VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne
Mijn varkentje heeft vogens mij een ontstoken oog. Het is een beetje viezig en kaal om het oog heen. Weten jullie mischien wat ik daar aan kan doen?’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Hoe beeldschoon minvarkentjes ook ter wereld komen, na verloop van tijd gaan ze er altijd wat smoezelig uitzien. Zeker bij wat ouder wordende varkentjes vloeit er op den duur wat roodbruinachtige smurrie uit de binnenste ooghoeken.

Het vocht laat kleverige sporen na, omdat de haartjes op die plek aan elkaar gaan plakken. Ook kan het rondom de ogen wat kaler worden.

Niks verontrustends, minivarkentjes hebben of krijgen het allemaal. De een wat meer dan de ander. Omdat het er wat onverzorgd uitziet – het oog wil ook wat – kun je met een zacht katoenen lapje met warm water het vuil voorzichtig wegpoetsen. Strijk daarbij altijd vanuit de ooghoek naar beneden.

Neem voor dat soort karweitjes wel altijd even rustig de tijd. Varkens hebben een enorme hekel aan druk en haastig gedoe. Bovendien zijn veel minivarkentjes van het type aan-mijn-lijf-geen-polonaise (tenzij je ze een ontspanningsmasssage geeft).

Doe het als je toch al even lekker bij je varkentje zit, terwijl hij of zij op zijn of haar zij ligt. Als je het rustig en beheerst doet, dan lukt het meestal wel.