VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Beste Dafne,
‘Ik heb afgelopen weekend met veel plezier je blogs zitten lezen. Jouw realistische kijk op het houden van minivarkens staat me veel meer aan dan het gedoe dat ik lees op het (pas ontdekte) minivarken-forum op Facebook, waar je ongetwijfeld bekend mee bent (ik had er geen idee van dat er in Nederland (en Belgie) zoveel ‘varkjes’ en ‘knorretjes’ in minituigjes moeten rondlopen en hun behoefte op een kattenbak (Puppy-pad???) moeten doen…) Maar goed, hier zal ‘t ook niet perfect zijn.
Feit is wel dat X en Y (twee, ik denk, Gottingers van ong. 2,5 jaar)) hun eigen stukje bosgrond hebben buiten met een lekker hok gevuld met stro en de hele dag doen waar ze zin in hebben. En ja, tuurlijk hebben we door schade en schande wijs geworden hun hok een keer of wat moeten aanpassen (acht keer uitgebroken, waterbakperikelen, inmiddels twee bomen overleden, nu alleen nog een goeie oplossing voor de modderzooi in de winter…), maar volgens mij zijn het zo toch best tevreden varkens, die vooral wroeten, slapen, zonnen, sjouwen met takken, af en toe een kruiwagen bladeren krijgen om te analyseren, en vooral hopen op eten ;).
Ik heb dus geen grote problemen met ‘t stel en wil ook niet aan je vragen of je plek hebt voor twee varkens (ze mogen nog wel een tijdje in ons bos blijven wonen…). Ik ben wel nieuwsgierig naar of en wat ik evt zou moeten doen aan het feit dat Y zoveel dominanter is dan X. Y maakt de dienst uit, dat is een ding wat zeker is. Nu is dat geloof ik redelijk normaal bij varkens, een hiërarchie, alleen heeft het wel tot gevolg dat Y inmiddels een gezellige dikkerd begint te worden, omdat hij X wegjaagt bij het eten.
Als ik erbij ben houdt ie zich redelijk in (want ik ben baas), maar ik hoef me maar om te draaien en ik hoor ze tekeer gaan. X accepteert z’n positie min of meer en lost dit zelf op door zich zo snel mogelijk uit de voeten te maken met z’n stukje broccoli of appel (hij staat ook altijd als eerste klaar met z’n bek open want hij kan ‘t maar vast hebben). Brokjes of muesli geef ik zo’n anderhalve meter uit elkaar en die ruimte kan Y soms gewoon opeisen. Misschien moet ik dat maar gewoon meer verspreid in het hok gooien?
Ook hooi verspreid ik, maar zodra Y denkt dat het hooi waar X op kauwt beter is, dan moet X het weer ontgelden. Het is een beetje sneu soms en ik krijg de neiging om X dan maar wat extra’s toe te stoppen, maar dat is ook weer niet goed lijkt me. Verder slapen ze wel dicht tegen elkaar aan en voeren ze, als ze niet eten, goede gesprekken met elkaar, dus er is niet echt een probleem in het bij elkaar leven.
Het zijn broertjes(borg) en nu ongeveer 2,5 jaar oud (was dat niet de puberleeftijd?). De dominantie is er altijd wel geweest (we hebben ze sinds 1,5 jaar, het waren herplaatsers), maar het lijkt nu wel erger te worden en met de slagtanden die nu groeien bespeur ik soms ook wel ‘ns een kras of ‘n wondje bij X. Moet ik er iets mee (al is het maar omdat Y duidelijk meer eten binnen krijgt dan X)? Bestaat het risico dat het van kwaad tot erger gaat? Moet ik Y op z’n donder geven? Of is dit gewoon het aard van het beestje en moet ik het laten gaan en accepteren dat Y de baas is (en het dikkertje) en X het sulletje, omdat het nou eenmaal varkens zijn?
Succes met je varkensopvang en het opvoeden van amateurvarkenshouders….(waaronder ik, haha) ;)’
ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Domininantieverschillen bij varkens zijn er altijd. Fijn dat X en Y het zo goed hebben. Modderzooi in de winter is niet leuk en altijd gedoe. Is er wel een wat hoger gelegen plekje voor ze, dat wel droog blijft? Kun je bijvoorbeeld geulen graven om het water beter af te laten vloeien?
Over de dominantie. Accepteer het. Zo zijn varkens. De een de baas, de ander heeft zich te schikken. En dan ‘s nachts toch lekker bij elkaar liggen. Een volwaardig varkensleven, ook voor de minder dominante. En zo te horen kunnen ze genoeg hun varkensaard uitleven met voldoende afwisselende bezigheden.
Hoe wij dat op Het Beloofde Varkensland doen: Geen tussendoortjes, nooit. Dus ook geen stukje komkommer, want dit heeft niks met dik worden te maken, maar om het aantal dominantiemomenten (vechten en zo) zo min mogelijk te beperken.
Strooi en gooi het voer zo ver mogelijk van je af, over het terrein verspreid. Laat ze moeite doen om hun kostje bij elkaar te scharrelen. Ze zullen dan alle kanten op moeten lopen en zo krijgt X de kans om bij Y uit de buurt te blijven.
Blijf er in het begin bij dan kun je steeds tussen ze in gaan staan als Y toch lelijk gaat doen, en kan X voldoende aan de bak komen.
Op een zeker moment van de dag – als Y niet in de buurt is – , stop je X wat extra’s toe. Een halve boterham met dik pindakaas bijvoorbeeld. Iets calorierijks in ieder geval, wat hij snel weg kan happen. Doe dat snel en onopgemerkt.
Stop daar mee zodra hij is aangekomen. Brood is niet goed voor varkens, behalve als tijdelijke, noodzakelijke calorieenbom.
Je varkentjes zijn nu idd in de leeftijd dat ze meer praatjes gaan krijgen. Gevechten en kiftpartijtjes horen daar bij. Als er maar voldoende ruimte is zodat de verliezer ’em kan smeren.
Krasjes en wondjes behandelen met Groene Leem van Vertargil of Groene Os. Wij grossieren er hier in 🙂 Werkt heel snel en goed. Mochten de tanden te lang worden of raar gaan groeien (bijvoorbeeld in de wang), dan Peter Klaver erbij halen. Hij haalt er dan onder verdoving een stukje van af.
Succes en geniet van ze!