VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Vijf jaar geleden hebben we 2 Göttinger zeugjes uit een nest gekocht. We hebben een redelijk hok voor ze, maar we willen ook dat ze los in de tuin kunnen af en toe. Dit laatste gaat echter niet meer samen met onze kooikerhondjes (prooidier/jachtdier), die iets ouder zijn en ook los lopen in de tuin. We willen ze niet, zoals nu het geval is, altijd in de ren laten zitten, en zijn op zoek naar een ander onderkomen.

Tot nu toe lukt dit niet en ik wil ze niet laten slachten als dat niet noodzakelijk is. Kunt u onze zwijntjes opnemen, of weet u iemand die dat wil en de ruimte heeft? Ik hoor graag van u.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Het is een misvatting dat varkentjes en honden zo’n goede combi zouden zijn. Soms gaat het in het begin goed, maar als de dieren ouder worden en volwassen zijn, kan het gedaan zijn met de vriendschap. Niet zelden vallen er dan slachtoffers.

Dat lijkt nu ook het geval. De Göttingerzwijntjes zijn na 5 jaar volwassen geworden en worden niet meer verdragen door de iets oudere Kooikerhondjes. Dat is een feit en nu moet er een oplossing komen. Maar waarom dan meteen gedacht aan weg doen?

Het zal heel moeilijk – zo niet onmogelijk – zijn om een ander adres te vinden voor je volwassen varkentjes. Maar wat te denken van het volgende? Er van uitgaande dat zowel de varkentjes als de hondjes evenveel recht hebben om te blijven, zou je ze om en om los kunnen laten in de tuin. De ene dag de varkentjes, de andere dag de hondjes.

Het vereist wat management, maar de moeite meer dan waard. Op die manier laat je niemand in de steek en krijg je ook geen last van schuldgevoel.

En dan nu nog wat betreft mogelijke slacht voor je Göttingerzwijntjes. Ik hoop dat je euthanasie bedoelde. En zelfs dat niet. Gewoon 50/50, om en om naar buiten. Soms loopt het niet zoals je wilt, maar zo is het leven.

Dat is nog geen reden om het bijltje er bij neer te gooien. Doe maar niet en gun zowel je varkens als je hondjes een veilige oude dag. Daar zul je je een stuk beter bij voelen.