VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Een paar maandjes geleden was ik aan het kijken op marktplaats, bij dieren bij mij in de buurt en daar stond een foto van k., een minivarken. Ze stond tot haar buik toe in de modder in een hoek van een klein tuintje, ik ben gaan kijken, en nam haar gelijk mee. Ze stond idd tot haar buikje in de modder en had niet eens een fatsoenlijk nachthok.

Wij hebben direkt een goed nachthok gekocht, nu staat ze bij ons in de tuin op droge grond, een gedeelte betegeld nu zijn haar hoefjes ook gelijk een stuk korterder, maar het stuk grond is maar 5 bij 6 meter dus 30 vierkante meter. Daar staat haar nacht hok op en het kippenhok.

Het is namelijk zo, we wonen in een rijtjes woning en de tuinen zijn achter, waar k. ook verblijft. Maar de slaapkamer ramen zijn ook allemaal achter. s’morgens tussen half 5 en 5 uur loopt ze met haar neus tegen het hek te bonken dat ze eten wil. Vandaag of morgen ga ik dus echt problemen ook met de buren krijgen.

Het helpt niet om savonds laat een bak brokken neer te zetten, ze vreet zich nog eens dood. Opsluiten helpt ook niet, want dan wordt ze echt gek.

Iedere dag zit ik een paar keer bij haar, ligt ze op de grond en wilt ze ook echt geknuffeld worden. Het is zo’n schatje, eigenlijk wil ik haar niet wegdoen maar ze heeft ruimte nodig. Ze heeft ook meer aandacht nodig. een soortgenootje bij haar neerzetten op deze kleine ruimte vind ik geen oplossing.

ik heb verschillende dierenweides gevraagd maar kreeg overal nee te horen,waren al voorzien. Daphne, ik zou graag willen dat ze bij jullie mag komen wonen maar dat ik haar wel zo af en toe mag bezoeken. ik wil haar levensonderhoud betalen zolang ze leeft, desnoods teken ik hiervoor een contract. Wil je k. AUB helpen!!! ze is echt een schatje, ik wil haar niet kwijt, maar soms moet je aan het welzijn van het beestje denken.

Ik zet haar niet!!! op marktplaats…

Ik wilde geen varken, maar het was gewoon schandalig hoe ze bij haar vorige baasje stond. gewoon dierenmishandeling.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Ja, kijken op Marktplaats is vragen om moeilijkheden. Ik krijg regelmatig mails van vrouwen die dat doen, een zielig minivarken van Marktplaats opnemen en zichzelf dan in de nesten werken omdat ze er de ruimte en/of omstandigheden niet voor hebben.

Het Beloofde Varkensland kan niet meer minivarkens opnemen. Het is dweilen met de kraan open. Het blijft nu bij eens in de zoveel jaar en dan gaat het uitsluitend om een heel schreinend dumpgeval. Een kwestie van leven of dood. En dan ook nog alleen als er door overlijden van een oude bofkont een plaatsje vrij is gekomen op Het Beloofde Varkensland. In alle andere gevallen moeten we helaas nee zeggen. Zoveel dieren bij Familie Bofkont moeten immers allemaal kwaliteit van leven kunnen houden en dat gaat niet door onbeperkt te blijven opnemen.

Maar wat moet deze aardige, goedbedoelende vrouw nu doen? Tom Poes verzin een list.

Ten eerste dat vroege gebonk tegen het hek om eten. Dat valt op te lossen. Vroeg opstaan en vroeg voeren dus. Daarmee laat je je buren zien dat je rekening met ze houdt en hun rust respecteert. Vergeet voerbakken en strooi het voer over het hele leefgebiedje uit, dan is je minivarken er lekker lang mee bezig.

Er is geen ruimte voor gezelschap van een ander varken. Dat is een feit. Ander gezelschap valt te organiseren. Trek aan de bel bij de plaatselijke Dierenbescherming en leg je probleem voor. Vraag of je hun vrijwilligers mag benaderen om gezelschapsdames en -heren voor het minivarkentje te regelen. Open op FB een pagina ‘Oppas voor Minivarken K.’ (of welke naam je er dan ook aan geeft). Stuur er een persberichtje over uit.

Maak er een echt project van met roosters etc. Wie komt wanneer? Als je er bovenop gaat zitten weet ik zeker dat het kan gaan lukken. Zo creëer je meteen op een positieve manier bewustzijn voor de problematiek van afgedankte minivarkens.

En laat de aandacht en gezelschap voor K. dan niet in extra eten gaan zitten. Daar wordt ze alleen maar moddervet en klierig van. Maar een uitgebreide massage is ook kwaliteit van leven. Gewoon bij haar zitten en een trui breien of op je laptop aan je scriptie werken, is ook fijn voor het minivarken.

Alles beter dan die dodelijke eenzaamheid.

Er zijn genoeg mensen die een minivarkentje zouden willen hebben, maar er zelf de ruimte niet voor hebben. Die doelgroep moet je zien te bereiken. Met wat vindingrijkheid en een positieve instelling moet dat gaan lukken. En wie weet komt er dan toch op een dag uit onverwachte hoek een ander adres voor K. uit. Maar niet bij de pakken gaan neerzitten. Aan de slag!