Minivarkens-Woordenboek
van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal
Letter K
© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland
KAAK
(Mini)varkens hebben loeisterke kaken waar ze in combinatie met hun scherpe tanden van alles mee kunnen slopen.
Zie tanden
KAT
Van alle níet soortgenoten als gezelschap voor minivarkens, zijn katten de meest geschikte. De opgenomen minivarkentjes van Het Beloofde Varkensland sliepen als biggetjes graag bij Boy George, een van onze katten met veel gevoel voor in de steek gelaten varkentjes. Maar nogmaals: veel liever nog liggen minivarkentjes tegen een soortgenootje aan. Zij verstaan elkaar.
Zie soortgenoot
KATTENBAK
Een minivarken heeft niks te zoeken op een kattenbak. Varkens horen gewoon buiten hun behoefte te kunnen doen. Ze trainen om op de kattenbak te gaan is een belediging voor de natuur van het varken en een aanfluiting voor de intelligentie van mensen. Hoe kun je denken dat je het van nature zindelijke varken naar je eigen hand kunt zetten? Varkens hebben een aangeboren drang om de plek van hun behoefte zelf uit te kiezen. Een stuk van hun slaapnest vandaan. Laat ze dat in godsnaam toch lekker zelf uitzoeken en bemoei je er niet mee. In huis kiezen ze vroeg of laat toch ook hun eigen plek uit. Achter de plantenbak of onder de salontafel. Daar ga je met je kattenbaktraining.
Zie drama (mijn varkentje poept in huis)
KANKER
Zoals gezegd zullen minivarkens tot het laatst toe verbergen dat ze iets mankeren. Maar een geoefend oog kan wel zien als er iets niet klopt. Ze zijn stiller, trekken zich terug, eten niet of nauwelijks. Of dan weer wel als je iets héél lekkers geeft, dat ze niet kunnen weerstaan, totdat het weer abrupt stopt en er geen hap meer bij kan. Voel eens aan de oortjes. Zijn die koud, dan is het tijd om de dierenarts te bellen. Of beter nog: eerst even temperaturen, voordat je die belt. Stalker was een nog jong gedumpt hangbuikzwijntje, dat van het leven op Het Beloofde Varkensland genoot. Op een dag trok hij zich terug. Zijn eetlust verdween. Zijn temperatuur kwam niet meer boven de 35 graden uit. Een echoscopie deed het ergste vermoeden. Na de euthanasie hebben we met Peter Klaver in zijn buik gekeken. Kanker all over the place. Stalker is maar 4 jaar geworden.
Zie dierenarts – echoscopie – Stalker – temperaturen – tumor
KARAKTER
Meer dan 40 minivarkentjes op Het Beloofde Varkensland opgenomen. 40 verschillende karakters. Omdat de zwervertjes zomaar ergens opdoken, in een bos, aan het strand, op een akker, moest je maar gissen naar hun voorgeschiedenis. Waar komen ze vandaan, hoe zijn hun levens ooit begonnen? Opvallend is dat de gedumpte intacte beertjes meestal woeste ongeleide projectielen zijn. Schuw, angstig, en daardoor erg agressief. Dan weet je eigenlijk al meteen hoe laat het is. Dat zijn de afgedankte fokbeertjes. Die hebben het nooit leuk gehad. Eenzame levens, met als enig verzetje het kortstondig samenzijn met de zeugjes. Daarna weer terug hun hok in. Dapper, beschaafd, kribbig, grillig, brutaal, schuw, solitair, toegankelijk, afwerend, souverein, stoer, angstig, lief, onbevangen, zenuwachtig om maar eens een paar eigenschappen van onze opgevangen minivarkentjes te noemen. Zeugjes en beertjes door mekaar heen. Bij elke kwalificatie heb ik een ander minivarkentje voor ogen. Het mooiste is als ze vroeger of later tot rust komen (voor zover dat al helemaal lukt) en dat ze dan op hun gemak zijn. Al vang je daar maar zo nu en dan een glimp van op. Heb je toch even hun karakter in de puurste vorm gezien.
Zie persoonlijkheid
KETEL
Het nest van een wild zwijn, gemaakt van takken, mos, gebladerte. Kijk maar eens naar dit filmpje: http://www.natuurbeelden.nl/fragment/wild-zwijn-bouwt-nest-ketel Echt de moeite waard om dat helemaal uit te kijken. Zou het een drachtige bagge zijn, bezig met haar werpnest? Dan Wildeman op Het Beloofde Varkensland. Net zo’n ijverig zwijn, maar dan in de stal bezig om zijn slaapnest te bouwen van stro. https://youtu.be/Lfv0mKuqEJg en https://youtu.be/4Du8LFveUoA Zelfs het minivarken in huis sleept nog met lappen en doeken. Dat nestgedrag zit nog in ieder varken.
Zie minivarkens – Miss Universe – Moeke
KETEN
Eén minivarkentje is geen minivarkentje. Met wie moeten ze dan spelen en keten? Het mekaar zijwaarts opporren, het zogenaamde ‘biggen’, het achter mekaar aanscheuren, pirouettes draaien, kortom het hele arsenaal van sociale interactie tussen minivarkentjes zoals alleen bigggen met elkaar kunnen keten.
Zie spelen
KEVIN
Door de TV serie Divorce is het minivarkentje Kevin een begrip geworden.‘Ik wil ook een Kevin!’ hoor ik vaak.
Zie Divorce
KEUKENAFVAL
Restjes uit de keuken zoals schillen, groenteafval, kliekjes, prutjes, vleesresten etc. heten bij elkaar swill. Het voeren van swill is bij wet verboden sinds 1986. Met name vlees(resten) kunnen funest zijn voor minivarkentjes. Ze kunnen er varkenspest van krijgen en verspreiden. Begin er nooit aan want de besmettelijke varkenspest betekent ruimen. En aangezien het minivarkensforum de Nederlandse populatie minivarkens per provincie in kaart hebben gebracht, is ieder minivarkentje zo op te sporen. En te ruimen. Zonder pardon. Ook al mankeert het beestje niks. Vergeet niet dat zelfs het jongste microbiggetje voor de wet een varken is! Google maar even op de MKZ crisis van 2001…
Zie Mond en Klauwzeer – NVWA – ruimen – swill – varkenspest
KIBBELEN
Minivarkens die langere tijd met elkaar leven worden vanzelf een kibbelend echtpaar. Er is altijd wel wat, maar ze kunnen absoluut niet buiten elkaar.
Zie soortgenoot
KIESKEURIG
Zie omnivoren
KIEZEN
Zie tanden
KIFTEN
Minivarkentjes zijn kattekoppen. Ze kiften wat af onderling. Het hoort bij hun extraverte aard.
Zie extravert – vechten – vertagil
KIJKEN
Minivarkens moeten het niet van hun ogen hebben. Ze zien wel wat schimmen, maar daar houdt het wel bij op. Dat geldt voor alle varkens, ook voor wilde zwijnen.
Zie ogen – zintuigen
KINDERBOERDERIJ
Regelmatig krijgen we mails van kinderboerderijen over hun minivarkens. Ze vallen vaak tegen omdat ze niet toegankelijk genoeg zijn voor de kinderen. Minivarkens houden inderdaad niet van drukte om zich heen. Het vriendelijker Kune Kune varkentje is een geschikter ras of de ontspannen bonte bentheimer (vleesvarken dat op 5-jarige leeftijd tussen 250 en 300 kilo is), mits er voldoende plek is voor meer dan 1 en ze niet naar de slacht hoeven…
KINDEREN
De combinatie minivarkens & kinderen is niet ideaal. Kinderen zijn kinderen. Uitbundig, lawaaiïg, ze rennen en joelen. Allemaal zaken waar het gevoelige minivarken het niet op heeft. Het is ook niet zonder risico want een kind met een ijsje in de hand moet niet in de buurt van een minivarken komen. Vrijwel ondoenlijk, want het minivarken zorgt er wel voor dat het hoe dan ook in de buurt van het kind komt. En het (mini)varken won’t take no for an answer. En zo zijn er tal van situaties te bedenken, die het leven onnodig ingewikkeld maken.
KLACHTEN
Wie nog steeds denkt dat een minivarken een huisdier is, moet maar eens een kijkje bij Vragen van Baasjes. Daar regent het van de klachten van de spijtoptanten. Uit het leven gegrepen, daar zit geen woord Spaans bij.
KLAGEN
Waarom klagen bij Het Beloofde Varkensland als je microbiggetje veel groter is geworden dan je door de fokker beloofd was? Of als het toch je gazonnetje helemaal tot gort heeft gewroet? Als je een mixer bij de Blokker hebt gekocht die niet voldoet ga je toch ook niet bij de HEMA klagen? Ga terug naar de fokker. Doe je beklag. En programma’s als Kassa en Radar zijn er ook niet voor niks.
Zie fokkers
KLANKEN
De verschillende klanken en geluiden die minivarkens kunnen voortbrengen, zijn zowat oneindig. Het onderzoek waarbij 26 verschillende geluiden werden ontdekt is al weer overschreven door een vervolgonderzoek met 40 verschillende geluiden als resultaat. En daar zal het vast niet bij blijven. Zo’n verscheidenheid aan klanken illustreert het rijke binnenleven van minivarkens en verklaart hun gevoelige, veelzijdige aard. In het oppikken van klanken zijn minivarkens trouwens ook sterren. Ze varen wel bij de harmonieuze klanken van klassieke muziek en reageren ook sterk op stemmen. De stem van de dierenarts herkennen ze bijvoorbeeld uit duizenden.
Zie geluiden – muziek – stemmen
KLEERTJES
Aangeklede microbiggetjes. Dieptepunt in de minivarkensgekte. Varkentjes met kleertjes aan, een hoedje of zonnebril op, worden bespot in hun varkenszijn. Ik voel altijd een diep medelijden als ik ze weer voorbij zien komen op internet. Wat moet dat een hel voor die beestjes geweest zijn om in die apenpakjes te worden geworsteld. In Mexico is het een rage om microbiggetjes in tutu’s rond te laten trippelen. Pervers. Een andere woord kan ik er niet voor verzinnen.
Zie fixatie – tuigje
KLEIN
Je gelooft je ogen niet op Marktplaats. De ene fokker roept dat z’n minivarkentjes niet zwaarder worden dan 20 kilo, de ander doet daar nog eens een schepje bovenop, of beter gezegd vanaf: 15 kilo! Wat denken die lui nou? Dat wij dat geloven? Helaas wordt dat door sommige mensen nog geloofd ook. Op Het Beloofde Varkensland zitten ze er geregeld bij in de workshops. Nogmaals: minivarkens blijven klein in vergelijking met de grote industrievarkens, maar worden toch altijd nog zo’n 50 – 80 kilo.
Zie baby – industrievarken – volwassen
KLEINE THEUN – Voorjaar 2016
Gedumpt op de parkeerplaats van een wandelgebied. Piepklein intact beertje. Hij sprong zo op de loopse teefjes van voorbijgangers. Op die manier kon hij meegevoerd worden naar de auto van een wandelaar. De Haagse Dierenambulance nam hem tijdelijk op, maar zocht een vaste plek voor de rest van zijn leven. Dat werd Het Beloofde Varkensland. Daar zat Ries al op hem te wachten. Ook een gedumpt ongecastreerd beertje. Zelfde leeftijd. Nog geen paar maanden oud.
Zie dekken – Ries – vreemde varkentjes bij elkaar plaatsen
KLEINE VARKENS
Het Kune Kune varken wordt een slag groter dan het minivarken, sommigen flink groter, maar is nog steeds een klein varken in vergelijking met industrievarkens. Kune kune’s vallen dan ook onder de verzamelnaam minivarkens.
Zie Koen & Grote Broer – Kune Kune – Lellebellen
KLEURSLAGEN
Minivarkens kunnen bij de geboorte verschillende kleurslagen hebben. Roze, zwart, bont, polkadot (zwarte stippen), amberkleurig, rood, rood met zwarte vlekken, bruin, wildkleur, etc. Ook kunnen ze rossig ter wereld komen en in de loop der tijd verkleuren naar antraciet grijs. Dat laatste heeft dan niks met ouderdom te maken. Sommige minivarkentjes komen gestreept ter wereld net als frislingen (wilde zwijnenbiggetjes). Denk dan niet dat je een buitenkansje hebt bij de fokker. Die streepjes verdwijnen altijd weer, meestal na een paar maanden. Precies. Net zoals bij de frislingen.
KLIKO
Het is verbijsterend hoe sommige minivarkentjes behandeld worden. Zo werd ik geattendeerd op de herplaatsting van een minivarken, dat door de eigenaar over een lengte van 100 meter naar de auto was gereden. In een kliko. Op zijn neus. Nog een wonder dat die stakker niet gestikt is. Het beestje was hysterisch, vertelde het nieuwe baasje. Ze was er bij met haar kinderen om het minivarken op te halen. Totaal overdonderd. Niet bij machte om in te grijpen. Ze kan er nog steeds niet over uit. Het is niet meer goed gekomen met dat arme dier. En zelf moet ze nog altijd huilen als ze er weer aan terug denkt.
Zie vervoer
KLING
Populair gzegd: de varkensdoos. De kling van een zeugje zwelt op tijdens de berigheid; de zogenaamde gezwollen kling. Ook wordt de kling dan roder vanwege de doorbloeding en kan er wat slijmerig vocht uitkomen.
Zie berig
KLOPPEN
Sommige mensen kloppen op de rug van minivarkens, zoals ook wel bij paarden en honden gedaan wordt. Doe dat maar liever niet. Ze zijn er niet van gediend, kunnen er ook van schrikken. Het minivarken is gebaat bij een subtielere benadering.
KNARSETANDEN
Sommige minivarkentjes gaan knarsetanden uit een gevoel van onbehagen. Observeer de situatie om te achterhalen waar de irritatie door veroorzaakt wordt. Onderzoek bij voortdurend tandengeknars of er geen sprake is van een gebitsprobleem.
Zie kribbig – tandarts
KNORREN
Een minivarken knort om zich te uiten. Knorren van plezier, knorren van tevredenheid, knorren van irritatie, ze beschikken over tig knorgeluiden en het kan van alles betekenen. Verdiep je in hun verschillende knorretjes door altijd context en situatie te bekijken waarin een bepaald geluid gemaakt wordt.
Zie communiceren – geluiden – klanken
KNUFFEL
Wie het niet op kan brengen om een minivarken te bieden wat het nodig heeft gedurende zijn hele leven, in voor- en tegenspoed, kan beter een knuffel van Bart Smit naast zich op de bak zetten. Die poept niet, piest niet, zeurt niet, gilt niet en maakt niks kapot. Wel zo makkelijk.
Zie opvoeden
KNUFFELEN
Knuffelen met een minivarken, in de zin van ze eens lekker vastpakken en tegen je aandrukken, dat kun je vergeten. Van ieder vorm van fixatie raakt een varken in paniek.
Zie aaien – masseren – stoeien -varkensmassage
KOENTJE – Zomer 2017
Omdat ik op zoek ging naar een vriendje voor Brody viel mijn oog op Marktplaats meteen op iets opmerkelijks: ‘Het biggetje op foto 7 kost 40 euro in plaats van 100, want daar zit een verhaal aan vast.’Het zal toch niet mis gegaan zijn met de castratie was het eerste wat in me opkwam. Laat dat alsjeblieft niet waar zijn. Er stond een piepklein angstig Kune Kune biggetje op ons te wachten. Tien weken oud. Maar drie weken had ik het ook meteen geloofd. Welke gruwel hij heeft moeten doorstaan, daar ga ik er nu niet verder niet op in, maar het is geen wonder dat dit stakkertje gestopt was met groeien. GOUDEN TIP voor mensen die het niet kunnen laten om biggetjes bij fokkers te kopen. Koop uitsluitend ongecastreerde beertjes en laat ze thuis castreren door een bekwame dierenarts met aantoonbare ervaring. Onder volledige narcose! Dit borgje heeft er een levenslange aandoening aan over gehouden en het is de vraag of hij er oud mee kan worden. Het moest dus zo zijn dat dit pechvogeltje op Het Beloofde Varkensland terecht kwam. De volgende ochtend floepte hij uit zijn bench en rende meteen op Brody af. ‘Brody, dit is Koentje,’ zei ik. Maar Brody bleef rustig dooreten en deed net of hij die cavia helemaal niet gezien had.’
Zie Balkonstumpertje – Brody – Castreren – Kune Kune – Narcose
KOMKOMMER
Een stukje komkommer als een extraatje kan qua calorieën geen kwaad. Maar pas op met tussendoortjes. Minivarkentjes worden er jengelig van en voor je het weet zeuren ze om eten zodra ze je zien. Daar worden ze niet leuker op. Op Het Beloofde Varkensland geven we iets lekkers altijd tegelijk met het voeren. Dan kan er geen enkel misverstand over bestaan. Tussendoortjes worden niet gegeven.
Zie discipline – tussendoortjes
KOPGEBIED
Het kopgebied is de ruimte rondom het kopje, in de nonverbale communicatie de intieme zone genaamd. Trek een denkbeeldige cirkel vóór het kopje langs van schouder naar schouder van ongeveer anderhalve meter. In deze privé-zone kun je als vreemde beter niet staan, zitten of liggen. Met andere woorden, kom niet te dicht op hun lip als ze je niet kennen. Doe je dat wel, dan kunnen minivarkentjes je uit ergernis een beuk verkopen.
Zie Miss Piggy – Take This
KORT LONTJE
Minivarkens hebben van nature een kort lontje. Lichtgeraakte, opgewonden standjes, gauw ontstemd, nerveus, snel van slag. Hou daar rekening mee in je benadering.
Zie lichtgeraakt
KOSTEN
Veelgestelde vraag: ‘Dafne wat kost een minivarken?’ Bij aanschaf: van gratis t/m 1500 euro. Wat de gek er voor geeft dus. Gratis op Marktplaats omdat mensen er van af willen en hun minivarken, eenmaal volwassen, aan de straatstenen niet meer te slijten is. Tot 1500 euro als je je wilt laten inpakken door het mooie verkooppraatje van een gewiekste fokker.
Dan het voer. Een zak Alfamix swien kost ongeveer 20 euro. Doen ze best lang mee. Stro. Hooi. Pasta om te ontschurften en ontwormen. Ook nog allemaal te doen. Maar dan. De dierenartskosten. Die hakken er wel in. Waarom? Omdat minivarkentjes voor iedere behandeling, zoals het bijhouden van hoefjes en gebit, onder narcose moeten. Reken op 1 euro per 1 kilo minivarkensgewicht aan narcosevloeistof. Dan het arbeidsloon van de dierenarts. De voorrijkosten. Alles bij elkaar een behoorlijk bedrag. Los nog van de eenmalige castratie en sterilisatie. Sommige mensen vinden dat te duur en laten de dingen op z’n beloop. Ook als hun minivarken al maanden ernstig ziek is: ‘ik hoopte dat hij vanzelf dood zou gaan.’ Dat kan natuurlijk niet.
KOU
Zie vorst
KRAAMNEST
Zodra een zeugje voelt dat de biggen op komst zijn, gaat ze aan de slag. Maar voordat ze aan het maken van haar kraamnest begint, is haar uierpakket al gezakt. Teken dat de biggen zich binnen 24 uur zullen aankondigen.
Zie ketel – Miss Universe – uierpakket
KRABBEN
Minivarkens kunnen zichzelf door hun bouw niet krabben. Zorg daarom altijd voor iets waar het tegenaan kan schuren. Een boom, muurtje, bezem aan een paal bevestigd etc. Ook kun je hun rug eens een lekkere krabbeurt geven met je nagels of een harde borstel.
Zie jeuk – schuren
KRAMMEN – 1
Zie afrastering
KRAMMEN – 2
Neuskrammen zijn krammen die rondom de gevoelige wroetschijf van varkens bevestigd werden. Gelukkig al sinds 1969 bij wet verboden en niet voor niks. Een uiterst wrede en pijnlijke ingreep om minivarkentjes het wroeten te belemmeren. Toch wordt het nog illegaal gedaan. Soms zelfs door een dierenrts. Het Beloofde Varkensland krijgt nog steeds meldingen binnen van wandelaars die ergens een gekramd of geringd (of beide!) minivarkentje aangetroffen hebben. Bel in zo’n geval meteen de NVWA of Dierenpolitie en/of meldt het bij de Dierenbescherming.
Zie neusring – ringen – wroeten – wroetschijf
KRENG
Vooral berige minvarkenszeugjes kunnen echt krengerig zijn. Om ongelukken te voorkomen (bijten!) kun je ze daarom het beste laten steriliseren. Ook voor hun eigen bestwil, want ze worden knettergek van die rondgierende hormonen. En dat iedere maand opnieuw.
Zie berig – dierenarts – sterilisatie
KREUPEL
Een minviarken met te lange nagels krijgt sloffen en gaat moeilijk lopen. In dat geval de dierenarts raadplegen en laten behandelen. Onder narcose! Het kan ook zijn dat het zich verstapt heeft, bijvoorbeeld tijdens de berigheid. In dat geval met een ibuprofennetje in een stukje brood met pindakaas rust houden. Of het is een ouderdomkwaal: artrose. Dan structureel aan de slag met glucosamine etc.
Zie artrose – hoefjes – narcose
KRIBBIG
Zie extravert – knarsetanden – kort lontje
KRIEBELEN
Minivarkentjes kunnen enorm genieten als ze achter hun oortjes worden gekriebeld.
Zie aaien – aanraken
KRITISCHE MEDIA
Op 6 januari 2016 stond ik te juichen. Hoera! Eindelijk een kritisch bericht in de media.
HP/De Tijd – Alexandra Besuijen:
‘Pigs in da house?Je houdt het niet voor mogelijk, maar er zijn mensen voor wie een hond of poes niet exotisch of apart genoeg is en die een varken in huis nemen. Jawel: een varken. In huis. Een minivarken weliswaar, maar toch. Er zijn minder redenen om iemand naar paviljoen 3 te sturen zou je denken, maar nee: de minivarkenbussiness is booming en er is alle reden om dat te betreuren. O, natuurlijk is het superschattig en über cute, zo’n foto van een miniatuurversie van Miss Piggy in een truitje of op kaplaarsjes. En natuurlijk ook volkomen belachelijk. Een varken hoort niet in huis, moet geen trui aan en is bovendien een groepsdier; in zijn eentje gaat ie de boel slopen en niet zo’n beetje ook. Geloof vooral de fokkers niet, met hun ‘speciaal gefokte microbiggetjes’, want diezelfde microbiggetjes tikken na een jaar gemakkelijk de honderd kilo aan op de weegschaal. En zijn ze een jaartje of twee, dan worden het terroritaire terroristen die je tuin, je bankstel en je kinderen te grazen nemen. Neem voor de gein eens een kijkje op de site minivarkens.nl van Dafne Westerhof van Het Beloofde Varkensland, die zowat dagelijks wordt geconfonteerd met gefrustreerde minivarkenshoeders. Lees en huiver hoe die adorabele roze microterroristen hun baasjes tot wanhoop drijven. En neem dan een poes of een hond.Of desnoods een kind. Maar geen Knorretje.’
En nog een keer een rondedans op 18 januari 2016:
Volkskrant – Sylvia Witteman:
‘Snoezige ‘minivarkentjes’ die na een paar maanden tóch uitgroeien tot bovenmaatse, wroetende en hitsig krijsende zeugen.’
KROELEN
Zie knuffelen
KRULSTAART
Minivarkens hebben net als wilde zwijnen een steile staart. Geen krulstaart dus. Bij opwinding, woede, angst, inspanning, concentratie en zo meer zal het staartje reageren door stijf naar achteren te wijzen of rechtop te gaan staan. Bij blijdschap (maar ook door woede of angst) zal het staartje heen en weer kwispelen, zwaaien of zwiepen. Bij verlammende angst kan het minivarken het staartje ook tussen de benen knijpen. Kwestie van goed bestuderen dus en zo het gedrag van je minivarken steeds beter te leren herkennen.
Zie kwispelen – staart
KRIJSEN
Het krijsen van een minivarkentje gaat door merg en been. Krijsen is de overtreffende trap van gillen tijdens fixatie, paniek of heftige pijn (ongenarcotiseerd castreren of alleen plaatselijke verdoving!).
Zie communiceren – fixatie – gillen – paniek – pijn
KUCHEN
Een enkel kuchje kan geen kwaad. Mogelijk heeft het minivarken zich dan verslikt. Maar langdurig kuchen en/of hoesten/blaffen kan op longwormen wijzen. Of een longontsteking.
Zie ontwormen
KUILGRAS
In plastic gewikkeld gefermenteerd hooi. Ingekuild gras dat wat zurig ruikt en smaakt. De meeste minivarkentjes zijn er dol op. Het is goed voor hun spijsvertering.
Zie hooi
KUNE KUNE
Klein varkensras, oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland, valt ook onder de minivarkens. Kune kune betekent vet vlees. In Nieuw Zeeland worden ze daarom gegeten. Rustig, vriendelijk dier, veel geschikter op de kinderboerderij dan het hangbuikzwijntje of Göttinger zwijntje. Bijzonder kenmerk: veel wollig haar. Effen blond, roodachtig, effen donker, maar meestal een woeste mix van al die kleuren. De twee belletjes aan weerszijden onder hun kin zijn uniek voor varkens. Ook wel piri piri genaamd. Niemand weet de functie maar het staat leuk. Het geeft ze iets gezelligs en past precies bij hun aard.
Zie kleine varkens – piri piri -vriendelijk – zachtaardig
KUNSTJES
Een kunstje aanleren heeft niks te maken met de intelligentie van het minivarkentje. Integendeel. Kunstjes leren is een belediging voor de intelligentie van het minivarken. In feite dom gedrag dat ze vertonen zodra er een snoepje als beloning in het spel is. Zoals het geven van een high five, op de achterpootjes lopen, rondjes draaien, gaan zitten en noem het allemaal maar op. Niks om trots op te zijn. Het slimme minivarken verdient beter want door die voor-wat-hoort-wat beloning wordt hun oorspronkelijke veelzijdige karakter verpest. Doe ze dat en jezelf niet aan. Vrijwel iedereen is tegen circusdieren. Maar door minivarkens kunstjes te leren, maak je mini-circusdieren van ze. Net zo vernederend als de olifant die braaf op een ton moet zitten. Niet aan meedoen dus. Wees wijzer. En empathischer.
Zie trainen – snoepjes
KWALEN
Zie ziektes
KWELLEN
Zie tuigje
KWETSBAAR
Minivarkens zijn tegenstijdige dieren. Stoer en gevoelig tegelijk. Eigenlijk zijn het intelligente, kwetsbare rouwdouwers. Beschouw het als een voorrecht om zulke bijzondere wezens om je heen te kunnen hebben.
Zie complex – rouwdouwer
KWISPELEN
Zie communiceren – zie krulstaart – staart