Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter A

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

AANBIDDELIJK

Oooooh, kijk nou toch! Wat scháttig! Dat smóeltje! Die óógjes! Die óórtjes! Die hóefjes! Kijk nou! Kijk nou! Hij gaat zomaar liggen! Té cute! Wat een zacht buikje! Wat liefffffff!!!!! Ik wil ook zo’n microbiggetje! Me too! Me too! Nú! Metéén! Wáár kun je ze krijgen?

Social media talk.

Het minivarken als aanbiddelijk wezentje. Levend speelgoed als knuffel op de bank. Zo klein dat het zelfs in een theekopje past. Zou het echt?
Zie teacupvarkentje

AANDACHT – 1

Met dit Minivarkens – Woordenboek wil ik aandacht vragen voor het minivarken. Niet als huisdiertje zoals het wordt aangeprezen op social media. Maar het minivarken als echt varken van vlees en bloed. Want dat is het. Geen hondje. Een várken. Van A tot Z. Het woord minivarken kun je dan ook lezen als varken of wild zwijn. Ga maar zappen door dit minivarkens alfabet. Het ene woord haalt het andere uit. Veel leesplezier!
Zie aard

AANDACHT – 2

Probeer maar eens níet verliefd te worden op een minivarkentje. Maar pas op voor deze verleiders. Voor je het weet heb je je eigen monster geschapen. Slim als ze zijn blijven ze voortdurend om aandacht vragen. Al ben je nog zo verslingerd aan je minivarkentje, probeer je in te houden. Als het beestje zo uit het nest komt, spreekt het voor zich dat het veel aandacht nodig heeft. Zeker in het begin om het wegwijs te maken in zijn of haar nieuwe leven. Maar van verkeerde aandacht raakt het in de war. Wat is verkeerde aandacht? Voortdurend met je varkentje willen kroelen, het om de haverklap roepen, het geen moment met rust kunnen laten, het steeds maar lekkere hapjes toestoppen. Dat heeft meer met eigen behoeftigheid te maken 🙂

En dan val ik maar meteen met de deur in huis.

Een minivarkentje heeft een ánder minivarkentje nodig voor een gezonde ontwikkeling van biggetje tot bejaard minivarken. Minivarkens zijn groepsdieren. Alleen in het gezelschap van soortgenoten komen ze tot hun recht.
Zie afhankelijk – alleen – Het Beloofde Varkensland – soortgenoot – wegkwijnen

AANDACHT – 3

Solitair gehouden minivarkentjes komen ernstig tekort. Ontevreden minivarkens gaan om aandacht lopen jengelen. En om eten bedelen. Aandacht en eten. Die slimmerikjes weten dondersgoed wat voor effect hun gezeur heeft. Je wordt er namelijk stapelgek van. Een dreinend kind is er niks bij. En wat doe je dan om het te stoppen? Juist. Dan geef je weer toe. En zo worden ze steeds vervelender en steeds dikker. Twéé minivarkentjes (of meer) hebben geen tijd om te klagen. Die houden elkaar bezig. Observeer ze van tijd tot tijd van een afstandje. Hoe lopen ze? Hoe gedragen ze zich? Zijn ze op hun gemak? Zitten ze goed in hun vel? Ook dat is aandacht geven. Constructieve aandacht.
Zie blind – dik – eten – ziek

AAIEN

Minivarkens houden ervan om geaaid te worden. Maar niet allemaal, niet altijd en ook niet door iedereen. Sommigen lusten er wel pap van, anderen schieten al in de stress als je maar naar ze wijst. Accepteer dat maar. Die eigenwijze minivarkens laten zich toch niks opdringen.
Zie Mannetje Bromsnor

AANLEUNWONING

Je kunt het je nu nog niet voorstellen met je levenslustige biggetje in huis, maar er komt een dag dat je minivarken oud is. Hopelijk heeft het dan een soortgenoot tegen wie hij de hele dag aan kan liggen. Oude minivarkens doen niks anders meer dan slapen. Van tijd tot tijd schuifelen ze naar de waterbak of hun w.c., om daarna weer snel weg te zakken in een diepe slaap. Dat kunnen ze jaren zo volhouden tot de Big Sleep. Respecteer de ouderdom van je minivarkens. Juist in de laatste jaren van hun leven hebben ze je inlevingsvermogen hard nodig. Als je de ruimte hebt, maak dan een speciale aanleunwoning voor ze. Lekker rustig, veel privacy. Dat kan bijvoorbeeld ook een afgeschermde hoek zijn van een schuurtje. Als het maar tochtvrij is en ze in lekker dik, vers stro liggen onder een warmtelamp.
Zie Billie Bofkont – Mannetje Bromsnor – Miss Universe – Theo – Varkensmassagesalon – warmtelamp

AANNAME

Zie liefdesverdriet – rouw

AANPAK

Op Het Beloofde Varkensland zijn de varkens baas over hun eigen leven. Zij een vijfsterren-hotel en hun personeel slooft wat af. We houden altijd rekening met hun overgevoelige natuur. Minivarkens raken snel overstuur en zijn gebaat bij een rustige benadering. Of dat nu gaat om het verversen van hun strobed of een aangepaste manier van narcotiseren. Bedaard en bedachtzaam, zo is onze aanpak. Maar reken niet op dankbaarheid. Zelf grossieren minivarkens in korte lontjes.
Zie dienstbaar – kort lontje – narcotiseren – rouwdouwers

AANRAKEN

Vraag je je af waarom biggetjes zich de krampen schrikken als je ze ineens van boven af aanraakt? Dan denken deze prooidieren dat ze door een vijand gegrepen worden.
Zie aaien – benaderen – knuffelen – massage – prooidier

AANSCHAF

Heb jij de spirit, omstandigheden én ruimte om pakweg de komende 10-15 jaren voor twee minivarkens te zorgen? Geef dan twee afgedankte minivarkentjes van Marktplaats een nieuwe kans. Dan doe je goed werk want je geeft de broodfokkers het nakijken. Ontelbare tweedehands minivarkens snakken naar een veilig thuis. Wil je toch per se een biggetje? Bedenk dan dat ook zij binnen de kortste keren groot zijn. Kijk maar naar Mannetje Bromsnor. Op de foto zie je hoe groot dat snoezige biggetje op mijn arm uiteindelijk geworden is. Nog niet overtuigd? Neem dan in ieder geval twee biggetjes uit hetzelfde nest. Dat voorkomt later een hoop problemen als blijkt dat je varkentje toch echt het gezelschap van een soortgenoot nodig heeft.
Zie alleen – fokkers – Marktplaats – ruimte – vreemde varkens

AANVALLEN

Net als ieder ander varken kunnen minivarkens ook onverwacht ongenadig uitvallen. Bijvoorbeeld als je te dicht op hun lip zit of staat. Of ze stoort in hun bezigheden. Hou dus altijd rekening met voldoende ruimte rondom hun kopgebied. Doe je dat niet, dan kun je ineens een zijwaartse beuk van hun kop krijgen. Een behoorlijke klap waar Miss Piggy uit de Muppetshow patent op heeft. Haar beroemde take this voor Kermit, waarbij hij door de lucht vliegt, is op daadwerkelijk varkensgedrag gestoeld.
Zie kopgebied

AANVOELEN

Een minivarken hou je niet voor de gek. Als er een dier alles aanvoelt, dan is dat het minivarken wel. Sfeer, spanningen, onraad, stemmingen, intenties, het minivarken heeft alles door. Ga er ook maar vanuit dat ze je gedachten kunnen lezen.
Zie intentie

AANWEZIG

Laat minivarkens steeds opnieuw wennen aan je aanwezigheid. Ook al wonen ze al jaren bij je. Loop je bijvoorbeeld hun leefruimte in, kondig je komst dan altijd even aan. Noem hun naam, praat wat tegen ze. Doe je dat niet, dan verstoor je hun privacy met irritatie of grote schrik tot gevolg, afhankelijk van hun karakter. Zelfs Billie Bofkont, die sinds 1997 op Het Beloofde Varkensland woonde, stelde het nog steeds op prijs dat zijn territorium gerespecteerd werd.
Zie Billie Bofkont

AARD

Het varken, van welk ras dan ook, is een sociaal dier. Varkens willen alles samen doen. Samen de leefomgeving verkennen, samen op onderzoek uitgaan, samen wroeten in de grond, samen foerageren, samen slapen, samen rondrommelen, samen de boel slopen, samen rusten en samen zonnen. En niet te vergeten: samen een modderbad nemen. Maar ze hebben ook af en toe behoefte aan privacy. Gaan ze gewoon even een eindje verderop liggen.
Zie soortgenoot – modderbad – zoelen

AARDE

Grond is van levensbelang voor gelukkige minivarkens. Ze steken hun nieuwsgierige neuzen erin op zoek naar wormpjes, larfjes, insecten, engerlingen, haarworteltjes van gras, etc. Ook eten ze aarde vanwege hun behoefte aan ijzer. En met hun sterke snuit maken ze een modderpoel om in de natte aarde te kunnen zoelen.
Zie modderpoel – zoelen

AARDAPPELSCHILLEN

Les 1 van voedingsleer op de boerenschool:
Geef minivarkens nooit rauwe aardappels of aardappelschillen. Hun darmen verteren dat niet. Gekookte aardappelen of gestoomde aardappelschillen kunnen wel, maar pas op, zeker minivarkens worden er moddervet van.
Zie boerenschool

AARDAPPELSCHILMESJE

Komkommerschillen zijn wel geschikt. Maar opgelet met het omkiepen van het mandje. Controleer altijd of je het aardappelschilmesje niet per ongeluk mee weggooit! Minivarkentjes zijn zo gulzig, voor je het weet happen ze in het mesje.
Zie eten

AASETERS

Kijk niet vreemd op als minivarkentjes ineens met smaak op een dode rat, muis of duif staan te smakken. Al ligt die rat 6 weken dood op het erf, minivarkens gaan ervan uit hun dak.
Zie smaakpapillen

ACCEPTATIE

Als minivarkens begrepen en geaccepteerd zouden worden zoals ze van nature zijn, echte varkens dus, dan zouden er niet zoveel ongelukkige minivarkens op de wereld hoeven zijn.
Zie boerderijdier

ACCLIMATISEREN

Gun je nieuwkomer alle tijd van de wereld om te wennen aan de nieuwe leefomgeving. De ruimte, stemmen, geuren en aanwezigheid van zowel mensen als andere dieren. Zijn er al andere (mini)varkens, laat de nieuwkomer dan meteen naast ze wonen met een goede afscheiding ertussen. Wees kalm, geef behoedzaam eten en drinken, praat op aardige toon, maar laat het beestje verder met rust en wacht net zo lang met aanraken tot het naar jou toe komt. Geduld, geduld, geduld. En… voorlopig geen bezoek om de nieuwe aanwinst te komen bewonderen.
Zie vreemde varkens bij elkaar plaatsen

ACHTELOOS

De ene mens is de andere niet. Ben je zelf heel zorgzaam maar je huisgenoot/geliefde is een laat-maar-waaien type? Minivarkens zijn complexe dieren. Hun karakter en gedrag hangen van nuances aan elkaar. Achteloze mensen zijn daar niet op ingesteld. Bedenk heel goed of minivarkens dan wel in jullie leven passen. Niet zelden zetten minivarkens de verhoudingen op scherp. Met alle gevolgen van dien.
Zie baasje – complex – huwelijk

ACHTERDOCHT

Zie argwanend

ADOPTIE

Zie Het Beloofde Varkensland

ADEMHALING

Zo’n 8-18 teugen per minuut. Ga je minivarkens maar eens masseren. Als ze er van genieten gaan ze steeds rustiger ademhalen. En dan ineens zo’n hele diepe zucht alsof ze helemaal leeglopen. Heerlijk. Ook goed voor jou, want onwillekeurig neem je hun rust over. Niet schrikken, want een volkomen ontspannen varken ademt op de volgende manier: na iedere ademhaling stokt de ademhaling want dan houden ze die even vast. Heel even gebeurt dan dus niks. Tot de volgende ademhaling. Te dikke minivarkens kunnen enorm snurken vanwege de vetkwabben om hun luchtwegen. Obese minivarkens kunnen het om die reden ook steeds benauwder krijgen en op den duur zelfs stikken.
Zie Bokita – dik – Lady Lolita – massage – obese – snurken – vetkwabben

ADVOCAAT VAN DE DUIVEL

Stel: je denkt dat je wild bent van ‘microvarkentjes’ en dat je niet verder kunt leven zonder zo’n schattig beestje om je heen. Lees dan eerst alle ervaringen van mensen die dat ook dachten op minivarkens.nl. Wil je dan tóch nog doorzetten, speel dan eerst samen het spel Advocaatje van de duivel.

Neem er een lekker advocaatje met slagroom bij en maak er een leuke avond van. Stel elkaar om en om alle als-dan vragen die je maar verzinnen kunt. Wat doen we als ie onze ijskast plundert? Onze mooie kamerplanten opeet? In onze benen gaat bijten? De hele boel bij mekaar gilt? Ons huis sloopt? Onze relatie op scherp zet? Als we zouden gaan scheiden? Als we op vakantie willen? Als een van ons ernstig ziek wordt? Onze baan kwijt raken? Nog (meer) kinderen willen?

Met andere woorden: de verantwoording voor een minivarken staat gelijk aan die voor het hebben van een kind. Alleen slaan minivarkens niet – zoals kinderen – op een gegeven moment hun vleugels uit. Minivarkens moeten hun leven lang bij je kunnen blijven. Wat er ook gebeurt. Want asiels voor varkens zijn er niet.
Zie asiel – kinderen – levensverwachting

AFHANKELIJK

Niets treurigers dan minivarkens die afhankelijk gemaakt zijn van mensen. Die kunnen alleen nog maar zeuren. Weg eigenheid van het van nature zo autonome minivarken. Wat overblijft zijn verpeste stakkers. Vervelende klieren, die men liever kwijt dan rijk is. Met mensen in huis verblijven is funest voor de ontwikkeling van het minivarken. Daarmee zijn minivarkens per definitie ongeschikt als huisdier.
Zie aandacht – eetmomenten – eten – opvoeden – soortgenoot

AFKOELEN

Omdat ze geen zweetklieren hebben, kunnen minivarkens niet transpireren. Om af te koelen gaan ze daarom met hun buik in de modder en/of water liggen. Via hun buik koelt zo hun hele lichaam af. Vaak rollen ze daarbij beurtelings op hun linker- en rechterzij. Maar ook hier bevestigt de uitzondering de regel: niet ieder varkentje wil in de modder. Zij verkiezen de schaduw. Zorg dus ook voor voldoende schaduwplekken.
Zie modder – verhit – zoelen

AFPAKKEN

Wat moet er gebeuren om mensen in te laten zien dat we minivarkens hun eigenheid afpakken door er huisdieren van te willen maken? Hun recht op het gezelschap van soortgenoten, wroeten, modder, water, grond, onderzoeken, vernielen, slopen, slaapnesten maken, chagrijnig zijn. Het is al erg genoeg om ze te moeten castreren. Maar net als bij katers is dat nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. Er zijn al veel te veel katten en minivarkens op de wereld.
Zie aard

AFRASTERING

Net als de everzwijnen van de Veluwe, zijn ook minivarkens onverbeterlijke uitbrekers. Hun terrein kun je het beste afrasteren met kastanjehouten paaltjes met 1,5 meter tussenruimte (8-10cm dik, 180cm lang – vraag naar de korting per bundel paaltjes!) voorzien van zwaar schapengaas (Betafence Ursus Heavy 100/10-15, 100 cm hoog). Het gaas moet aan de ‘veekant’ zitten. Dus de kant van de paaltjes waar de dieren lopen. Zet het gaas vast met schroeven voorzien van een grote ring (Géén krammen!). Per paal 8 schroeven. Vanaf de bovenkant van het gaas geteld, moeten draden 1 – 3 – 6 en 10 worden vastgezet met telkens 2 schroeven, één boven en één onder de betreffende draad, om het geheel muurvast te bevestigen. Schroeven: Torx 5x60mm, ringen: M6 carrosserieringen. Verder heb je een scherpe grondboor nodig om de gaten te boren en een sleg met een kunstof kop om de palen er in te slaan. Hou de palen 110cm boven de grond.

Nadeel van schapengaas is wel dat volwassen mannetjes met hun slagtanden in het gaas kunnen blijven hangen. Als je rijk bent kun je beter kiezen voor een volledige afrastering van gekloofde latten van Frans kastanjehout. Of er voor sparen. Bij latjeshek i.c.m. varkens de paaltjes maximaal 1 meter uit elkaar zetten, anders wordt het een te slap geheel.

Zie paaltjes – schapengaas – schrikdraad – slagtanden – terrein

AFSCHEID

Helaas is het weinig minivarkens gegeven dat ze op een dag niet meer wakker worden. Als hun tijd gekomen is, zul je de meeste minivarkens een handje moeten laten helpen door de dierenarts. Maar wanneer neem je afscheid? De kunst is niet te vroeg te zijn, maar zéker niet te laat. Laat het belang van je minivarken altijd het zwaarst wegen. Als na onderzoek blijkt dat het geen toekomst meer heeft en pijn lijdt, laat het dan uit zijn lijden verlossen middels euthanasie. Op Het Beloofde Varkensland laten we ze na het inslapen nog drie dagen ‘boven de grond’, mits het weer dat toelaat. Zo heb je de tijd om vorm te geven aan het afscheid. Laat je je andere dieren nog in- en uitlopen bij het overleden minivarken? Willen je eigen vrienden nog langskomen? En wat wordt het? Begraven, crematie of Rendac?
Zie begraven – crematie – Rendac

AFSCHEIDING -1

Zie afrastering – omheining – vechten

AFSCHEIDING – 2

Berige zeugjes kunnen een glinsterende, transparant witte of wat bloederige afscheiding uit hun gezwollen kling krijgen.
Zie berig – kling

AFSCHIETEN

Gedumpte minivarkens moe(s)ten officieel door de overheid afgeschoten worden. Een enkele boswachter gaat tegen de wil van zijn baas in en belt Het Beloofde Varkensland, maar reken maar dat er al heel wat gedumpte minivarkens ongezien het loodje gelegd hebben. Wat niet weet…
Zie boswachter – dumpen – Hoenderloo

AFSCHUWELIJK

Is het niet afschuwelijk om minivarkens te dwingen iemand anders te zijn dan wie zij van nature zijn?
Zie aard

AFVAL

Zie etensresten – swill

AFVALLEN

Als minivarkens eenmaal te dik zijn, zijn die kilo’s vet er bijna niet meer van af te krijgen. Met alle kwalijke gevolgen van dien. Wil je toch je varkentje laten afvallen, laat dan om te beginnen ieder tussendoortje achterwege.
Zie buikvel – dieet – eten – make over – narcotiseren – obese

AFWIJZEN

Nog even over die take this. Iedereen die wel eens zo’n beuk kreeg, weet hoe het voelt. Een regelrechte afwijzing. Niet leuk, maar wel eerlijk. Op de een of andere manier ben je dan een grens over gegaan. En dat pikken varkens niet. Ook die leuke minivarkentjes niet. De kunst is om uit te zoeken waarom het zo ging. Wat heb je gemist? Een waarschuwende knor? Te dicht op hun huid gezeten? Altijd goed om er over na te blijven denken. Zo leer je steeds meer van (mini)varkensgedrag.
Zie take this

AFWISSELING

Minivarkens vervelen zich snel. Varkens hebben een uitdagende leefomgeving nodig vol afwisseling. Je ziet het ook aan hun gedrag. Dat wisselen ze voortdurend af. Zie je ze hier, dan lopen ze even later weer daar. Liggen ze daar, dan staan ze ineens weer voor je neus. Minivarkens houden het nooit lang op één plek uit. Altijd nieuwsgierig naar wat er elders nog te beleven valt.
Zie leefomgeving – verveling

AID

Voorheen AID. Algemene Inspectie Dienst. Viel onder voormalig Ministerie van Landbouw. Nu NVWA. Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Valt onder Ministerie van Economische Zaken.
Zie NVWA

AGRESSIE – 1

Minivarkens zijn van nature agressieve beestjes. Geen dier zo heetgebakerd als het minivarken. Als het ze niet bevalt, gaan ze elkaar te lijf. Meestal gaat het om kortstondige kiftpartijtjes. Het gaat er even heel fel aan toe met een hoop gedoe en gebrul. Degene die het hardst schreeuwt, gaat verliezen. Maar even later liggen ze weer lekker buik tegen buik. Zo zijn minivarkens. Het hoort erbij. Wen er maar aan.
Zie kiften – kort lontje – vechten

AGRESSIE – 2

Minivarkens die uitsluitend in huis gehouden worden, raken gefrustreerd en kunnen agressief worden. En raad eens wie ze dan gaan bijten?
Uit de Telegraaf van 11 maart 2011:
‘MAN TRAPT HANGBUIKZWIJNTJE DOOD – Een 27-jarige man uit Arnhem heeft het hangbuikzwijntje van zijn partner zo hard getrapt, dat het diertje is overleden. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft de Arnhemmer een proces-verbaal gegeven voor de mishandeling. Dat liet een woordvoerder van de Dierenbescherming vrijdag weten. Het drie maanden oude hangbuikzwijntje woonde in huis. Het diertje beet de man in zijn voet, waardoor die in woede uitbarstte. Hij trapte het zwijntje vijf keer hard en verliet daarna de woning. Zijn partner trof het dier bloedend aan. Even later overleed het.
Bij sectie op het zwijntje door mensen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bleek dat het dier onder meer onderhuidse bloedingen, bloedingen in borst- en buikholte en een klaplong had opgelopen.’
Zie emphatie – geduld

ALLEEN

Minivarkentjes een soortgenoot onthouden omdat ze zich dan uitsluitend aan de eigenaar gaan hechten, het komt helaas maar al te vaak voor. Overbodig om te zeggen dat dit een egoïstisch standpunt is. Het gaat tegen de natuur van het minivarken in. Hoeveel honden, poezen of konijnen er ook zijn, het gaat om het gezelschap van een sóórtgenoot. Veel gehoord argument is dat minivarkentjes van verschillende afkomst niet bij elkaar te plaatsen zouden zijn. Dat kan wel, als je maar weet hoe.
Zie nest – vreemde varkentjes bij elkaar plaatsen

ALLERGISCH

Sommige mensen schijnen plotseling allergisch voor minivarkentjes te zijn als ze er weer van af willen. Maar zit je ineens onder de rode, jeukende plekken, dan is de kans groot dat je inderdaad (tijdelijk) schurft hebt. Niks aan de hand, gaat vanzelf weer over. Ik spreek uit ervaring.
Zie schurft

ALLESETERS

Eén van de grootste misverstanden over minivarkens is dat je er ‘van alles in kunt gooien’. Op Marktplaats worden minivarkens soms zelfs aangeprezen als handige kliko. ‘Nooit meer ruzie over wie de vuilnisbak buiten moet zetten!’ staat er dan als unique sellingpoint bij. Vergeet het maar. Inderdaad, minivarkens zijn omnivoren maar dat betekent nog niet dat ze ook alles lekker vinden. En zeker niet dat ze vetgemest moeten worden met alles wat je zelf over hebt alsof ze slachtvarkens zouden zijn.
Zie omnivoor – smaakpapillen – swill – voeren

ALMERE BOYS

‘Geachte mevrouw Westerhof,
In Almere heb ik een huis verhuurd. Nu blijken deze huurders plotseling te zijn vertrokken. Hun nieuwe adres is helaas niet bekend. Na onderzoek blijken dit oplichters te zijn. Ik ben gisteren naar het huis gegaan en nu blijkt dat er twee varkens in het huis lopen zonder enige vorm van verzorging! Dit vind ik verschrikkelijke dierenleed en ik wil daarom een beroep op u doen om deze dieren zsm op te komen halen. Wilt u mij bellen op xxxxx? Ik hoop spoedig van u te horen. Met vriendelijke groeten.’
Zo kan het dus gaan. De huurders oplichters en de verhuurder die mij sommeert de varkens op te halen, alsof hij daar recht op heeft. Oplichters inderdaad. Na veel moeite eindelijk een nieuw adres voor de varkens gevonden. Ze opgehaald en naar een zorgboerderij gebracht in Brabant. Benzine vergoed zoals afgesproken? Nooit meer iets van gehoord. Zelfs geen bedankje.

ALTERNATIEVE GENEESKUNDE

De ervaring op Het Beloofde Varkensland leert dat áls (mini)varkens wat mankeren, ze dan ook zo ziek zijn dat je niet meer moet gaan experimenteren met Bach bloesems of iets dergelijks. Haal de dierenarts erbij en ga onmiddellijk aan de slag met medicatie uit de reguliere geneeskunde, zoals anti-biotica.
Zie anti-biotica – ziek – ziektes

ANARCHISTEN

Minivarkens doen altijd alles wat jij niet wilt. Ze breken in, plunderen de voorraadkast, gooien prullenbakken om, smakken de televisie tegen de vlakte, vreten je kamerplanten op, scheuren de bast van je bomen, vernielen je gazon. Slopen de omheining en lopen ineens op de openbare weg. Kortom: ze ontregelen voortdurend je leven. Kun je daar tegen? Als enige mate van anarchisme jezelf ook niet vreemd is, is er niks aan de hand, mits je bereid bent om continu de schade te herstellen. Anders heb je een probleem. Een groot probleem.
Zie inbreken – slopen – uitbreken

ANGSTIG

Als prooidieren zijn minivarkens voortdurend op hun hoede. Ze staan altijd ‘aan’ zodat ze bij onraad onmiddellijk kunnen vluchten. Vermijd iedere situatie waarin angst de kop kan opsteken. Zoals tegen hun wil optillen, tegen hun wil een tuigje omdoen, tegen hun wil mee uit wandelen nemen. Wanneer weet je dat het tegen hun wil is? Dat merk je vanzelf. Tegenstribbelen, spartelen, krijsen en je weet dat je moet stoppen ze jouw wil op te leggen. Vergis je niet: angst bij minivarkens kan een acute hartaanval veroorzaken.
Zie prooidieren -stress – vlugschrift – wandelen

ANOREXIA

Fokkers van ‘microbiggetjes’ claimen allemaal dat zij het kleinste varkentje ooit fokken. Sommigen gaan zo ver in hun concurrentiestrijd dat ze hun minivarkentjes moedwillig klein houden door ze consequent te weinig eten te geven. Om die reden geven ze ook vaak verkeerd voedingsadvies. Die anorexiavarkentjes hebben niet alleen altijd honger, maar ook een chronisch tekort aan de noodzakelijke vitaminen en mineralen. Met alle gevolgen van dien.
Zie concurrentie

ANTIBIOTICA

Als minivarkens iets mankeren dat niet zonder antibiotica te bestrijden is, kunnen ze net zo’n lange kuur nodig hebben als honden en poezen. Veel veeartsen en dierenartsen geven korte kuren, omdat ze dat zo gewend zijn in de bio-industrie. Dat drukt de kosten. Maar een 14-daagse kuur is ook voor een ernstig ziek minivarken noodzakelijk. En als het ene antibioticum niet aanslaat moet er overgestapt worden op een ander, net zolang tot er verbetering optreedt. Laat je dierenarts een antibacteriogram maken, daarmee kan het meest effectieve antibioticum bepaald worden.
Zie dierenarts – veearts – ziekte

ANUS

Zie zetpil

APART

Waarom zou je een minivarkentje willen? Omdat het iets aparts is, wordt er dan vaak gezegd. Weer eens wat anders dan een hond of een kat. Nou, réken maar dat een minivarken heel anders is dan welk ander huisdier dan ook. Zó anders had je het nou ook weer niet gewild..’
Zie bijzonder

APATISCH

Een minivarken kan apatisch zijn als het te weinig prikkels krijgt zonder het gezelschap van een soortgenoot. Ook minivarkentjes die alleen achterblijven na de dood van hun maatje kunnen apathie vertonen. Maar het kan ook gewoon betekenen dat ze iets onder de leden hebben. Bel de dierenarts, sluit eerst alle lichamelijke kwalen uit, voor je denkt dat je minivarkentje in de rouw is of liefdesverdriet heeft.
Zie liefdesverdriet – rouw

APPELS

Minivarkens zijn dol op appels. Maar appels bevatten veel suiker waar minivarkens moddervet van worden. Geef dus nooit meer dan een paar stukjes per keer. En altijd tijdens het voeren.
Zie eten – tussendoortje – voeren

APPELMOES

Stokoude minivarkentjes die niet lang meer te leven hebben en niet zo goed meer kunnen kauwen doe je een groot plezier met (warme) appelmoes. Ze zijn er dol op en te dik worden maakt in de laatste fase van hun leven niet meer uit. Verwen er dan maar op los, zolang het nog kan.
Zie stokoud

APPELSAP

Minivarkens die je aan het drinken moet zien te krijgen als ze ziek zijn of na een operatie, hebben meestal wel zin in wat appelsap. Geef lekker sap (bijvoorbeeld Flevosap). Ook hier geldt: niet in het dagelijkse leven, want er zit teveel suiker in. Je kunt er ook slapsap van maken door verdunning met wat water. En neem dan vooral zelf ook een glaasje, want slapsap is heerlijk.
Zie operatie – ziek

ARGWANEND

Minivarkens hebben van nature een achterdochtig karakter. Als ze een akelig verleden hebben, zal argwaan zich in verhevigde vorm manifesteren, vaak op het extreme af. Blijf in dat geval altijd omzichtig en liefdevol met ze omgaan. Hou extra rekening met hun gevoeligheden. Hangbuikzwijn Theo haalden we naar Het Beloofde Varkensland nadat hij op een akker gedumpt was. Theo was zwaar getraumatiseerd; een minivarken met een oorlogsverleden. Eén centimeter te dicht in zijn persoonlijke ruimte of hij begon te jammeren. Deed je dan snel een stapje terug, dan hield hij daar meteen mee op. Leren omgaan met Theo werd Hogeschool Communicatie. Maar het gedrag van Balkonstumpertje slaat werkelijk alles.
Zie Balkonstumpertje – Brody – Theo

ARTROSE

Als minivarkens ouder worden gaan ze moeilijker lopen. Oude minivarkens moeten behandeld worden tegen artrose. Je begint met glucosamine als smeermiddel tegen pijnlijke gewrichten. Dat duurt een paar maanden voor het werkt. Als je merkt dat lopen echt pijnlijk begint te worden, vul je de glucosamine aan met dagelijks ibuprofen en ranitidine (maagbeschermer). Iedere dag voor de rest van hun leven, verstopt in een stukje brood met dik pindakaas. Alles verkrijgbaar bij Kruidvat of Trekpleister.
Zie gewrichten -ibuprofen – pindakaas – stijf

ASIEL

Aankomende varkenshoeders moeten zich van tevoren het volgende goed realiseren: als de eerste verliefdheid voorbij is, blijven de plichten bestaan. Snoezige biggetjes worden groot, krijgen praatjes, blijken veel lastiger dan je ooit verteld was, maar je zult zelf voor de rest van hun levens voor je minivarkentjes moeten blijven zorgen. Want… er zijn geen varkensasiels.
Zie advocaat van de duivel – opvang – varkensasiel – verplichting – vlugschrift – wittebroodsweken

ASSOCIEREN

Varkentjes die zeuren belonen met wat lekkers, al is het maar een enkele rozijntje, worden afhankelijk van mensen. Zodra ze je zien begint het gejengel en gebedel. De bekende Pavlov reactie. DOE HET NIET. Ze gaan mensen met eten associeren, en het is gedaan met hun eigenheid.
Zie afhankelijk – eten – zeuren

AURA

De privé-zone rondom het lichaam van minivarkens, met name het intieme gebied rondom de kop. Daar gelden in het contact tussen mens en minivarken dezelfde beleefdheidsregels als bij mensen onder elkaar. Niet op iemands lip gaan zitten. Nooit iemand zomaar in het gezicht aanraken, tenzij je geliefde bent of familie. Datzelfde geldt voor omgaan met minivarkens die jou niet kennen. En zelfs als dat wel het geval is. Blijf altijd rekening houden met die take-this van Miss Piggy uit de Muppetshow.
Zie contact maken – ‘take this’

AUTONOOM

Minivarkens zijn autonome beestjes. Ze lijken dus in geen enkel opzicht op honden, behalve dat het sociale wezens zijn. Maar van een minivarken een hond willen maken middels opvoeding is net zo dwaas als een hond willen omturnen tot minivarken. Sommige fokkers bakken ze wel heel erg bruin. Die beweren glashard dat minivarkens geen eigen wil hebben en – mits getraind – graag doen wat het baasje wil. Wat zou die fokker er van zeggen als we van hem een tamme rat zouden willen maken? Of een eekhoorn? Mits we hem of haar maar goed trainen?
Zie pervers – wil

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland