VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Ik heb misschien een rare vraag. Maar wij zijn onlangs getrouwd. Als huwelijkscadeau hebben wij een biggetje gekregen. Deze hebben wij inmiddels al een aantal weken in huis. Maar hij wordt steeds groter en we zijn nu op zoek naar een mooi plekje. Ook aangezien we begin november op vakantie gaan moet hij eigenlijk voor die tijd weg. Het is een schat van een varken welke totaal niet schuw is. Hij slaap regelmatig bij ons binnen of op de bank. Maar hoe leuk we het ook vinden hij moet nu echt een keer het huis uit. Aangezien we een plekje voor hem zoeken waar hij een mooie toekomst heeft leek ons Het Beloofde Varkensland een geschikte plek.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Vroeger was het de gewoonte om een bruidspaar een big cadeau te doen op de bruiloft . De big ging mee naar huis, werd vetgemest en zo was het kersvers gehuwde stel verzekerd van een goed gevulde vleespot. Nog steeds krijgen bruidsparen biggen cadeau. Alleen zitten de ontvangers dan met hun handen in het haar, want tegenwoordig worden biggen niet meer afgemest aan huis, maar blijven leven en worden dus steeds groter.

Bovendien, wie zit er te wachten op een opgedrongen huisdier? Uit bovenstaande vraag wordt niet duidelijk of het hier om een roze big of minivarken gaat, maar in beide gevallen worden ze groter en groter en kunnen in ieder geval niet blijven.

Het bruidspaar kan het beste teruggaan naar de gevers van de cadeaubig. Zij zijn de veroorzakers van dit probleem en dus verantwoordelijk. Het minste dat ze kunnen doen is tijdens de vakantie voor de big zorgen. Ter plekke. Maar er moet natuurlijk een structurele oplossing komen.

Ook nu weer lijkt een plaatsje op Het Beloofde Varkensland de oplossing voor het probleem, maar zo zijn we natuurlijk niet getrouwd 🙂 Wij nemen geen cadeaubiggen meer op (al diverse keren gedaan), want die schattige roze biggetjes worden joekels van 300 kilo en meer.

(Even voor de goede orde: in bijna iedere mail wordt de vraag gesteld of het ‘probleemvarkentje’ op Het Beloofde Varkensland terecht kan. Die zin schrap ik meestal, want dat leest zo saai, alsmaar van hetzelfde. Overigens laat ik alle mails verder in oorspronkelijke staat, maar ze worden wel geanonimiseerd).

En voor wie het ook in zijn hoofd haalt om een big cadeau te doen op bruiloft op verjaardag: doe het niet. Het is onverantwoord. Want het betreffende varkentje wordt helaas altijd de dupe.