VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Ik wilde weten of jullie zelf of bekent zijn met, tijdelijke opvang voor minivarkens.
net als een honden pension, maar dan waar ook mini varkens terecht kunnen.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Het is een groot misverstand dat minivarkentjes tijdens vakanties ergens ondergebracht kunnen worden. Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: minivarkens zijn geen honden en dat worden ze ook nooit.

Een hond kun je overal mee naar toe nemen, hij zal zich vrijwel overal thuis voelen, mits zijn baasje in de buurt is (maar zelfs ook een hond is lang niet altijd blij als hij naar een hondenpension gebracht wordt).

Het minivarken is net als alle andere varkens van nature territoriumgericht en voelt zich onveilig op een vreemde plek. Op een tijdelijk adres is hij als een kat in een vreemd pakhuis. Dat betekent dat hij wekenlang nodig heeft om te wennen op de nieuwe plek. Veel te stressvol omdat het dwars tegen de natuur van minivarkens in gaat.

Wij krijgen regelmatig vragen van minivarkensbaasjes of hun varkentje in de vakantie op Het Beloofde Varkensland mag logeren. Ze denken dan dat hun varkentje ook een leuke vakantie heeft, gezellig bij de varkens van Familie Bofkont. Niet is minder waar. Vreemde varkens bij elkaar, dat wordt moord en doodslag. De gewenningsperiode tussen vreemde varkens kan weken, zo niet langer duren. Niet geschikt dus voor een tijdelijk verblijf.

Laat je minivarkentje dan ook altijd thuis tijdens vakanties. Neem een vertrouwde verzorger in huis, die het varkentje goed kent en er goed mee om kan gaan. Pas dan kun je met een gerust hart op vakantie gaan.