie bezint eer ge begint

DNA

Behalve mensapen lijkt geen enkel dier zo veel op de mens als het varken. Het is een alleseter met een vergelijkbare spijsvertering en verder is ook de grootte van de organen als hart, nieren en de alvleesklier vergelijkbaar met die van de mens. Het varken is dus belangrijk als model voor medisch onderzoek. Door baanbrekend onderzoek, dat wordt gepubliceerd in het toonaangevende wetenschapsblad Nature, kunnen menselijke ziekten als obesitas, diabetes, alzheimer en parkinson beter worden onderzocht. Arme varkens.
Zie Miss Universe

DOMME

Mensen die willens en wetens een ‘minivarkje’ als huisdier willen, houden zich graag van de domme 🙂 Men is goed ingelezen, er is goed over nagedacht. Maar is dat wel zo? Want als het mis gaat weet men feilloos Het Beloofde Varkensland te vinden. Dan wordt er geklaagd dat men is voorgelogen door de fokker. Waarom niet vóór de aanschaf informeren bij Het Beloofde Varkensland? Dat kan een hoop ellende voorkomen.
Zie gehersenspoeld

DOMINANT

(Mini)varkens zijn van nature dominante beesten. Accepteer dat maar dan weet je waar je aan toe bent. Houdt natuurlijk in dat minivarkens maar op één manier gehouden kunnen worden. En dat is niet in huis. Zoveel mogelijk ruig terrein. Met andere varkens. En dan lekker laten klooien. Kun je vanachter het raam in je mooie gestylde woonkamer naar ze kijken en van ze genieten. Blijft in huis alles heel en op z’n plek staan. Wel zo prettig.
Zie bazig – ruig – toelatingsexamen

DOOD

Zie begraven – crematie – Rendac

DOORGRONDEN

Beginnende minivarkenshouders doen er verstandig aan ter voorbereiding een poosje mee te lopen op een biologische scharrelvarkenshouderij. Als je denkt dat minivarkens lief en schattig zijn, dan leer je daar wel dat het karakter van varkens veel gelaagder is. Al die verschillende kanten van hun natuur zul je toch ook moeten leren omarmen, want minivarkens zijn net zo en vaak nog veel erger.
Zie eigenschappen

DRAMA

Als je van reuring houdt, zit je goed bij minivarkens. Never a dull moment. Maar het houden van een minivarkentje in huis loopt niet zelden op een drama uit. Overspannen mensen, bijtincidenten, burenruzies, echtscheidingen, doodsbange minivarkentjes voor de hond des huizes en nog veel meer. Lees er de kwesties bij mensen thuis maar op na. Vaak hilarische verhalen, als het niet zo treurig voor de minivarkens was. Hier volgt een compilatie van gebeurtenissen bij de mensen thuis op minivarkens.nl. Ongecorrigeerd om de mails oorspronkelijk te houden.

Minivarkentje poept in huis

‘Wij hebben sinds 3 maanden een mini huisvarkentje in huis. In zijn kattenbak zit een laag met biokorrels en daarboven houtsnippers. Dit werkt uitstekend. Tot de laatste 2/3weken toe. Hij wroet net zo lang in zijn bak tot tot alles over hoop ligt. De laatste week plast hij elke dag in huis op de houten vloer in een hoekje van de kamer. Ook doet hij zijn behoefte zomaar op de mat in de buurt van zijn benz/kattenbak. Daarna gaat hij heel zijn behoefte uit elkaar wroeten. Ook bijt hij soms plotseling in je voeten als je in de kamer zit.’

Minivarkentje grijpt de macht

‘Beste Dafne, wij {moeder en 2 kinderen 7 en 9 jr} hebben sinds 2 jaar een vietnamees hangbuik zwijntje. hij is onze troetel. het was de bedoeling dat hij mee naar bos zou gaan, samen met onze maltheeser beauty. we hebben een half jaar geoefend aan de riem, maar dat bracht iedere keer zoveel stress mee dat ik gestopt ben met proberen. onze 2 problemen zijn het volgende: hij is nu 2 jaar en begint de baas te spelen, vooral tegen de kinderen, als ze buiten spelen, wordt hij boos want het is zijn terrein, nu h hij sinds kort 2 grote slagtanden die erg scherp zijn, en al spelende al eens de kinderen per ongeluk hee verwondt. en elke morgen en avond als hij geplast heeft schuur ik de tegels met bleekwater om alles schoon en zonder stankt te houden, maar soms klagen de buren dat het wel eens stink naar varkensurine. mijn vraag is of je soms nog plaats en tijd hebt om hem op te vangen.’ gewoon niet. X daagt mijn vriend heel de tijd uit. Mijn vriend kan nooit even iets doen moet heel de tijd op X letten en daar hee hij het heel erg mee gehad. En ik wilde vragen of jij nog een plekje vrij hebt om X te willen houden?’

Minivarkentje bijt kinderen

‘Beste Dafne, Wij hebben sinds ruim een maand een minivarken. Het is een hartstikke leuk beest en hij bij ons binnen. Er is echter een grote maar. Hij plast op twee plekken in ons huis en hoe vaak ik hem ook in de tuin zet, als hij binnenkomt wandelt hij vrolijk naar de betreffende plek en gaat staan plassen. Ik geef hem dan een tik en zeg foei, dit was volgens X de manier om hem heel snel zindelijk te krijgen. Punt twee is, en dat is het punt waar ik me het meeste druk om maak is dat hij regelmatig de kinderen bijt en ons ook.

Minivarkentje krijgt hartaanval van angst

‘Beste Dafne, afgelopen zondag is ons minivarkentje overleden aan waarschijnlijk shock met hartaanval. Hij heeft enkele weken geleden een enge confrontatie met een hond gehad. Nu liep hij weer in dezelfde straat als het voorval en toen ging het mis. Dit is hem op diezelfde route fataal geworden. Hij was 7,5 maand oud.’

Minivarkentje trekt behang van muur

‘Wij hebben ons heel goed laten inlichten bij de fokster. Alleen bleek zij achteraf gezien vooral zo in te lichten, zodat zij snel en veel varkentjes kan verkopen voor heel veel geld. X ging steeds meer gillen. Ook ging hij de post verscheuren en het behang van de muren trekken. Ik merkte dat hij gewoon niet gelukkig was.’

Minivarkens met neusringen!

‘Twee hangbuikzwijntjes met ringen en krammen in hun neusjes. De dieren zitten in een klein stukje van 3 x 4 meter en mogen daar niet wroeten!!!!????? De geitjes verwonden hun rugjes, ze zijn er dan ook bang van.’

Help!

‘alstublieft heeft u nog een plaatstje voor X het hangbuikzwijntje/minivarken,,, gaat hier helemaal fout,,, hee me hele huis geruieneerd en ze moet vandaag nog weg..help me alsjeblieft!

Kiezen tussen vriend of varken

‘Beste Dafne, Ik woon samen met me vriend. Ik ben gek op dieren en hebben een jaar geleden een minivarkentje gekocht. Hij heet X. wel gecastreerd is wit met zwarte vlekken. Ik nam hem eerst elke dag mee na het werk, werk bij me ouder thuis in de zaak. En was hij heel de dag aan het vroeten achter op de plaats waar bladeren en zand lag. Hij vindt dat hij geen regels hee bij ons mam en pap en alle deuren van de keuken kastjes lagen er af en de plintjes en zo. Maar wat het probleem is is dat X weg moet van mijn vriend. Om verschillende redenen: mijn vriend en H. gaat gewoon niet. H. daagt mijn vriend heel de tijd uit. Mijn vriend kan nooit even iets doen moet heel de tijd op h. letten en daar heeft hij het heel erg mee gehad.

DRACHTIG

Zie bevalling – Miss Universe

DROOG – 1

Een droge huid kan het beste van binnenuit voorkomen en/of behandeld worden. Een dagelijks scheutje zonnebloemolie door de brokjes volstaat. Geen creme op de huid smeren, ook niet wassen of in bad. Dat verstoort het natuurlijke vetlaagje waardoor de huid nog droger wordt en het minivarken verliest daardoor zijn eigen geur.
Zie bad – huid

DROOG – 2

Minivarkentjes hebben een droge slaapplek nodig. Steek natte plekken dagelijks uit, opstrooien met vers stro. Eens per week alles op de schop en een verse baal stro er in.
Zie huisvesting

DRUK

Minivarkentjes willen alles in hun eigen tempo doen en worden doodzenuwachtig als er druk op ze uitgeoefend wordt.
Zie kinderen – spanning – stress

DUMPEN

Een minivarkentje op een akker of in het bos dumpen is laf en wreed. Helaas komt dat steeds vaker voor. Het beestje overleeft de winter niet. Anders dan bij wilde zwijnen hebben zij geen onderwol en kunnen zichzelf dus niet warm houden. Bovendien wordt een zwervend minivarken dat zich niet laat vangen door de boswachter doodgeschoten.
Zie boswachter – Hoenderloo – overleven – politie – Familie Bofkont

DUMPIE

Dumpie werd op een nacht in het Bofkontbos op de Zuidas over het hek gegooid. Dumpie was toen nog een intact beertje en dat is ternauwernood goed gegaan. Betsy was op dat moment net berig áf… De ontmanning van Dumpie gebeurde live op televisie om daarmee het dumpen van minivarkens weer onder de aandacht te kunnen brengen.
Zie Bofkontbos – dekken – castratie – Dumpie – Familie Bofkont Boek

DUPE

Onnodig te zeggen dat minivarkentjes de dupe zijn geworden van fokdrift, geldzucht, hebzucht, mode, egotripperij en impulsaankopen. Sinds Harry Potter en 101 dalmatiers weten uilen en de gespikkelde honden daar helaas over mee te praten.
Zie George Clooney – vlugschrift

DUTJE

Jonge minivarkentjes moeten net als mensenbaby’s vaak en veel dutjes doen. Stoor ze niet in hun slaap. Minivarkens in de bloei van hun leven wisselen activiteiten voortdurend af met korte of langere slaapmomenten. Oude minivarkens liggen vrijwel de hele dag te slapen.
Zie lui

DWARSLAESIE

Het is een misvatting dat paarden, pony’s, ezels en geiten zo goed met minivarkens kunnen.
Daar denken die onevenhoevigen zelf vaak heel anders over. Met open gebeten varkensruggetjes en dwarslaesies tot gevolg.

DWERGVARKENTJE

Eén van de vele benamingen van minivarkens. Of er ook daadwerkelijke dwerggroei als hormonale groeistoornis voor komt bij minivarkens is (nog) niet bekend.

DWINGELAND

Minivarkens kunnen enorme dwingelanden worden als je je continu met ze bemoeit. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: laat ze hun eigen leven leiden met soortgenoten in een geschikte buitenomgeving. Dan hebben ze het naar hun zin en heb je geen kind aan ze. Geniet ervan hoe ze lekker lopen te rommelen en te scharrelen. Dat doet ook een mens goed.
Zie terroristen

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland