VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Sinds enkele maanden heb een Gottinger minivarken, een geweldig beestje. Hij is veel binnen, maar ik laat hem vaak in de tuin waar hij kan wroeten, maar meestal na een korte tijd staat hij weer bij de keukendeur en wil naar binnen. Achter in de tuin heb ik een binnen-en buitenhok voor hem.

Als ik weg ben gaat hij daarin, dat accepteert hij prima, al hoor ik van de buren dat hij halverwege de middag hard gaat gillen. Het gaat maar om 1 dag p/w. 2 hele dagen gaat hij mee naar mijn werk, bij verstandelijk gehandicapten. Hij kent het daar, gaat al vanaf 6 weken oud mee, hij is binnen en gaat ook regelmatig met de
bewoners naar buiten.

1 dag werk ik een halve dag, dat is buiten geen probleem, en 1 dag werk ik thuis. Hoe zou ik dat gillen op kunnen lossen? Hij zou ook in de berging kunnen, waar hij s’nachts is, daar is hij wel rustig, maar dat geeft mij geen goed gevoel, hem de hele dag daar te zetten.

Ik heb nog een vraag mbt. het vervoer.Ik heb bij een dierenarts geinformeerd over het aanvragen van een vervoersvergunning omdat hij 2 keer p/w in de auto meegaat, dat doet hij overigens heel goed, hij zei dat dat zo’n ‘papierwinkel’ is “, hij adviseersde hem gewoon zo mee te blijven nemen. Is dat verstandig vraag ik me af.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Het lijkt er sterk op dat het minivarken het leven van een hond moet leiden – mee de auto in en mee naar het werk – terwijl hij toch echt veel liever wil zijn wie hij is: een varken. Dat blijkt uit zijn gegil als hij langere tijd alleen is. Hij verveelt zich en mist een varkensmaatje.

Heel verstandig dat hij niet voor straf in de berging wordt opgesloten. Kan hij het helpen dat hij toevallig een varken is?

Stop daarom met denken hoe het gegil op te lossen. Beter is het om energie te stoppen in het regelen van een varkensmaatje voor hem en het zorgvuldig begeleiden van het gewenningsproces tussen die twee. Op Het Beloofde Varkensland hebben we wachtlijsten vol minivarkens die een ander thuis zoeken.

Wat betreft de vervoerskwestie: Officieel mag het niet maar de dierenarts heeft groot gelijk om in dit geval geen slapende honden wakker te maken. Maar als je varken straks een varkensvriendje heeft, kan hij lekker thuis blijven en dat is waar het terriotoriumgerichte varken toch het liefst wil zijn, veilig thuis.

En wedden dat er dan niks meer te gillen valt? Zijn de buren ook weer blij 🙂