VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
ten eerste complimenten met het prachtige initiatief en werken! Excuses dat ik zo met de deur binnen val, maar ik heb een groot probleem en ik hoop dat u mij misschien de weg zou kunnen wijzen…

Ik zal het probleem uitleggen. Ik ben dierenarts met een praktijk voor kleine huisdieren en exoten te Retie, België (dichtbij Tilburg/Eindhoven). Zelf heb ik een opvang voor konijnen en knaagdieren. Afgelopen weekend kreeg ik een onverwacht verzoek. Iemand heeft mij gevraagd een gezond diertje, een hangbuik zeugje van 10, te euthanaseren. Reden: we zien haar niet graag meer.

Ik weigerde haar dood te spuiten maar ging tehuis zoeken. Ik heb ook redelijk snel mensen gevonden, in West Vlaanderen, die dat diertje zouden opvangen. Alles was geregeld dacht ik. Met een collega hebben we gisteren het zeugje gesedeerd (dat ging heel moeizaam), in een aanhangwagen gedaan en getransporteerd naar West Vlaanderen. Toen wij daar waren, tegen de Franse grens, hebben die mensen gezegd: maar dit is niet het varken dat we wilden, veel te groot (ze is inderdaad uit de kluiten gewassen, rond 150 kg), we nemen haar niet.

We zijn terug naar Retie gereden, intussen was het nacht, ons zeugje onderkoeld geraakt dus we hebben haar wat pijnstilling en antisedan gegeven en onder dekens gezet. Vanochtend was ze gelukkig weer in orde. Maar ze zit nog steeds in die aanhangwagen en ik kan haar niet loslaten in onze tuin want dan loopt ze zo op straat. Ik heb totaal geen faciliteiten voor grote huisdieren. De aanhangwagen moet ik morgen ook terug geven.

Dus ik ben erg wanhopig. De vraag dus is: zou u haar eventueel kunnen opnemen of kent u iemand waar ze terecht zou kunnen? Ik zou haar uiteraard brengen en voorzien van alle nodige medicaties, enten, ontwormen enz. En uiteraard financieel bijdragen. Ik wil graag dat het diertje een goed leven krijgt, had ik een buitenpraktijk zou ik haar graag zelf houden (is heel tam en rustig) maar ik heb al ruim 200 cavia’s en konijnen in vrij krappe omstandigheden.
Alvast bedankt voor uw reactie,

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Het probleem moet bij de basis aangepakt worden. Wat te denken van de volgende eenvoudige vergelijking?

Bij vleesvarkens zijn drie partijen actief: Boeren – supermarkten – consumenten.
Bij minivarkens zijn er ook drie partijen actief: Fokkers – minivarkensfora – baasjes.

In het eerste geval zou je nog enig nut kunnen zien. Er zijn mensen die vinden dat we niet voor niks omnivoren zijn 🙂

Maar in het geval van minivarkens? Waarom moeten deze beestjes geboren worden? Als blijkt dat zoveel minivarkens de dupe worden van de hebzucht van mensen? Hebberig als het om mooie biggetjes gaat. Diezelfde biggetjes afgedankt als ze oud geworden zijn. Reden: “we zien haar niet graag meer.”

Ik doe hierbij een moreel appèl aan het adres van minivarkensfokkers en minivarkensfora.
Jullie weten zelf wel wat je te doen staat. Maar hierbij dan nog maar een keer:

Voor minivarkensfokkers: Ga geraniums kweken in plaats van levende wezentjes (scheelt diep dierenleed).
Voor minivarkensfora: Stop met het plaatsen van foto’s van schattige varkentjes op de fora (scheelt aanzuigende werking).

Vergeet niet, dat net als in de kiloknaller-industrie, alle betrokkenen verantwoordelijk zijn voor het varkensleed. Datzelfde geldt voor het (vaak verborgen) leed van de minivarkens. Denk daar eens over na.

PS
En die Belgische stakker van hierboven?
Daar is het laatste woord nog niet over gezegd…
Wordt Vervolgd.