Minivarkens-Woordenboek

van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal

Letter H

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland

HAAR – 1

Minivarkensbiggetjes komen met zachte haartjes ter wereld. Naarmate ze opgroeien worden die haartjes steeds langer en stugger. Toch kunnen minivarkens al op jonge leeftijd kale plekken krijgen of zelfs helemaal kaal worden. Deels is dat aanleg, maar het kan ook door schurft komen. Twee keer per jaar tegen schurft behandelen (ook preventief) is daarom aan te raden. Maar hoeveel haar ze ook houden, in de zomer gaat die winterjas toch echt uit. ‘s Zomers kaal en ‘s winters nieuwe haren, zo zal het er voor de meeste minivarkens uitzien. En wist je dat de rugharen van minivarkens recht overeind kunnen staan van genot? Aai maar eens zachtjes over hun buikjes en zie wat er gebeurt.
Zie Kune Kune – schurft – wintervacht

HAAR – 2

Varkensharen kwasten. Borstels van varkenshaar. De Keuringsdienst van Waarde liet zien hoe die varkensharen verkregen worden. Zelden zo iets gruwelijks gezien. En gehoord. Nóóit meer kopen. Niemand.

HAAST

Als minivarkentjes ergens een hekel aan hebben, dan is het aan haast. Mensenhaast wel te verstaan. Ga ze dus nooit opjagen door er achteraan te rennen. Ze kunnen het al niet eens verdragen als je achter ze loopt. Hou daar dus rekening mee, ze worden er doodzenuwachtig van.
Zie geduld – jachten – opjagen – rennen – stress

HAGESTEIN

Op een dag verzeilde ik in Hagestein. Ergens in 2006. Ik moest met Peter Klaver naar een minivarken toe. Een oude beer, borg, eenzaam, in slechte conditie. Hij moest evengoed verhuizen. Dat liep niet goed af want hij liet er het leven bij. Sindsdien druk ik mensen met oude minivarkens op het hart: laat ze niet in de steek. Laat ze zich op hun oude dag nog net zo welkom voelen als toen ze je als biggetjes het hoofd op hol brachten. Ze hebben er recht op.
Zie beschermde aanleunwoning – oud

HALS

Een (mini)varkentje heeft geen hals. De kop loopt via de wangen door naar de romp. Balkonstumpertje is zo door de pitbulls toegetakeld dat hij nu wel een hals heeft. Zijn wangen zijn voor een groot deel verdwenen. Een varkentje met een duidelijke kaaklijn. Een wonderlijk gezicht. Is hij eigenlijk wel een varkentje?
Zie balkonstumpertje – Brody – nek

HALSBAND

Omdat minivarkentjes geen hals hebben, kunnen ze geen halsband om. Die schuift er namelijk zo weer over het kopje vanaf. Tuigjes voldoen wel, maar geen minivarkentje die dit uit vrije wil toelaat. Toe, doe het ze niet aan.
Zie wandelen

HAND

Wat doe je bij honden om hun vertrouwen te winnen? Je laat ze even aan je hand ruiken. Hier, ruik maar, ik ben goed volk. Bij minivarkentjes kun je dat beter achterwege laten. Minivarkens hebben een waanzinnig goede neus en van nature slechte ogen. Omdat je hand altijd wel ergens naar ruikt (dat koekje van eergisteren of die banaan van vanochtend) zal het minivarkentje onmiddellijk toehappen. Au! Ja, wist dat varkentje veel. Hij rook iets heerlijks, zag iets vaags voor zijn neus hangen (je hand) en dacht ha lekker! Trouwens, minivarkens die graag via hun neus met jou kennis willen maken, ruiken aan je voeten.
Zie Billie Bofkont – familie – geurklieren – ruiken

HANDENBINDERTJE

Zie lastig – Konrad Lorenz

HANGBUIKZWIJN

Uit de mailbox: ‘Beste Dafne, onze dochter en schoonzoon wonen in A. Twee jaar terug hebben zij een ‘minivarkentje’ gekregen. Hij is gecastreerd. Hij is nu zo’n 80 kg en duidelijk te groot geworden voor hun stadstuintje. Hoe kunnen zij weer op nette wijze van dit varken afkomen? Weet jij een oplossing of wat adviseer je?’ Omdat alle teacupvarkentjes, microbiggetjes, minizwijntjes etc. invloeden hebben van hangbuikzwijnen en dus veel groter worden dan gedacht, hebben we naar aanleiding van dit mailtje een voorlichtingsavond georganiseerd voor de Dierenbescherming en hun leden: Het Hippe Hangbuikzwijn – nooit aan beginnen, tenzij… Dat was in 2007. Daarna nog diverse voorstellen gedaan om deze problematiek landelijk aan te pakken. Helaas maakt de Dierenbescherming geen (speer)punt van minivarkens.
Zie dierenbescherming – geschiedenis – vlugschrift

HANS & GRIETJE METHODE

Een (mini)varken van A naar B verplaatsen is een precisieklusje. Oftewel een militaire operatie. Maar met de juiste rust en focus lukt het wel.

Hier komt onze Hans & Grietje methode:
1. Neem alle tijd.
2. Geen pottenkijkers in de buurt.
3. Niet meer dan twee mensen in totaal.
4. Zorg dat het varkentje honger heeft!
5. Persoon 1 loopt achteruit en laat een stukje appel voor het varkentje vallen.
6. Niks doen en rustig wachten tot het op is.
7. Dan ongeveer 30-50 centimer verderop het volgende stukje. etc. Steeds rustig wachten tot het op is.
8. Persoon 2 loopt op afstand met het varkentje mee.
9. Blijf stukjes appel op de grond leggen tot het varkentje op de plaats van bestemming is. Belangrijk: niet met elkaar praten. Concentratie! Niet uit de hand voeren, de appelstukjes moeten echt op de grond liggen. Mensen die hun varken moeten vervoeren en niet met een busje bij het varken kunnen komen, zullen naast de Hans & Grietje methode het parcours naar de bus aan weerszijden moeten afschotten. Wij adviseren hoe dit varkentje te wassen. Mail een plattegrondje van de situatie naar mail@hetbeloofdevarkensland.nl.
Zie vervoeren

HANS EN HARRIE

Opgehaald in een vliegende sneeuwstorm, ergens diep in de Achterhoek. Twee minivarkens die bij toeval door de Rabobank ontdekt werden na een gedwongen huisverkoop. De ‘baasjes’ waren vertrokken zonder iemand te zeggen dat ze twee minivarkens achterlieten. De bankman belde naar Het Beloofde Varkensland: ‘Ik heb veel meegemaakt in al die 30 jaar dat ik bij de bank werk, maar dit slaat werkelijk alles!’ We brachten ze naar een kinderboerderij, maar de twee schuwe minivarkentjes vielen tegen. ‘De kinderen kunnen ze niet aaien!’ Gelukkig voor Hans en Harrie waren ze toen wel welkom bij een particulier.

HAREN

Zie haar – 1

HARTAANVAL

(Mini)varkens zijn zo stressgevoelig dat ze in paniek of doodsangst een acute hartaanval kunnen krijgen.
Zie neusstrop – stress – wandelen

HARTSTOCHTLIJK

Minivarkentjes zijn gulzig, onbesuisd en hartstochtelijk. De manier hoe ze met hun snuitjes de modder omhoog halen uit een waterpoel en hun hartstochtelijke gewroet in een vers stukje weiland, spreekt boekdelen. Hier hebben we te maken met schaamteloze levensgenieters.

HEBZUCHT

Hebzucht leidt tot ongelukkige minivarkens.
Zie egotripperij

HEK

(Mini)varkens zijn uitbrekers. Als ze een gaatje in de omheining of een zwakke plek ontdekken gaan ze er vandoor. Vooral berige zeugjes zijn rasuitbrekers op zoek naar een leuke vent. Slim als ze zijn, kunnen ze ook hekjes open krijgen.
Zie berig – sterilisatie

HERPLAATSEN

Een minivarken herplaatsen dat niet meer aan de jeugdige schoonheidseisen van het schattige biggetje voldoet, is vrijwel onbegonnen werk. De ervaring leert dat er veel mensen zijn die gewoon van hun minivarken af willen als de liefde over is. Maar er zijn ook mensen die met pijn in hun hart moeten toegeven dat ze door ziekte niet meer in staat zijn om voor hun minivarkentje(s) te blijven zorgen. Neem in dat geval eens contact op met de plaatselijke Dierenbescherming. Zij hebben de beschikking over vrijwilligers en wie weet zit daar iemand bij die dolgraag zelf een minivarkentje zou willen hebben, maar er de ruimte niet voor heeft. Als hulpvarkenshoeder kan die dan zo aan de slag. Thuiszorg voor minivarkentjes. Iedereen blij.
Zie varkensasiel

HET BELOOFDE VARKENSLAND

Paradijs in de Bovenkerkerpolder voor vrijgekochte varkens-industrie biggetjes, industrie varkens, tamme wilde zwijnen, kalfjes, koeien en stieren. Blauwe lucht, ruimte, vrijheid, modder, hooi, stro. Het is het domein van Familie Bofkont. Opgericht in 1995 door communicatietrainer en boerenkleindochter Dafne Westerhof. Doel: consumptiedieren een gezicht geven en onder de mensen brengen. Consumenten verleiden na te gaan denken over de vleesproductie middels de schoonheid van de dieren. Bewustwording. Niemand aan het hoofd zeuren over vegetarisme. Mededogen met de boeren. De complixiteit van de problematiek niet uit het oog verliezen. Door de minivarkenshype kwamen er gedumpte minivarkens bij. Alle bofkonten mogen blijven leven ‘tot ze omvallen van ouderdom’. Op Het Beloofde Varkensland wordt unieke varkens-expertise opgedaan van wieg tot graf. Iedere zondag workshops voor belangstellenden. Van veganist tot de directeur van het slachthuis. Iedereen is welkom.
Zie Familie Bofkont

HELDERHOREND

Helderhorend en helderruikend. En zelfs helderziend. Minivarkentjes zijn het allemaal. Ze horen en ruiken alles. En hoewel ze met hun echte ogen maar weinig zien, ‘zien’ ze toch ook alles. Gevolg: ze hebben alles door.
Zie geuren, klanken, emotionele intelligentie

HITTE

(Mini)varkens kunnen oververhit raken omdat ze niet kunnen transpireren. Er moeten dus altijd schaduwrijke plekken voor ze zijn. Water of modder waar ze bij kunnen. En pas op tijdens vervoer! Dan krijgen ze het al warm van de stress. Altijd ruim voldoende luchten, ook in de winter. Ik zal nooit het drama vergeten van het varken dat in een paardentrailer van Groningen naar Zuid-Brabant werd vervoerd. De luikjes van de paardentrailer bleven dicht. Het arme varken heeft een helletocht moeten doormaken. De vervoerders zagen wel bij een tussenstop dat het varken ‘gek deed’, maar grepen niet in. Hadden ze Het Beloofde Varkensland maar gebeld. Dan hadden ze meteen alle deuren en luikjes opengezet en een jerrycan water bij de benzinepomp geregeld. De jerrycan dicht tegen de varkensrug aan gehouden en het water rustig over het varken laten lopen om haar af te koelen. Steeds opnieuw water halen tot ze rustig was. Maar ze reden gewoon verder. Toen ze op de plaats van bestemming aankwamen waren ze nog net getuige van de verschrikkelijke doodsstrijd voordat het dier haar laatste adem uitblies.
Zie vervoer

HOBBYVARKEN

Persoonlijk heb ik het niet zo op het woord hobbydier. Laat staan hobbyvarken. Hoezo hobby? Een varken is toch geen inwisselbare hobby? Ja ik snap ook wel dat er geen grootschalige varkenshouderij mee bedoeld wordt. En dat slacht niet de eerste prioriteit is. Hoewel ik toch meerdere mensen heb horen zeggen dat hangbuikzwijnen – lees minivarkens – niet te vreten zijn vanwege al dat vet. Hoe dan ook: het woord hobbyvarken klinkt vrijblijvend. Leuk, voor zolang het duurt. Hoe vaak lees je niet: wegens beëindiging van de hobby, of wegens herinrichting van de tuin te koop per direct etc. etc. En dan krijg je een bloemlezing over hun geweldige varken, hoe lief en mak hij wel niet is. Waarom moet dat dier dan weg? Maar niet te vaak op Marktplaats kijken als je om varkens geeft, want je wordt er doodongelukkig van.
Zie knuffel

HOEFJES

Minivarkens en hoefjes, een terugkerend gedoe. De nagels (hoefjes) van een minivarkentje groeien snel en moeten zo nu en dan geknipt worden. Zorg om te beginnen voor voldoende verharding op het erf voor een natuurlijke slijtage. Bij sommige varkentjes is dat voldoende, maar de meesten moeten toch van tijd tot tijd ‘bekapt’ worden. Dat is een secuur klusje, waaraan het minivarkentje zelden of nooit wil meewerken. Bij een minibiggetje kun je proberen er af en toe wat af te veilen met een nagelvijl om het diertje er vast aan te laten wennen. Op een rustig moment zonder pottenkijkers of lawaaimakers in de buurt over het buikje aaien, wachten tot het biggetje lekker ontspannen ligt, doorgaan met aaien en voorzichtig een hoefje vastpakken. Stribbelt het tegen, loslaten en een dag later nog eens proberen. Niks forceren. Lukt het helemaal nooit en zijn de nagels zo lang geworden dat het lopen lastig wordt, ga dan niet zelf prutsen, maar vraag een dierenarts die er ervaring mee heeft. Want voor je het weet knip je in het leven. De hoefjes moeten alle vier zodanig in vorm geknipt worden, dat het varkentje recht en in balans komt te staan. Het mogen geen schoentjes met scheve zolen worden. Het varkentje moet eerst onder narcose gebracht worden. Let op! Er zijn veeartsen die minivarkentjes maar aanstellers vinden, ze in een hoek drijven, letterlijk boven op ze gaan zitten om vervolgens met grof geweld hun hoefjes te knippen. Laat dat nooit toe! Ik ken een paar minivarkentjes die daar een trauma van opliepen en nooit meer de oude werden.
Zie bijklauwtjes – nagels – veearts

HOEDERLOO

Zie stoppen met fokken

HOGESCHOOL COMMUNICATIE

Goed met varkens door de bocht kunnen, is ze kunnen ‘lezen’ in ieder voorkomende situatie. Een goede leerschool is de varkensmassage. Als communicatietrainer zeg ik altijd dat een varken kunnen masseren gelijk staat aan Hogeschool Communicatie. Nergens leer je zo goed je empathisch vermogen aanscherpen als in de Varkenmassagesalon.
Zie magische leermeester – varkensmassage

HOND

Een minivarkentje is geen hond en zal het ook nooit worden. Een hond heeft een baas nodig, een minivarkentje personeel. Honden en minivarkens gaan soms goed samen, vaak ook niet en dan kunnen er grote ongelukken gebeuren. Laat biggetjes en honden in ieder geval nooit samen als je er zelf niet bij bent.
Zie baas – Balkonstumpertje – bijten – jager – prooidier

HOOI

Hooi is gedroogd gras. Ruwvoer, goed voor de spijsvertering, zelfs noodzakelijk. Zorg altijd voor smakelijk vers hooi. Kuilgras vinden ze ook lekker als je dat kunt krijgen. Pas dan wel op voor schimmel.
Zie eten – schimmel – spijsvertering

HOOGGEVOELIG

Minivarkentjes hebben een antenne voor sfeer en stemmingen. Helderziend – hoewel ze van nature slechte ogen hebben – helderhorend en helderrruikend. Ze pikken alles op. Dat maakt ze niet alleen slim, alert, bij de pinken, en razendsnel van begrip, maar ook kwetsbaar. Hoewel ze zich stoer voordoen (als ze zich veilig voelen), wees toch maar voorzichtig met hun kwetsbare ziel.
Zie emotionele intelligentie

HOOGTEVREES

Een paar Rotterdamse stadsboeren wilden consumptievarkens op een dak gaan houden. Partij voor de Dieren protesteerde vanwege vermeende hoogtevrees. De varkens zouden het eng vinden om over de rand naar beneden te kijken. Giel Beelen vroeg mij in zijn uitzending wat daar van waar is. Het zit zo: biggetjes die opgetild worden en geen grond meer onder de voeten voelen, hebben inderdaad hoogtevrees. Maar varkens zal het worst wezen of ze nou op de grond of op een dak staan(mits daar voldoende aarde op ligt, uiteraard met een megasterke omheining), want vanwege hun slechte ogen zien ze toch geen diepte.
Zie ogen – optillen – prooidier

HOREN – 1

Varkens horen alles. Probeer je nog maar eens lekker om te draaien als het voertijd is. Lukt je niet. Ze hóren gewoon dat je je ogen opendoet.

HOREN – 2

Wie wil de waarheid over het minivarken als alsmaar oprukkend huisdier horen? Niemand. Toch moet het even: op de website van een Engelse minivarkensopvang lees ik dat de teacupbiggetjes daar als warme broodjes over de toonbank gaan. Mét teruggeefgarantie. Als het tegenvalt – lees ze zijn groter en niet leuk meer – mogen ze teruggebracht worden. Alleen krijgt niemand te horen dat die terugkomvarkentjes achter de schermen gedood worden. Er schijnen heel wat slachtoffertjes te vallen. Het is maar dat u het weet. `
Zie hype – mini bio-industrie – verborgen varkensleed

HOT

Het minivarken is hot. Maar wie haal je in huis? Wat wil dat varkentje eigenlijk? Waarom doet het wat het doet? Hoe ziet een gelukkig minivarkensleven er uit? En waarom worden minivarkentjes steeds vaker gedumpt? Deze site is het resultaat van 20 jaar verzorging en observaties. Doe er je voordeel mee.
Zie hype – vlugschrift

HUID

De huid van het minivarkentje is stevig op de rug, kop en billen. Zacht op borst, hals, buik en binnenkant van de pootjes. En achter de oortjes: een heerlijk plekje om te aaien, zo zacht. Ze vinden het fijn om bij jeuk ergens tegen aan te schuren. Bijvoorbeeld tegen jou. Daarmee uiten ze ook hun genegenheid. Zet je dan wel schrap want een volwassen schurend minivarken is beresterk en voor je het weet lig je omver. Maar een boom of een harde borstel voldoen ook.
Zie Dappere Dodo – haar 2 – schurft – scrubben

HUIDPARASIETEN

Kleine beestjes op de huid zoals luizen etc. Daar hebben minivarkens het volgende op gevonden: Ze nemen een modderbad, schuren de opgedroogde modder van zich af en weg zijn de huidparasieten.
Zie schuren

HUIS

Af en toe even op bezoek in een mensenhuis is leuk en gezellig, maar een echt minivarken slaapt toch het liefst thuis, buik aan buik met z’n maatje, diep onder het stro weggedoken. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Zorg wel dat het minivarkenshuis droog en tochtvrij is en stahoogte heeft. Niks zo erg voor een dierenarts om tijdens onderzoek of behandeling op z’n knieën te moeten knoeien. Zorg ook voor electriciteit. Een ziek minivarken heeft een warmtelamp nodig.
Zie dierenarts

HUISVESTING

Van nature slaapt het wilde zwijn in een ketel. Een nest gemaakt van takken, bladeren, mos, boomschors etc. Voor warmte en beschutting. Ze zullen nooit zomaar onbedekt onder de blote hemel gaan liggen. Daarom gaat ook het minivarken graag tegen iets aan liggen. Een schotje, een halfhoog tussenwandje, een muurtje van strobalen. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid. Minivarkens willen graag zo’n plek in hun minivarkenshuis. Sla daar een spijker in de balk. Altijd handig om een warmtelamp aan op te kunnen hangen.
Zie noodhuisje

HUISDIER

Is een minivarken nou wel of geen huisdier? Vroeger had bijna iedereen wel een varken, zeker op het platteland, en dat heette dan een huisvarken. In de zin van een varken bij huis, voor de slacht. Maar er was geen sprake van dat die roze lummel ooit in huis zou komen. Ook nam de boerin wel eens tijdelijk een achtergebleven biggetje in huis om bij te voeren. Maar dat beestje kwam toch echt nooit verder dan de (bij)keuken. Toen de Vietnamese hangbuikzwijnen in de jaren 70 hun opwachting in Amerika maakten, begon dat beeld te kantelen. Niet voor niks viel dat samen met de eerste protestgeluiden tegen de bio-industrie. Van lieverlee veroverde het varken terrein en werd niet meer louter als karbonade gezien. En nu zijn minivarkentjes hotter dan hot en stroomt mijn mailbox over van de spijtoptanten. Volgens fokkers zijn minivarkens perfecte huisdieren. Natuurlijk. Ja, de eerste maanden van hun leven, als iedereen nog in katzwijm van verliefdheid aan hun hoefjes ligt. Maar als het hummeltje groter groeit en praatjes krijgt, de huisraad er aan gaat, je fruitschaal geplunderd, de vloerbedekking ondergepiest en je gebeten wordt omdat dat niet mag, tja wat dan? Hadden we dan maar een boerderij…
Zie boerderijdier

HUMEURIG

Een minivarken dat zijn zin niet krijgt, kan knap humeurig worden. Trek ze maar eens met hun koppie uit die tas vol net gehaalde boodschappen, als dat al lukt. Je kunt een knauw en een beuk krijgen. Het hele lijfje staat strak van woede en verzet. Kunnen ze niks aan doen. Eten spreekt hun oerinstinct aan en dat zullen ze met hun leven verdedigen. Naarmate varkens ouder worden, kan hun humeur ook veranderen.
Zie kort lontje – knarsetanden – kribbig – ouderdom

HUWELIJK

‘Dafne ik wil ook zo graag een minivarkentje, maar mijn man wil het niet. Wat zal ik doen?’ Hoe vaak ik die vraag al niet gekregen heb. Eigenlijk zijn er dan maar twee mogelijkheden. Of je gooit je vent eruit en neemt een minivarken. Twee natuurlijk. Of je doet dat niet en je neemt geen minivarkens. Meer smaken zijn er niet. Minivarkens? Ze slopen je huis en ze slopen je huwelijk!, roep ik er dan ook nog achteraan. En doe je het dan toch…tja. Lees maar eens op www.minivarkens.nl/noodsituatie-met-spoed-hulp-gevraagd.
Zie slopen

HYPE

Het minivarken als huisdier is helaas een hype geworden. Door (social) media is de geest uit de fles. Iedereen wil zo’n biggetje in huis. De komende jaren zal er een tsunami van niet meer gewenste minivarkentjes over ons heen komen. Een onbeheersbare stroom die nergens terecht kan. Een regelrechte nachtmerrie.
Zie vlugschrift Verborgen Varkensleed – de minivarkens hype

© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland