Minivarkens-Woordenboek

Van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter E

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

EENZAAM

Eenzaamheid onder minivarkentjes is een groot probleem. Vaak gaat het zo: als het nieuwtje er af is en de verliefdheid over, gaat het beestje de aandacht opeisen waar het mee overspoeld werd toen het nog een schattig babybiggetje was. En dan: groter, dikker, minder aantrekkelijk plus steeds lastiger in huis. Het doet ze buiten op het plaatsje of in de tuin belanden (als die er al zijn). En daar zijn ze slecht af zonder soortgenootje. Voorbij prinsen- en prinsessenleventje. Zonder het gezelschap en de overdosis aandacht van zijn ‘mensenfamilie’. En dan begint De Grote Eenzaamheid.
Zie contact 2 – soortgenoot – wegkwijnen

EENKENNIG

Minivarkens zijn zelden allemansvrienden. Doordat ze van nature slecht zicht hebben, leven ze in een eigen wereld van geuren en klanken. Ze hebben dan ook een sterke voor- of afkeer van menselijke lichaamsgeuren en stemgeluiden. Wil je vriendjes met ze worden zie dan af van parfum en aftershave.
Zie zintuigen

EERSTE HULP – thuis

Het komt voor dat mensen plotseling met een minivarkentje zitten opgescheept. Bijvoorbeeld een dumpertje dat ze tijdelijk onderdak moeten verlenen, maar geen idee hebben hoe. Eerste Hulp voor Minivarkens in nood:

ETEN

2 x daags varkensbiks of muesli. Te krijgen bij de betere tuincentra.
In biks zit alles wat een varken nodig heeft aan voedingstoffen, vitaminen en mineralen. Hooi. Dagelijks een lekkere verse pluk. Hooi is ruwvoer, noodzakelijk voor de spijsvertering. Een stukje fruit en wat groente. De meeste minivarkens zijn te dik, maar soms komt het voor dat ze broodmager zijn na een periode van verwaarlozing. Dan mogen ze tijdelijk meer hebben, zelfs brood.

WATER

Altijd vers water in een grote bak. Let op! Varkens gooien hun waterbak altijd om, zodat ze hele dagen zonder water kunnen zitten. Bak dus met een touwtje ergens aan vastbinden.

SLAPEN

Koop een baal stro en strooi die helemaal los in een hok, zodat ze daar helemaal onder weg kunnen kruipen. Het is van groot belang dat ze warm kunnen slapen. Tocht is funest. Kieren en gaten goed dichtstoppen met grote plukken stro. Als er geen sprake is van een hok, dan opstrooien in bijkeuken. Als er geen bijkeuken is, dan een plekje in huis met een stel warme dekens. Het is natuurlijk een tijdelijke noodoplossing.
Zie noodhuisje

EERSTE HULP – op locatie

Een gedumpt varkentje dat loopt te zwerven in een bos, maar al wel gesignaleerd is, heeft ook recht op eerste hulp. Denk niet een ander doet wel wat, maar onderneem zelf actie. Meld het bij de Dierenpolitie en/of Dierenambulance. Ook al loop je te stuiteren van de opwinding omdat je zomaar een loslopend varkentje hebt ontdekt, bewaar je kalmte. Laat het beestje zoveel mogelijk met rust. Zorg wel voor eten en drinken. Leg dat op een plek in de buurt van het varkentje. Hou gepaste afstand. Bouw een noodhuisje van stro. De nachten, zeker in herfst en winter zijn veel te koud om zonder onderdak door te komen. Werk rustig en gefocust. Verlaat daarna het bos. Ga er niet als een gek achter aan lopen rennen, want dan verstoor je het vangproces van de professionals. Met alle gevolgen van dien. Als het gedumpte varkentje overstuur is geraakt, valt het niet meer door professonials te vangen en zal de boswachter over moeten gaan tot doodschieten.
Zie noodhuisje

EETMOMENTEN – 1

Om minivarkens leuk, gezellig en aangenaam in de omgang te houden, moet je je absoluut beperken tot tweemaal daags voeren. Doe je dat niet vanaf het begin af aan, dan wordt het houden van minivarkens bij voorbaat al een mislukking. Iets extra’s erbij zoals een stukje appel, komkommer etc. meteen bij het eten geven. Niet als tussendoortjes!
Zie afhankelijk – moddervet – tussendoortjes

EETMOMENTEN – 2

Bij mensen hangt het leven van eetmomenten aan elkaar. 1. Ontbijt. 2. Koffie met wat lekkers. 3. Lunch. 4. Thee met wat lekkers. 5. Borrel met hapjes. 6. Avondeten. 7. Koffie toe met wat lekkers. 8. Chips op de bank voor de buis. Plus tussendoor nog ontelbare snoep-koek-kaasmomenten. En drankjes en fruit. Noem het allemaal maar op. Allemaal eetmomenten waar minivarkens niet aan mee mogen doen. Een kwelling. Ga gauw door naar ETEN en zie wat minivarkens aangedaan wordt om als huisdier te moeten leven.
Zie eten

EGO

Varkens hebben grote ego’s. Minivarkens helemaal. Dankzij de verwoede pogingen van fokkers om ze alsmaar kleiner te willen fokken, worden de minivarkentjes er qua karakter niet leuker op. Hoe geforceerder het fokprogramma, hoe groter het gefrustreerde ego. Het hele hebben en houwen aan karaktereigenschappen van het oorspronkelijk grote varken moet immers in zo’n klein lijfje passen. Dat geeft eeen hogedrukpan effect. Stel je maar eens voor dat een groot roze varken van 350 kilo in het huisvarkentje van Divorce geperst moet worden. Daar wordt die Kevin bepaald niet ontspannener van.
Zie kort lontje

EGOISME

Zie hobbyvarken

EGOTRIPPERIJ

Het per se willen hebben van zo’n modieus ‘me too varkentje’ is vaak gebaseerd op het verlangen om zich te willen onderscheiden van de massa. Een varkentje in huis is toch veel aparter dan een hond of poes? En het kan toch? De fokkers zeggen toch dat het kan? Of het varkentje het wel zo’n goed idee vindt om zonder soortgenoot in huis te moeten leven, vraagt niemand zich af. En dan heb je er eentje! Kun je de blits maken op social media, in het winkelcentrum en op de fora. Krijg je aandacht en likes. Me too! Me too! Klinkt dit erg streng? Ja. Ik schrik er zelf van als ik het teruglees. Maar terwijl ik dit boek aan het schrijven ben, komt de ene mail na de andere binnen. Pling. Pling. Allemaal van mensen die weer van hun minivarkentje af willen. En ik kan het niet allemaal oplossen. Daar wordt een mens wanhopig van.
Zie bieden

EIGENAAR

Mocht een minivarkentje van eigenaar moeten wisselen – liever niet maar soms kan het echt niet anders – dan is het verstandig als de afnemer een euro aan de aanbieder overhandigt. Als beide partijen een kwitantie van die symbolische koop ondertekenen, dan geldt dat als afstandsverklaring en voorkomt mogelijke onenigheden achteraf.

EIGENHEID

Minivarkentjes zijn juist zo bijzonder door hun eigenheid. Leer daar van te genieten zonder er zelf voordeel uit te willen halen. Met andere woorden: Pak een minivarkentje zijn eigenheid niet af door het kunstjes te willen leren.
Zie autonoom – intelligentie – kunstjes

EIGENSCHAPPEN

Minivarkens hebben een breed scala aan eigenschappen. Zet je schrap: Autonoom, sociaal, vrolijk, grappig, eigenzinnig, bazig, teder, lomp, vernielzuchtig, ontregelend, verleidelijk, monsterlijk, lief, agressief, hooggevoelig, kalm, sloperig, schattig, vraatzuchtig, schaamteloos, communicatief, extravert, argwanend, manipulatief, territoriumgericht, adorabel, hitsig, eigenwijs, jaloers, intelligent, zintuigelijk, familie-minded, trouw, nerveus, vocaal, snoezig, explosief, toegewijd, achterdochtig, zorgvuldig, stressgevoelig, dapper, eigengereid, knap, en nog zo veel meer…

EMOTIES

Wat is een emotie? Een innerlijke beweging. Reken maar dat er heel wat in minivarkentjes omgaat. Deze dieren pikken alle signalen uit hun omgeving op. Dat maakt ze wie ze zijn. Hooggevoelige wezens met een rijk innerlijk leven. Voor wie er oog en oor voor heeft, of wil ontwikelen, valt er heel wat te beleven aan minivarkens. Alleen al dat hele arsenaal aan verschillende geluiden. Van het hoge piepen van een muis tot het diepe blaffen van een hond. Allemaal uitingen van innerlijke bewegingen. Emoties dus.
Zie basisgevoelens

EMOTIONELE INTELLIGENTIE

Een minivarken pikt feilloos de intenties van mensen op. Ze weten of je er voor hen bent of voor jezelf. Met andere woorden: ze houden je een spiegel voor. Voorbeeld: als je doet of je ze aait maar daar ondertussen een selfie van maakt, haken ze af. En gelijk hebben ze. Over de emotionele intelligentie van (mini)varkens valt een heel boek te schrijven. Komt er ook nog van.
Zie intelligentie

EMPATHIE

Ooit geweten dat je door minivarkens je empathisch vermogen kunt aanscherpen of ontwikkelen? Ga nu meteen naar Varkensmassage.
Zie varkensknuffelen – varkensmassage

ENGERLING

Wel eens (mini)varkens in het najaar als gekken in het weiland zien wroeten? Dan zijn ze op zoek naar de schat van goud. Engerlingen! Lekkere larven, dik, vet en romig, die barsten van de eiwitten. Waarom worden juist in het najaar zoveel wilde zwijnen dood gereden? Zij hebben het uitgevonden. In de herfst verlaten ze het bos en trekken naar de grasbermen langs de kant van de weg. Ze weten precies wat ze daar kunnen halen. Nog even snel een voorraadje eiwitten inslaan voor het winter wordt.

ENTEN

Zie inenten

ENTHOUSIAST

Ach wat kunnen minivarkens je toch enthousiast begroeten. Zo blij en ontwapenend. Dan kun je toch niet anders dan het allerbeste met ze voor hebben?
Zie kwaken

ERVARING

Minivarkens slaan ervaringen op. Positieve en negatieve. Tijdens de workshops vragen we de deelnemers altijd om niet op de rug van de (mini)varkens te kloppen. Goed bedoeld, je ziet het mensen ook vaak bij honden en paarden doen. Klop klop klop. Braaf beest, zeggen ze er dan vaak bij. Maar op Het Beloofde Varkensland wonen ook minivarkens met een akelig verleden. Die al een meter in de lucht springen van angst als je maar naar ze wijst. Bij Theo hebben we gemerkt dat een opgeheven arm hem panisch maakte. Dan weet je eigenlijk al genoeg. Daarom kloppen we op geen enkel (mini)varken of zwijn van Het Beloofde Varkensland. Gelijke monniken, gelijke kappen.
Zie Theo

ESSENTIE

De essentie van varkens is wroeten. Laat je niks wijs maken door fokkers die zeggen dat zij minivarkentjes fokken die niet wroeten. Varkens wroeten. In een leefomgeving zonder wroetland komen minivarkens niet tot hun recht. De essentie van mensen? Met elkaar kunnen communiceren. Praten. Stel je voor dat mensen hun tong zouden moeten inleveren? Geef minivarkens dus wroetrechten.
Zie leefomgeving – wroeten

ETEN

Zodra minivarkens eten ruiken, gaat er een stresshormoon bij ze in werking. Ze worden wild en móeten dan eten. Dat is hun natuur. Wat een kwelling voor minivarkens die bij mensen in huis moet wonen. Al die heerlijke geuren. Al dat lekkers in de ijskast. Geen wonder dat ze voortdurend kasten openmaken en tassen leegplunderen. Zelfs een handtas met een leeg snoepppapiertje erin is niet veilig voor ze. Veel mensen met minivarkens in huis hebben een hangslot op de ijskast gemaakt. Klinkt grappig, is in feite dieptreurig. Minivarkens in huis worden voortdurend aan stress blootgesteld. Ik kreeg een verontwaardige mail van een vrouw die zich er over beklaagde dat hun minivarkentje de kinderen beet als ze chips op de bank zaten te eten. Het beestje slaan hielp niet. Daar werd het alleen nog maar erger van. Ja, vind je het gek?
Zie eetmomenten – ruiken – stress

ETHIEK

Hoe ethisch is het om minivarkentjes op de wereld te blijven zetten, terwijl er zoveel gedumpt worden omdat ze ‘tegenvallen in gebruik?’

EUTHANASIE – 1

Als je minivarken ziek is en na onderzoek en behandeling geen toekomst meer blijkt te hebben, is het toe aan euthanasie. Vraag Peter Klaver daarvoor. Mocht hij niet kunnen, laat jouw dierenarts dan contact met hem opnemen. Minivarkens laten inslapen is niet eenvoudig. De meeste dierenartsen hebben niet de juiste narcosemiddelen voor varkens op voorraad. En ervaring leert dat het om die reden dan vaak mis gaat. Die extra stress moet je te allen tijde zien te voorkomen. Peter Klaver deelt zijn kennis over narcose graag. Hij vertelt wat er nodig is en hoe dat moet worden toegediend. Kan jouw dierenarts die middelen nog tijdig bestellen (levertijd!).
Zie afscheid – Peter Klaver

EUTHANASIE – 2

Dierenartsen worden ook gevraagd om minivarkens te euthanaseren als mensen ze niet herplaatst krijgen. Dat is helaas de ultieme consequentie van de rit niet kunnen uitzitten om welke reden dan ook.
Zie inslapen

EVERZWIJN

Wat zou Het Beloofde Varkensland zijn zonder hun wilde zwijnen? De oervarkens waar alles ooit mee begonnen is? Waar alle varkens van afstammen? Zonder het wilde zwijn geen consumptievarkens. Zonder het wilde zwijn geen minivarkens. Alles wat het wilde zwijn van nature doet, doen zij ook. Ook al moeten ze eerst in kooien leven of in huiskamers. Bevrijd consumptievarkens uit hun kooien en ze werken in no time het varkens abc af. Snel een modderbad nemen, snel schuren, snel een eindje verderop poepen en piesen. En dan wroeten op zoek naar eten. Bevrijd minivarkens uit de huiskamers en je kunt een nieuw bankstel kopen dat nooit meer vernield wordt. En de kat gaat op de kattenbak. Want de minivarkens poepen – zoals het hoort – gewoon buiten.
Zie kattenbak

EXOOT

Minivarkens zijn exoten.
Zie dierenarts

EXPERT

Na zoveel jaren met (mini)varkens leven durf ik wel te zeggen dat ik iets van varkens weet. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen. Via Blendle kreeg ik een interessant artikel opgestuurd. Leuvense psychologen speuren naar de plek waar expertise en talent in de hersenen zitten. Wanneer kun je jezelf expert in iets noemen? Na 10.000 vlieguren. Eens even rekenen. Begonnen op de boerenschool in 1994. Check. Een jaar daarna oprichting van Het Beloofde Varkensland. Check. Varkenshoedster van tientallen varkens. Check. Allerlei rassen. Check. Sommige varkens van het eerste uur leven nog steeds. Check. Kennis en ervaring opgebouwd in al hun levensfasen van geboorte tot dood. Check. Al 20 jaar von Kopf bis Fuss auf Schweine eingestellt. 20 jaar x 365 dagen x 24 uren. Hoeveel vlieguren zijn dat wel niet? 43.800. Yes!

EXTRAVERT

Minivarkens zijn extraverte dieren. Ze uiten zich voortdurend en onmiddellijk. Met geluiden en hun hele lichaam.
Zie lichaamstaal

EZEL

Het is een misvatting dat ezels, paarden, pony’s en geiten zo goed met minivarkens kunnen. Daar denken die onevenhoevigen zelf vaak heel anders over. Met open gebeten varkensruggetjes en dwarslaesies tot gevolg.

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland