Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter J

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

JAGEN / JACHTEN

Jaag ze niet op, die van nature zenuwachtige minivarkentjes. Niet achter ze aan rennen, niet opjagen. Laat ze alles lekker in hun eigen tempo doen, ook al heb je nog zo’n haast. Geeft een hoop stress en het levert niks op, want het werkt averechts. Doet zich een situatie voor dat ze van A naar B moeten, neem daar dan alle tijd voor en copieer onze beproefde Hans & Grietjes methode.
Zie haast – Hans & Grietje – opjagen – rennen

JALOERS

Los van het feit dat een minivarken samen met een soortgenoot oud moet kunnen worden, heeft het nog een groot voordeel om van meet af aan met twee varkentjes te beginnen. Want wat zie je gebeuren als mensen met eentje beginnen en er later toch een tweede bij nemen? Naast een langdurige inburgeringscursus om die twee aan elkaar te laten wennen, is er nog een ander bezwaar. Jaloezie. De nieuwkomer is meestal een biggetje dat alle aandacht krijgt. Het eerste varken, al lang niet zo klein en schattig meer, voelt zich in de steek gelaten en dat kan het nieuwkomertje bezuren. Of je kinderen krijgen er van langs, of jijzelf. Jaloerse varkens zijn niet voor de poes. Hetzelfde geldt voor een alleenstaand varkentje in huis dat naarmate het ego groter wordt, steeds meer ruimte in gaat nemen, letterlijk en figuurlijk. Visite aanvallen, man en vrouw tegen mekaar opzetten, jaloerse varkens zijn tot veel in staat. Op Het Beloofde Varkensland is Ieniemieni een schat van een varkentje, maar o wee als een andere bofkont even meer aandacht krijgt dan hij tijdens de massageles, dan komt ie even langs om venijnig in een bil te bijten. Weg Zen. Precies waar hij op uit was.
Zie Ienieminies

JALOEZIE

Ook mensen kunnen jaloers worden op de band die hun geliefde heeft met een minivarkentje. Ik kreeg een verzoek om herplaatsing en omdat ik meer vermoedde dan in de mail gezegd werd, ging ik op werkbezoek. Wat bleek? Toen de heer des huizes nog vrijgezel was nam hij zijn varkentje mee naar het werk, ze gingen samen onder de douche, ze sliep in zijn bed. Toen hij trouwde werd zijn vrouw jaloers. Het varkentje werd eerst verbannen naar de tuin. Daarna moest ze weg. Het deed de man zichtbaar pijn. Voor hem had dat niet gehoeven.

JEUK

Een minivarkenshuidje kan behoorlijk jeuken. Eens lekker borstelen met een stevige borstel vinden ze heerlijk. Ook zullen ze – al dan niet na een modderbad – schuren tegen bomen, een paaltje of wat ze dan ook maar geschikt achten. Dat kan jij dus ook zijn, klaar om naar die sollicitatie te vertrekken in je mooie pak.
Zie schuren – zie modder

JORT

Jort Kelder maakte het TV programma Bij ons in de PC. In een talkshow hoorde ik hem zeggen dat het in de P.C. Hoofstraat alleen om poen gaat en dat hij daar nog nooit een geëngageerd persoon had gesproken. Ik schreef hem een briefje. Hij reageerde onmiddellijk. Natuurlijk kende hij Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland. Maar dat dat allemaal begonnen was op het Schapenburgerpad achter de P.C. Hooftstraat, wist hij niet. Zo kwam ik in zijn programma terecht. We maakten een mobiele Biggenmassagesalon en parkeerden die midden in de P.C. Jort nam Ienieminie op zijn schoot en de rest is geschiedenis. Jort werd Vriend voor het Leven van Familie Bofkont.

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland