Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter R

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

RAAR

Zie bio-industrie – mini bio-industrie

RANITIDINE

Als minivarkens langdurig pijnstillers krijgen, moet je er een maagbeschermer bij geven. Ranitidine is goed en de goedkoopste. Verkrijgbaar bij Kruidvat of Trekpleister.
Zie pindakaas – pijn ibuprofen

RAS

Wereldwijd zijn er iets van 350 verschillende varkensrassen. Het minivarken is een verzamelnaam van relatief klein blijvende varkens. Zoals o.a. het Hangbuikzwijn en het Göttinger Zwijntje. Microvarkentje, Teacupvarkentje, Zakvarkentje, Dwergvarkentje, Indonesisch Minivarkentje, Miniatuurvarkentje en Siervarkentje zijn fantasienamen, bedacht door fokkers om hun vermeende kleine varkentjes aan de man te brengen.
Zie fokkers

RECHT

Om het minivarken recht te doen, geef je het een leven overeenkomstig zijn natuurlijke aard. Probeer er niet iets van te maken wat het niet is.
Zie aard – hond – pervers

REGEN

Voordat je aan minivarkens begint te denken, kijk dan eerst of de grond geschikt is waar ze op gaan leven. Veen- en kleigrond zijn af te raden. Dat wordt een grote blubberzooi, waar ‘s winters grote plassen water in blijven staan. Kijk ook naar de afwatering. Hoe belangrijk een modderpoeltje ook is, minivarkens moeten altijd droge plekken hebben waar ze zich op terug kunnen trekken. Organiseer dat. Als dat in het natte seizoen niet buiten kan, zorg dan altijd voor een droog huisje met dik vers stro en uitloop op houten vlonders, terrassen etc. Minivarkens houden er ook niet van om langdurig in de regen te staan.
Zie modder

REGIE

Minivarkens moeten de regie over hun eigen leven kunnen hebben. Laat ze daarom zijn wie ze zijn en geniet daarvan in plaats van ze voortdurend op schoot te willen hebben.
Zie eigen baas

REMI

‘Hangbuikzwijn Remi zoekt nieuw thuis. Remi is een gecastreerd hangbuikzwijn van bijna 5 jaar. Hij is aanhankelijk, speels en zeer intelligent. Remi is kerngezond en heeft een goede conditie. Als big werd hij 5 jaar geleden gedumpt op een kinderboerderij. Daar werd hij opgevangen en het leek eind goed, al goed.Nu moet Remi weg want de beheerder wil opnieuw beginnen met een jonge big… Remi is gewend om mee te wandelen aan een tuigje. Ook geeft hij pootjes en kent nog meer truckjes, zoals zitten etc. Wie heeft een groot hart en een grote tuin? Wie kan Remi een veilig en blijvend thuis bieden? Remi’s nieuwe baasje kan rekenen op een aangeboden workshop op Het Beloofde Varkensland ‘Hoe verzorg ik mijn Hangbuikzwijn?’
Bovenstaande oproep deed ik 11 jaar geleden op Dierennieuws. Sommige varkentjes blijven je bij. Zo ook Remi. Geweldig expressief beestje. Alleen die houding al op de foto spreekt boekdelen: een enorme leukerd. Nu zou ik zeer terughoudend zijn met die unique selling points zoals wandelen aan een tuigje, en pootjes kunnen geven, maar destijds was ik ten einde raad. Had ik eindelijk een adres voor hem gevonden, trokken die mensen zich op het allerlaatste moment nog terug. Kon ik helemaal opnieuw beginnen en de tijd drong. En het was waar trouwens, Remi kon dat allemaal. Dus gooide ik alles in de strijd temeer ook omdat Wietske, een kinderboerderij-bezoekster, zich het vuur uit haar sloffen liep om Remi in leven te houden. FB bestond nog niet, maar de halve wereld leefde mee. Het is gelukt. Ik zal nooit de foto vergeten die ze stuurde. Remi op zijn nieuwe adres, gelukzalig in de modder voor het eerst van zijn leven. Ach Remi. Sommige varkentjes blijven je altijd bij.

RENDAC

Het bedrijf uit Son (Brabant) dat je wettelijk verplicht moet bellen als je minivarken is overleden. Rendac komt het dan ophalen. ‘s Ochtends om 6 uur moet je minivarkentje aan de weg liggen. Het Beloofde Varkensland heeft een heel eigen draai aan dit kille afscheid kunnen geven.
Zie – begrafenis – crematie – euthanasie – dood

RENNEN

Minivarkentjes kunnen ontzettend hard rennen. Je staat er versteld van hoe snel ze zich op die korte pootjes uit de voeten kunnen maken. Zelf moet je er nooit achteraan rennen.
Zie geduld – haast – jachten – kinderen – opjagen – vangen

RESPECT

Wat is respect voor dieren? Wat is respect voor minivarkens? Dat je rekening houdt met hun natuurlijke gedrag en behoeftes. Jij past je aan aan het minivarken in plaats van andersom.
Zie Konrad Lorenz

REUK

Zie neus – zintuigen

RIEMPJE

Uit wandelen gaan met je minivarken aan een riempje of tuigje? Hoop dan maar dat je niemand van de NVWA tegenkomt. Volgens de letter van de wet ben je zwaar in overtreding. Minivarkens mogen de openbare weg niet op. Dat heeft te maken met de veewet en besmettelijke veeziektes. Vergeet niet dat minivarkens voor de wet gewone varkens zijn en ook als zodanig beschouwd en behandeld worden. Minivakens zitten er zelf ook zeker niet op te wachten. Ten eerste is zo’n tuigje een crime. Een prooidier als het minivarken is panisch voor iedere vorm van fixatie. Het brengt teveel stress met zich mee. Ten tweede is een minivarkentje nooit op zijn gemak in de grote, boze buitenwereld waar honden lopen en ze niet kunnen vluchten omdat ze vast zitten aan een tuigje.
Zie fixeren – hartaanval – prooidier – tuigje – vlugschrift

RIES – Winter 2016

Politie Hilversum
13 January 2016 at 15:25.
Getuigen Gezocht!! Op zondagmiddag 3-1-2016 is er bij Anna’s Hoeve een hangbuikzwijntje aangetroffen.
Het zwijntje stond vastgebonden aan een boom. Wie heeft iets gezien of weet wie de eigenaar van het dier is?
Bent u getuige of heeft u informatie?? Graag contact opnemen met de Politie Hilversum 0900-8844 vragen
naar L. van der Zeeuw (Dierenwelzijn) Graag Delen!
Zie vlugschrift

RIJDENDE RECHTER

In 2011 deed de Rijdende Rechter een beroep op Het Beloofde Varkensland i.v.m. een burenruzie over de ‘stank’ van twee minivarkens. Hoewel wij geen voorstander zijn van varkens in huis, kreeg ik voldoende ruimte van Frank Visser om te beargumenteren dat deze minivarkentjes toch per se bij deze mevrouw moesten blijven. Inconsequent? Zeker. En het lukte. Met een aantekening dat als de varkentjes dood gingen, mevrouw geen nieuwe meer mocht houden in haar flatje op de begane grond, midden in een woonwijk in Hoorn. Inmiddels is een van de twee minivarkens overleden. Hier is de uitzending nog te bekijken. Dan wordt het begrijpelijk waarom deze minvarkens niet uit huis geplaatst konden worden. Biggenleed: http://www.npo.nl/de-rijdende-rechter/06-09-2011/NCRV_1472953

RINGEN

Zie krammen – neusring

RIVALITEIT

Helemaal dol wordt het als een minivarkensbeer/borg de heer des huizes als rivaal gaat zien. Toch komt het voor.
Zie drama – bazig – dominant – drama

ROESJE

Met een bezoek van de dierenarts is het minivarkentje niet blij. Ze laten zich niet onderzoeken, laat staan behandelen zonder narcose. Ze gillen de hele wereld bij elkaar, spartelen zichzelf los en gaan er als een speer vandoor. Dat verzoorzaakt zoveel stress dat ze dan ook niet meer te verdoven zijn. Voor iedere behandeling van hoefjes, tanden, etc. is een roesje nodig. Reken op 1 euro per kilo lichaamsgewicht voor de kosten van de narcosevloeistof. Daar komt dan het arbeidsloon van de dierenarts nog bij. Nog een goede reden dus om je minivarken niet te zwaar te laten worden…
Zie dierenarts

ROLLEN

Een minivarkentje kan lekker door de modder rollen, maar altijd via de buik van de ene op de andere zij. Over de rug rollen zullen ze nooit doen. Tijdens een behandeling onder narcose mag het minivarkentje ook niet over de rug gerold worden.

ROMMELEN

Minivarkens moeten ongestoord kunnen rondrommelen. Daar hebben ze de ruimte en de geschikte plek voor nodig. En dat is niet in huis. Tenzij je in een zwijnenstal wilt wonen. Maar dan nog is de oppervlakte te beperkt.
Zie ruimte – zwijnenstal

ROUW

Bij het verlies van hun maatje kunnen minivarkens rouwen. De een meer dan de ander en de uiting zal ook per minivarken verschillen. Geef de rouwende achterblijver extra aandacht. Ga eens bij hem in de stal zitten terwijl je een boek leest. Breng wat langere tijd samen door. Observeer en hou hem goed in de gaten. Of en wanneer er een vervanger moet komen als nieuwe vriend, hangt helemaal van de omstandigheden af. Zeker als de achterblijver al op leeftijd is. Maar een rouwend minivarken dat niet meer eet, dat klopt niet. Vaak is er dan iets anders aan de hand. Als je twijfelt, laat dan de dierenarts komen. Sluit eerst alle lichamelijke oorzaken uit. (Ooit werd onze hulp te laat ingeroepen. Het betreffende varkentje bleek geen ‘liefdesverdriet’ te hebben maar kanker en is uiteindelijk een verschrikkelijk pijnlijke dood gestorven.
Zie aanname – liefdesverdriet

ROUWDOUWER

Minivarkens zijn net als hun grote roze collega’s: rouwdouwers! Ze slopen wat er te slopen valt. Als het kapot kan, gáát het kapot. Dat zit in de aard van het beestje.
Zie anarchisten – oude kranten – slopen

RUDY KOUSBROEK

“Er is een stad in Denemarken,
die gewijd is aan het varken.
Waar ieder die niet minnekoost
zich tot het varken wendt om troost.
Ja, achter elke boom of struikje
aait iemand wel een varkensbuikje.
Een stad waar ieder stopcontact
eerbiedig rose wordt gelakt.
En waar je niemand ooit mag storen
bij het fluisteren in varkensoren.
De kinderen dragen varkenspakjes
en schoentjes met gespleten hakjes.
Je kunt ze, met een arm vol biggen
zuchtend in het stro zien liggen.
Zelfs oude dames achter horren
zijn geoefend in het knorren.
En welgedane oude heren
doen pogingen het nog te leren.
Je kunt ze ‘s avonds langs zien komen
verlegen lachend in hun dromen.
Ja alles daar in Denemarken
staat in ‘t teken van het varken.”

Dichter en schrijver Rudy Kousbroek
1939 – 2010

RUG – 1

De conditie van een minivarken kun je bepalen aan de hand van de rug. Leg je hand op het schoudergedeelte van de rug en voel of er spieren op zitten. De meeste minivarkens zijn veel te dik, dus de spieren liggen verstopt onder een laag vet. Voel je de botten en is de rug scherp, dan is het minivarken te mager, maar dat zal niet zo vaak voorkomen.

RUG – 2

Minivarkentjes liggen op hun zij. Nooit op hun rug.
Zie rollen

RUIG

Minivarkentjes zijn geen keurige diertjes met maniertjes, hoewel de meeste vrouwen dat wel verwachten en in ieder geval van ze willen maken. Bespaar je de moeite en de wederzijdse frustaties. Het gaat je niet lukken en je gaat het nooit van ze winnen. Minivarkens zijn varkens. Ruige beesten. Geweldige beesten als ze zichzelf mogen zijn. Ruige slopers. Ongelikte beren zonder mensenmanieren.
Zie rouwdouwers – slopen

RUIKEN

Dat een minivarken goed – wat heet goed – wáánzinnig goed kan ruiken weten we wel. Everzwijnen kunnen in het bos een mens op 400 meter afstand ruiken. Minivarkens ruiken ook voortdurend overal aan. Dan gaan die neusjes maar heen en weer. In een Duitse dierentuin werd de verjaardag gevierd van een geliefd wrattenzwijn, dat daar al jaren woonde. Er moest dus een bijzonder cadeau komen. En waar kwamen de verzorgers op? Ze wasten een week lang hun voeten niet. Gingen op een rij zitten en trokken hun sokken uit. Het wrattenzwijn ging de voeten van het rijtje verzorgers af en kreeg de dag van zijn leven. Maar hoe ruiken varkens zelf? Everzwijnen ruiken lekker naar maggi. Varkens uit de bio-industrie stinken naar ammoniak, omdat zij boven op de roosters leven waar hun ze behoeften op moeten doen. Die stank gaat in hun porieën zitten. Maar bij de bio-industrievarkens die op Het Beloofde Varkensland zijn komen wonen, verdween die stank op den duur uit hun huid. Nu ruiken ze lekker fris, sommigen ook zelfs naar maggi. Minivarkens ruiken neutraler, mits ze voldoende leefruimte buiten hebben. Maar een klein tuintje of plaatsje gaat wel naar hun urine ruiken. En zo blijft helaas het imago van varkens zijn stinkdieren in stand .
Zie neus – stinken – zintuigen

RUIMEN

Het akelige woord dat ineens in de media opdook tijdens de varkenspest in 1997, de MKZ in 2001 en de Kippengriep in 2004. Ruimen. Ruimen is het massaal vernietigen van productiedieren tijdens de uitbraak, of een vermoeden daarvan, van een besmettelijke vee- of pluimveeziekte. Ook gezonde dieren worden dan preventief ‘geruimd’.
Zie MKZ

RUIMTE – 1

Een minivarken heeft ruimte nodig om naar zijn aard te kunnen leven. Vanwege het misleidende woord mini, wordt die ruimte door vrijwel iedereen onderschat. Zo hoorde ik dat een dierenarts iemand had geadviseerd om 4 minivarkens in een ren van 80 vierkante meter te houden. Geen wonder dat dat mis ging. Een minivarken is geen cavia. Reken voor twee minivarkens op een ruimte van zo’n 500 vierkante meter. Die ruimte moet dan ook nog eens uitdagend zijn, er moet wat voor ze te beleven zijn. Een saai stukje weiland is dat niet. Met bosjes, bomen en een rommelschuurtje erop wordt het al een stuk beter. Er moet wat te ontdekken blijven. De intelligente, nieuwsgierige, onderzoekende minivarkens moeten aan hun trekken kunnen blijven komen. Die 80 vierkante meter-ren van die dierenarts, daar had dus nog zeker een 0 achter moeten staan. Ook liggen ze graag tegen een muurtje of achterwand aan. Je zult een minivarken nooit zomaar in een open ruimte zien liggen. Ze zoeken altijd letterlijk rugdekking.
Zie plattegrond slaapnest – veiligheid

RUIMTE – 2

Naast fysieke ruimte is geestelijke ruimte voor (mini)varkens net zo belangrijk.
Zie aaien – afhankelijk – tutten

RUST

Minivarkens gedijen het beste bij rust en kalmte, dan blijft hun omgeving overzichtelijk. Ook voor je eigen gemoedsrust is het zaak om altijd kalm te kunnen blijven bij varkens. Wat ze ook uitvreten. Zit dat niet in je karakter, dan moet je nooit aan varkens beginnen.
Zie toelatingsexamen

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland