Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter W

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

WAARHEID

De waarheid is vaak hard en moeilijk te accepteren. Je snoezige kleine ‘microbiggetje’ groeit toch echt uit tot een heus minivarken van formaat. Een leuke wroetende rouwdouwer. Het spijt me dat ik het mooie minivarkenssprookje heb doorgeprikt. Maar misschien ben je wel blij met deze informatie. Dan weet je tenminste waar je aan begint. Aan dieren waar je nooit op uitgekeken raakt, die je altijd weer weten te ontroeren, mits je hun ware aard met wijdopen armen kunt verwelkomen.
Zie aard

WACHTLIJST

Op Het Beloofde Varkensland zijn we gestopt met opnemen. We zijn zelfs gestopt met de wachtlijst. De varkentjes wonen tot in het kantoor. Nog meer varkens opnemen, wat heb ik ze te bieden als mijn hoofd en hart al vol zit met alle bewoners die allemaal recht hebben op mijn zorg en aandacht?

WANDELEN

Waarom uit wandelen gaan met je minivarkentje geen goed idee is:
‘Beste Dafne, afgelopen zondag is ons minivarkentje tijdens het wandelen overleden aan waarschijnlijk shock met hartaanval. Hij heeft enkele weken geleden een enge confrontatie met een hond gehad. Nu liep hij weer in dezelfde straat als het voorval en toen ging het mis. Dit is hem op diezelfde route fataal geworden. Hij was 7,5 maand oud’. Minivarkens zijn prooidieren en aan de goden overgeleverd in een vreemde omgeving waar ze de weg niet kennen en zich niet kunnen verschuilen. En heel belangrijk: niet weg kunnen vluchten, omdat ze vast zitten aan het tuigje! Wees wijzer en trap er niet in als fokkers het wandelen als unique selling point gebruiken.
Zie hartaanval – stress – tuigje – vlugschrift

WANHOOP

Er gaat bijna geen dag voorbij zonder (mini)varkensleed in mijn mailbox. Een mens zou er wanhopig van worden. Teveel en te gevarieerd om hier op te noemen, maar in het kort komt het hier op neer: de eigenheid van het (mini)varken wordt met voeten getreden. En dat is iets om heel verdrietig van te worden.

WANTROUWEN

Zie achterdochtig

WATER

Geef minivarkens altijd vers schoon water, maar dat spreekt voor zich. Mocht je ergens een gedumpt varkentje ontdekken, en je wilt eerste hulp verlenen, zorg dan dat het beestje zo snel mogelijk water krijgt. Dat is nog belangrijker dan eten.
Zie Eerste Hulp

WATERBAK

(Mini)varkens zijn sterren in het omgooien van waterbakken. Verzwaar de bak met een baksteen of stoeptegel en/of bindt de bak ergens aan vast.

WARMTE

Zie hitte

WARMTELAMP

Een biggenwarmtelamp kun je kopen bij de Boerenbond, Welkoop of de grotere dierenspeciaalzaken.
Onmisbaar voor jonge moederloze biggetjes, volwassen minivarkens na een behandeling onder narcose en stokoude minivarkens. Hang de warmtelamp ongeveer een meter boven de varkentjes. Niet lager, want dan kunnen ze verbranden. Denk daar niet te licht over, want het zusje van Piet(een productieras) is als pasgeboren biggetje levend verbrand op de kinderboerderij door een te laag opgehangen warmtelamp.
Zie colafles

WEGKWIJNEN

Een gedwongen solitair levend minivarkentje kwijnt op den duur weg. Echt. Minivarkens hebben sóórtgenoten nodig.
Zie soortgenoten

WEILAND

Niks fijner voor (mini)varkens om het weiland eens even lekker op de schop te kunnen nemen. Maar als er niet voldoende ruimte is, zal dat weiland veranderen in zwarte grond, waar niet of nauwelijks meer een grasspriet terug zal komen.
Zie terrein

WERELD

Minivarkens als huisdieren zijn niet alleen in Nederland een probleem geworden. Het is een wereldwijd steeds groter wordend probleem. Google maar eens op farmsanctuaries. Overal hetzelfde liedje.
Zie varkensasiel

WETGEVING

Zie I & R – NVWA – vlugschrift Verborgen Varkensleed

WIL

Als er één dier is met een eigen wil dan is het het varken wel.

WILDE DIEREN DE TENT UIT

Minivarkens het huis uit! Welke dierenclub gaat daar campagne voor voeren?
Zie goede smaak – kunstjes

WINTERVACHT

Wilde zwijnen hebben een dubbele vacht. Direct op hun huid zit de onderwol. Daaroverheen de lange ruige vacht. In de zomer schuren ze zich helemaal kaal. Maar in het najaar komt de winterjas weer tevoorschijn. Minivarkens hebben geen onderwol, maar trekken in de zomer wel hun winterjas uit. Er moeten dus bomen en/of schuurpalen aanwezig zijn. Een ruwe bezem aan een paal geschroefd, voldoet ook.
Zie haar

WIM

Zie Theo & Wim

WIND

Zie tocht

WINTER

In de winter zullen (mini)varkens veel in hun huisjes liggen. Net zoals wij met slecht weer lekker in bed willen liggen met een goed boek en een warme kop thee. Toch is het goed om ze buiten te blijven voeren. Krijgen ze meteen wat beweging.
Zie voeren

WINTERVACHT

Wilde zwijnen hebben een dubbele vacht. Direct op hun huid zit de onderwol. Daaroverheen de lange ruige vacht. In de zomer schuren ze zich helemaal kaal. Maar in het najaar komt de winterjas weer tevoorschijn. Minivarkens hebben geen onderwol, maar moeten in de zomer wel hun winterjas uit kunnen doen. Er moeten dus bomen en/of schuurpalen aanwezig zijn. Een ruwe bezem aan een paal geschroefd, voldoet ook.

WISPELTURIG

Zie kort lontje

WITTEBROODSWEKEN

Als kersverse varkenhoeder ben je in de wolken. Verliefd tot over je oren, je vindt alles nog leuk aan je minivarkentjes. Zelfs als ze er een puinhoop van maken. Hahaha, wat ben je weer stout geweest! Vergelijk het maar met de wittebroodsweken. Op een gegeven moment wordt het gewoner en ga je je ook ergeren aan je minivarkens. Heb je nu alweer je waterbak omgegooid? Nee! Niet in mijn tenen bijten! Zit je verdomme weer met je kop in mijn tas! Het is de kunst om dat allemaal te kunnen accepteren en je minivarkens nog steeds leuk te blijven vinden. En dan gaat de verliefdheid over in true love met alle ups & downs die daar bij horen.

WOND

(Mini)varkens hebben een talent om snel van wondjes te genezen. Wondjes kunnen ontstaan door vechtpartijtjes, prikkeldraad o.i.d. Bij een behoorlijke wond meteen Ibuprofen geven in het bekende stukje brood met pindakaas. De eerste dag nog niks doen. Daarna voorzichtig uitwassen met betadine. En dan behandelen met wondzalf.

WONDZALF

Zie vertagil

WOORD

Dit woordenboek over (mini)varkens is nooit af. Wie nog een woord mist of weet, laat het me weten. Dank vast!
Mail@hetbeloofdevarkensland.nl

WORKSHOP

Zie Familie Bofkont Workshop

WORMEN

Minivarkens kunnen verschillende soorten wormen hebben. Als ze vaak en veel (droog) hoesten hebben ze mogelijk longwormen. Dierenarts raadplegen en meteen gaan behandelen.
Zie ivomec – ontwormen

WROETEN

Hét handelsmerk van ieder varken: wroeten.
Zie aarde – essentie – gras – grond – onderzoeken

WROETSCHIJF

Het bekende roze stopcontact, waar ze hele weilanden mee op de schop kunnen nemen. Als varkens het erg warm hebben, staan daar zweetdruppeltjes op. De enige plek waar ze kunnen transpireren. En als minivarkens oud zijn en alleen nog maar liggen te slapen en niet of nauwelijks meer wroeten, dan groeien er lange haren op de wroetschijf.
Zie Mannetje Bromsnor

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland