VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Ik had een vraagje. Iemand die ik ken had een minivarken gekocht maar zoals te verwachten bleef hij niet lang mini. Gelukkig heeft hij een plekje op een boerderijtje maar mijn vraag is dus: minivarkens, feit of fabel? Bestaan deze diertjes wel?’
ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAAK
Er zijn vele benamingen voor minivarkens. Ik noem er een paar 🙂
1. Microbiggetje
2. Microbig
3. Microvarkentje
4. Microvarken
5. Minibiggetje
6. Minibig
7. Minivarkentje
8. Minivarken
9. Teacupvarkentje
10. Hangbuikbiggetje
11. Mini-hangbuikbiggen
12. Hangbuikzwijntje
13. Mini-hangbuikzwijn
14. Hangbuikzwijn
15. Mini-Göttingerbiggetjes
16. Mini-Göttingerzwijntjes
17. Göttingerzwijn
18. Zakvarkentjes
19. Siervarkentjes
Als er nog aanvullingen zijn, dan hoor ik ze graag.
Ik krijg om de haverklap te maken met mensen die geloven dat minivarkentjes echt klein blijven. Laatst weer tijdens de varkensmassageworkshop op Het Beloofde Varkensland. Het betrof een moeder met een dochtertje:
“Je hebt tegenwoordig toch van die biggetjes die klein blijven?”
Geamuseerd wees ik op haar dochtertje: “Hoe klein was zij toen ze geboren werd?” Heel erg klein bleek, want haar dochtertje was met een extreem laag geboortegewicht ter wereld gekomen.
“Toch is ze groot geworden”, vervolgde ik. “En ze is nog lang niet volwassen, dus ze gaat nog veel groter worden.”
En toen ontspon zich het volgende dialoogje:
MOEDER
“Ja, maar ik bedoel van die microbiggetjes. Die echt klein blijven. Dat stond in de krant. Die blijven echt klein hoor.”
IK
“Jouw micromeisje van toen is toch ook echt groot geworden. Kijk maar naast je. Een ‘microbiggetje’ is niks anders dan de baby van een minivarken. En een minivarken is een varkenssoort dat relatief klein blijft ten op zichte van de grote roze varkens uit de bio-industrie.”
MOEDER
“Maar die microbiggetjes worden er speciaal voor gefokt dat ze klein blijven.”
IK
“Als de baby’s van minivarkens zelf volwassen minivarkens geworden zijn, wegens ze ergens tussen de 50/60 tot 80 kilo. Kijk maar naar onze Pinokkio. Zij is zo’n zogenaamd ‘microbiggetje’ dat klein zou blijven, bij een fokker voor wild geld gekocht.” (En hier gebracht door een wanhopige dame toen het in huis helemaal mis ging).
“Pinokkio is nu bijna 3 jaar, maar kijk zelf maar, daar staat toch echt al een heel flink minivarkentje. Daar is niks ‘micro’-achtigs meer aan. En Pinokkio gaat nog veel groter worden, want ALLE varkens groeien door t/m hun vijfde levensjaar. Ook minivarkens.”
Ik heb het allemaal al duizend keer gezegd. En ik zal het met alle liefde nog tienduizend keer zeggen: Het woord ‘microbiggetje’ is een verzonnen woord, door fokkers. Een marketingwoord. En als ze dan op de ouders van het microbiggetje wijzen om te laten zien hoe groot het uiteindelijk gaat worden, zeggen ze er niet bij dat de ouders ook nog niet volgroeid zijn.
Minivarkens zijn al met 3,5 maand geslachtsrijp. Dat betekent dat ze binnen het jaar tienermoedertje en tienervadertje kunnen worden. Minivarkens groeien door tot en met hun vijfde levensjaar. Dan pas zijn ze volwassen, fysiek en mentaal. En dan pas weet je echt met wie je te maken hebt. Meestal met hele grote ego’s :-).