VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Om maar even met de deur in huis te vallen.. Ik zit hier met een kleine noodsituatie.. Mijn vriend heeft vorige week heel plots en abrubt onze relatie verbroken. hij heeft mij zo’n beetje buiten gezet met mijn 20 katten en 2 hangbuikzwijntjes. ik heb ondertussen bijna alle katten kunnen plaatsen of tijdelijk onder kunnen brengen, maar de varkentjes zitten nog bij mijn ex… en hij is ze dood en dood moe. Vind het een grote last dat hij ze smorgens en savonds moet voeren en daarvoor naar buiten moet…

hij wil ze zo snel mogelijk kwijt en had al een adres bij een handelaar. deze zat met een overschot aan varkens en vraagt hem dus om 150 euro te betalen om de varkens aan te nemen. Dit heeft mijn vriend er zelfs voor over om ze kwijt te raken! Ik heb al overal advertenties geplaatst, oproepen rond gestuurd en iedereen die ik en kennissen kennen die dieren hebben afgebeld, maar niemand wil mijn lieve varkentjes hebben…. Ook de dierenbescherming is op de hoogte maar zij hebben alleen een tijdelijke opvang en ze moeten eerst nog 5 andere varkens plaatsen..

Het gaat om een gecastreerde beer van 5 jaar en een zeugje van 1,5. Ik wil dat ze bij elkaar blijven want het zeugje gaat anders verschrikkelijk krijsen. Alhoewel ze ook wel eens op elkaar mopperen zijn het toch echt man en vrouw.. Ik hoop zo dat jullie misschien tips of plek hebben…!’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
De vraag is wie officieel de eigenaar van de varkentjes is. Ik neem aan dat jij dat bent. De eigenaar heeft een zorgplicht. Vriendlief is de varkentjes zat. Om te voorkomen dat ze verwaarloosd worden omdat hij ze niet meer wil voeren, zal hun verzorging gegarandeerd moeten blijven. Het beste is als je daar in dit geval iemand voor kunt vragen, maar als dat niet lukt, zul je het zelf moeten blijven doen.

Beroep je op de constante verzorging bij je ex-vriend en als je er niet uit (en in) komt, ga je je varkentjes ‘s ochtends en ‘s avonds voeren op tijden dat je hij niet thuis is. Klim desnoods over een schutting, maar doe iets.

Vraag aan de Dierenpolitie of het verstandig is om je ex-vriend een aangetekende brief te schrijven waarin je hem verbiedt je varkentjes aan een handelaar mee te geven. Laat hem zien dat het je menens is, want je varkentjes mogen niet de dupe worden van jullie scheiding. Heel veel sterkte en wijsheid!