VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne
Wij hebben sinds ruim een maand een minivarken. Het is een hartstikke leuk beest en hij leeft bij ons binnen. De bedoeling was dat hij naar buiten zou gaan en er werd ons verteld dat dat wel kon, maar dat het verstandiger was om hem ongeveer twee weken bij ons binnen te houden. Zo gezegd zo gedaan, alleen toen het tijd was dat hij naar buiten zou gaan waren de nachten erg koud geworden.
Heb toen gebeld met de dierenhandel, daar werkt een mevrouw die er schijnbaar veel verstand van heeft. Ze zei tegen mij dat ik hem niet meer naar buiten kon doen omdat het gewoon te koud was. Nou dan maar binnen was mijn idee.We zijn nu een paar weken verder en hij heeft het reuze naar zijn zin met onze twee honden en onze twee kinderen.
Er is echter een grote maar. Hij plast op twee plekken in ons huis en hoe vaak ik hem ook in de tuin zet, als hij binnen komt wandelt hij vrolijk naar de betreffende plek en gaat staan plassen. Ik geef hem dan een tik en zeg foei, dit was volgens die mevrouw uit Stolwijk de manier om hem heel snel zindelijk te krijgen.
Punt twee is, en dat is het punt waar ik me het meeste druk om maak is dat hij regelmatig de kinderen bijt en ons ook. Mijn man en ik geven hem dan een tik en zeggen foei, maar met de kinderen is dat toch een ander verhaal.
Hij is in hun ogen lang niet zo lief meer als in het begin. Logisch, want zijn tanden zijn best erg scherp. Ik hoop dat u mij wat advies kunt geven, want zo kan het niet langer. Ik heb uw website bekeken en zie dat u heel veel te maken heeft met varkens. Wat moet ik doen??’
ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Heel verstandig om zo’n jong alleenstaand beestje binnen te houden nu de nachten nog zo koud zijn. Dat verklaart meteen waarom hij binnen wil plassen. Varkens plassen en poepen altijd op een bepaalde afstand van hun slaapnest. Jullie varkentje woont binnen en zal dus in de buurt van zijn slaapplek zijn behoefte doen. Dat is zijn natuur, daar kan hij niks aan doen en daar is niks tegen te doen. Een tik geven heeft dan ook geen enkele zin, is erg onaardig, en zelfs gemeen, omdat hij gewoon doet wat zijn instinct hem ingeeft.
Zodra hij buiten woont zal hij daar ook zijn behoefte gaan doen.
Het feit dat hij jullie bijt is omdat hij als varken niet op zijn plaats is in de woonkamer met kinderen en honden. Hij is een varken en moet met een ander varken samenleven, buiten. Regel dat snel. In dik stro met een warmtelamp in een droog, tochtvrij huisje kom je een heel eind. De varkentjes gaan tegen elkaar aanliggen en houden elkaar warm.
Wacht er niet te lang mee. Hij is nog jong en kan zich nog ontwikkelen tot een echt varken. Nu al bijten, na een maand, belooft niet veel goeds voor de toekomst als je hem alleen laat zonder soortgenoot.
Hem straffen zoals je dat bij een hond zou doen, is zijn aard ontkennen, want Hij is een varken en geen hond. Vergeet dat niet. Gun hem een echt varkensleven.