VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Via deze weg een laatste oproep om een goed tehuis te vinden voor 2 Gotttinger varkentjes. Zij zijn de dupe geworden van een scheiding, hun baasjes wonen niet meer samen en hebben het huis verkocht.

De nieuwe woonplaats van de baasjes bied geen mogelijkheid ze te huisvesten, en de nieuwe eigenaars willen de diertjes niet. Uiteraard hebben de baasjes al het mogelijke gedaan om een goed tehuis te vinden, echter zonder succes waardoor ze nu genoodzaakt zijn de dieren in te laten slapen. Ik hoop dat u een goed onderkomen weet waar de dieren welkom zijn.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Laat bovenstaande mail een waarschuwing voor velen zijn. Er zijn geen asiels voor minivarkens. Zoals hond of poes na een scheiding in het asiel terecht kunnen met hopelijk de kans op een nieuw thuis, voor minivarkens bestaat zoiets niet. Bezint dus eer ge begint!

Wie een minivarkentje overweegt, doet er dus verstandig aan zichzelf VAN TE VOREN een aantal vragen te stellen:

1.
WAAR KOMT MIJN ‘LIEFDE’ VOOR MINIVARKENS VANDAAN?
Minivarkens zijn hip geworden. Ze worden in de media voorgesteld als schattige biggetjes. Een volwassen, kribbige, berige zeug krijg je nooit te zien.
VRAAG:
Heb ik me niet laten verblinden door de media of mooie praatjes van fokkers? Wil ik me wel echt verdiepen in het wezen van een minivarken?

2.
PERSOONLIJKE OMSTANDIGHEDEN
Een minivarken wordt bij een goede conditie gemiddeld 10 jaar. Eenmaal groot geworden is herplaatsen zo goed als onmogelijk. Ze zijn niet aan de straatstenen te slijten. Varkensasiels bestaan niet.
VRAAG:
Hoe ziet mijn leven er uit? Wil ik (nog) carriere maken? (dus weinig tijd). Werk ik de hele dag buiten de deur? Ga/wil ik nog verhuizen? Heb ik een stabiele relatie? (veel varkens komen in de problemen als hun baasjes gaan scheiden). Zijn er kinderen? Wil ik nog kinderen? Kinderen en minivarkens zijn vaak geen ideale combi in verband met hun korte lontjes.

3.
MINI-VARKENS
Het woord mini is misleidend. Een Göttingerzwijntje wordt bij verstandig voeren gemiddeld 50 kilo. Een hangbuikzwijntje 70. Verstandig voeren bestaat uit onderhoudsbrok of varkensmuesli en onbeperkt hooi en water. Af en toe een stukje appel of komkommer. Verder NIKS. Nooit (er gaan meer minivarkens dood aan vetzucht dan door ouderdom).
VRAAG:
Heb ik de discipline om mijn minivarken geen tussendoortjes toe te stoppen?

4.
PLEK & RUIMTE VOOR TWEE MINIVARKENS
Een minivarken is en blijft een boerderijdier. Ongeschikt voor in huis. Daar doe je je minivarken ernstig tekort mee. Af en toe even ‘op bezoek’ in huis is leuk, maar hun eigen huis moet buiten staan. Een varken MOET met een soortgenoot leven. En hun primaire levensbehoefte is kunnen wroeten in aarde (niet in het bankstel).
VRAAG:
Heb ik voldoende ruimte om twee minivarkentjes naar hun eigen varkensaard te laten leven? Mogen zij een stuk grond van tenminste 500 vierkante meter helemaal voor zichzelf omploegen? Is er voldoende afleiding in de vorm van spannende bosjes, zijn er voldoende schaduwplekken? Kunnen ze wat rondrommelen? Is er goede afwatering, opdat ze ‘s winters niet tot hun nek toe in de blubber moeten staan? Is er plek voor een goed tochtvrij stalletje met hooi en stro opslag? Heeft dat stalletje stahoogte, zodat de dierenarts er kan werken? Heb ik wel zin om iedere dag stront te ruimen?

5.
HEB IK EEN DIERENARTS IN DE BUURT DIE AANTOONBARE ERVARING HEEFT MET MINIVARKENS?
Een minivarkentje is net een exclusieve oldtimer. Er zijn geen garages voor en er zijn geen onderdelen meer te verkrijgen. Met andere woorden, je zit met de handen in het haar als je varkentje wat mankeert, want er zijn nauwelijks dierenartsen die kennis hebben van minivarkens. Wie kan dat diertje dan behandelen? Peter Klaver komt aan huis, behandelt aan huis, maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
VRAAG:
Ben je in staat en ben je bereid dat geld er voor over te hebben?

6.
WAT HEB IK TWEE MINIVARKENTJES TE BIEDEN?
Zoals gezegd: is er voldoende plek en een geschikte leefomgeving? En dan misschien nog wel het allerbelangrijkste: Passen minivarkentjes bij mijn karakter? Varkens – ook minivarkens – zijn rouwdouwers. Ze slopen alles wat los en vast zit, en veruïneren je tuin. Ze doen altijd waar ze zelf zin in hebben. Lijken in niks op een hond of poes.
VRAAG:
Wil ik dat? Kan ik dat? Wil mijn geliefde dat ook? Vergis je niet: varkens kunnen je huis en je huwelijk slopen. Minivarkens zijn complexe dieren, absoluut ongeschikt als ‘speelgoed’ voor kinderen.

CONCLUSIE
De hamvraag moet dus altijd zijn: Wat heb ik twee minivarkens te bieden?

En dan nog iets:
Ga eerst eens een poosje voor andermans varkens zorgen. En als de liefde dan nog niet over is…

…dan pas kun je met volle overtuiging zeggen: “Ja ik wil!” “Ik wil voortaan met minivarkens gaan leven.”
“In voor- en tegen spoed. Tot de laatste snik.”

En laat die laatste woorden heel goed tot je doordringen: TOT DE LAATSTE SNIK.