Minivarkens-Woordenboek
Van Aanbiddelijk tot Zwijnenstal
Letter F
© Dafne Westerhof/Het Beloofde Varkensland
FAMILIE
Varkens zijn echte familiedieren. Minivarkensbaby’s die uit het nest worden verkocht, zijn nérgens zonder hun familie. Des te meer reden om er meteen een broertje of zusje bij te nemen. Dat verzacht de pijn en op termijn zal er toch een tweede bij moeten omdat minivarkens voor een volwaardig minivarkensleven met een soortgenoot moeten leven. Dat voorkomt later een hoop gedoe met het aan elkaar koppelen van vreemde varkentjes. Veel mensen maken de vergissing om eerst eentje te nemen om minivarkens te leren kennen. Na een jaar willen ze er dan eventueel nog eentje bij. Maar het gedrag en de complexe aard van minivarkens leer je pas kennen door hun interactie met elkáár. Niet solitair bij mensen in huis. Meteen twee biggetjes uit hetzelfde nest blijft het beste voor alle partijen. Maar nog veel beter is natuurlijk om helemaal geen biggetjes meer van fokkers af te nemen. Kijk eens op Marktplaaats. Daar worden al die schattige biggetjes van weleer tweedehands aangeboden. Onhoudbaar in huis geworden. Dan weet je meteen hoe het zit. Mail@minivarkens.nl als je advies wilt over een of meerdere tweedehands varkentjes.
Zie Marktplaats
FABELTJE
Het microbiggetje dat klein blíjft moet nog geboren worden. En dat gaat nooit gebeuren.
Zie hype
FAMILIE BOFKONT
Stel je cirkelt in een helicopter boven Het Beloofde Varkensland. Wat zie je dan? Overal vrije varkens, koeien, modderpoelen, stalletjes, een aanleunwoning, een varkensmassagesalon, weiland, bomen, een Bofkonteilandje, kortom een paradijs voor vrijgekochte productiedieren. Vlieg je nog een stukje door dan hang je even later boven het Bofkontbos,waar Betsy & Co rondscharrelen: de fokzeug die na jaren kraamkooi in een eigen bos mocht wonen en daar haar biggetjes kreeg.
Welkom in de Wereld van Familie Bofkont! De harde kern vanaf 1995: Billie Bofkont, Rosamunde & Brutale Griet, Aagje, Vrouw Vos,
Gevaarlijke Eddy, Caesar, Lady Lolita, Mannetje Bromsnor, Miss Universe, Stalker en Arie Bombarie. Daarna werd de familie alsmaar groter. Niet in de laatste plaats vanwege de opname van gedumpte minivarkens.
Zie dumpen – minivarkens
FAMILIE BOFKONT BOEK
De biografie van Familie Bofkont. Alle waargebeurde achtergrondverhalen Van Aagje tot en met Zwarte Prins, in volgorde van opkomst. Inclusief smoelenboek en veel foto’s. In juni 2017 de 23e druk.
Zie miniboekje Minivarkens – miniboekje Varkensmassage
FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
Laat je onderdompelen in de wereld van Familie Bofkont op Het Beloofde Varkensland. Iedere zondag open inschrijvingen. De Bofkontfans komen vanuit alle hoeken en gaten naar Het Beloofde Varkensland. Op 2 juli 2017 stond de teller op 811 workshops. Door de week soms teamuitjes, teambuildings en andere besloten groepen. Gedoseerd, want de bofkonten moeten voldoende tijd onderling door kunnen brengen zonder inmenging van mensen. Zo blijven ze leuk.
FEEDEN
BNN had een programma over een man die zijn vrouw vetmestte (154 kilo), een zogenaamde feeder. Het deed me denken aan overvoerde minivarkens. Zouden die soms ook in handen van feeders zijn? Sommige minivarkens kunnen nauwelijks meer lopen van de vetzucht.
Zie Bokita – Casus C. – dierenmishandeling
FEL
Het is een misverstand te denken dat minivarkentjes – omdat ze relatief klein zijn – daarom ook lief zouden zijn. Net als bij klein-kleiner-kleinst gefokte hondjes zijn minivarkentjes felle opdondertjes. Het karakter van het oorspronkelijke, grote dier zit namelijk opgepropt in dat kleine lijfje. Daar krijg je korte lontjes van.
Zie ego
FILOSOFIE
De filosofie van Het Beloofde Varkensland is om minivarkens echte varkens te laten zijn. Met alles d’r op en d’r an en alle consequenties van dien. Als mens wil je toch ook niet gedwongen worden om als een overspannen cavia te moeten leven?
Zie aard
FIXEREN
Geen enkel varken laat zich fixeren. Fixatie kan van alles zijn. Een tuigje omdoen. Vasthouden tijdens een dierenartsonderzoek. Optillen. Klem zetten achter een schotje tijdens een veterinaire handeling. Als het met een slagtand ergens achter blijven hangen. Van iedere vorm van fixatie raken minivarkens in paniek (proodieren!). En de gruwelijkste fixatie is de neusstrop. Paniek kan een acute hartaanval veroorzaken van de stress. Dat maakt minivarkens onmogelijk voor een dierenartsenbehandeling zonder narcose. Hoefjes knippen, gebitsverzorging, etc. Dure beestjes in onderhoud dus. Sommige veeartsen willen de neusstrop nog hanteren. Laat dit NOOIT maar dan ook NOOIT toe.
Zie neusstrop
FLESJE
Dierenopvang-organisaties die door omstandigheden te maken krijgen met heel jonge moederloze biggetjes, zullen ze de fles moeten geven. Het belangrijkste is dat je het juiste flesje hebt met de juiste speen (Google op “PetAg Nursing Kit 60 ml”. Gebruik de grootste speen, afgebeeld linksonder op de verpakking). Geef volle koemelk. In geval van leven of dood RescueMilk in poedervorm, aan te lengen met water. Dit wordt geproduceerd door ProViMi in Rotterdam. Een biggetje aan de fles krijgen is een heel gepruts. Biggen zijn beslist geen kalfjes die meteen aan je vingers gaan zuigen. Lastig te omschrijven hoe het precies bij biggetjes gaat. In ieder geval veel geduld en rust opbrengen. Je moet er echt voor gaan zitten. Op je knieën want je moet het de big niet aandoen ook nog eens op schoot of op tafel te worden getild. Flinke handdoek bij de hand, want het wordt een kliederboel. De temperatuur van de melk controleren door wat over de binnenkant van je pols te laten lopen. Als dat aangenaam warm (niet te heet!) aanvoelt, is het goed. Probeer met je pink het bekje voorzichtig te openen en dan meteen de speen er achteraan. Wel oppassen voor die vlijmscherpe tandjes. Succes!
Zie baby – optillen
FOKKEN – 1
Broodfokkers. Zij fokken biggetjes voor de verkoop. Maar fokkers weten dondersgoed dat er steeds meer minivarkentjes gedumpt worden Er komt veel bij kijken om minivarkens een volwaardig varkensleven te geven. Dat wordt er bij de aankoop niet bij verteld. Het is daarom de hoogste tijd dat fokkers meer van minivarkens gaan houden dan van hun portemonnee. Beste fokkers, neem uw verantwoordelijkheid en stop met fokken. Er zijn al meer dan genoeg minivarkens. Misschien kunt u een minivarkens-opvang beginnen? Daar is een schreeuwende behoefte aan.
Zie dumpen – mini bio-industrie
FOKKEN – 2
Particulieren. Het lijkt zo leuk: een nestje minibiggetjes voor de kinderen. Maar al die biggetjes kunnen niet blijven. Waar vind je zoveel betrouwbare adressen waar ze een echt minivarken mogen worden tot hun dood aan toe? Wie heeft er zoveel plek om twee minivarkentjes te kunnen blijven bieden wat ze nodig hebben? En hoe leuk is het voor moeder en biggetjes om van elkaar gescheiden te moeten worden? Nog los van het feit dat er een fokbeertje moet komen opdraven voor de bevruchting. Daarna wacht het beertje meestal weer de eenzame opsluiting, net zoals bij de fokberen in de bio-industrie. Of het zeugje moet naar een fokbeertje ergens in het land worden gebracht. Allemaal gedoe dat de van nature honkvaste varkentjes je niet in dankbaarheid zullen afnemen.
Zie Moeke
FOKKERS
Fokkers willen biggetjes verkopen. Zij zullen je dus nooit het complete verhaal vertellen. Lees deze site van voor naar achter. Dan weet je waar je aan begint. Hoort zeg het voort.
24 januari 2016
Geachte fokkers van minivarkens,
Vorige week heeft Dierenambulance Gooi en Vechtstreek een gedumpt minivarkentje naar Het Beloofde Varkensland gebracht. Het piepjonge beestje stond vastgebonden aan een boom in een natuurgebied. De politie zoekt getuigen. Afgelopen woensdag bracht Dierenambulance Den Haag ook zo’n kleintje. Gedumpt op een parkeerterrein. Met hun komst herbergt Het Beloofde Varkensland nu 40 afgedankte minivarkens.
In 1997 werd Het Beloofde Varkensland al geconfronteerd met de eerste gedumpte minivarkentjes. Toen al was duidelijk dat minivarkens geen geschikte huisdieren zijn. De laatste jaren neemt het aantal gedumpte minivarkens alsmaar toe. Dat zal ook u niet ontgaan zijn via kranten, TV en social media.
Heeft u om die reden het fokken van nog meer minivarkens wel eens in twijfel getrokken?
Er zijn al meer dan genoeg ongelukkige minivarkens op de wereld. Misschien helpt het als u eens een kijkje neemt op minivarkens.nl. Wellicht komen de – door ons geanonimiseerde – klachten u bekend voor. Die teleurstellingen, klachten en drama’s zijn namelijk afkomstig van uw eigen klanten.
U bent fokkers van minivarkens en vaste adverteerders op Marktplaats. Opvallend is dat de toon van uw advertenties steeds grimmiger wordt. U valt elkaar openlijk af en concurreert steeds meer op gewicht (‘onze microbiggetjes zijn écht de allerkleinste ter wereld’).
De komst van Minivarkenskopen.nl zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben. Deze nieuwe minivarkensfokker claimt uit te blinken in service, bezorgt de minibiggetjes aan huis door heel Nederland, en biedt ze voor 350 euro aan. Minder dan de helft van de concurrent. Minivarkens zijn Big Business geworden. Ik hoef u niks te vertellen. Wij kunnen niet anders concluderen dat ook de markt van minivarkens een vechtmarkt is geworden.
Overbodig te zeggen dat bovenstaande de minivarkens op geen enkele manier ten goede komt. Ook valt ons op hoe onjuist de informatie is, die u uitdraagt. Een paar voorbeelden:
1. Onze varkentjes wroeten niet, dat hebben we eruit gefokt. (Onzin: wroeten is de essentie van ieder varken)
2. Onze varkentjes worden niet groter dan 15 kilo. (Lariekoek: minivarkens worden 50 tot 80 kilo)
3. Een minivarken heeft geen eigen wil, maar gehoorzaamt aan het baasje. (Misleiding: minivarkens zijn eigenzinnige beesten met een groot ego en enorme wil).
U zult zich ongetwijfeld in een van deze voorbeelden herkennen. Deze informatie komt namelijk van uw eigen sites. Maar met deze verkeerde informatie is het geen wonder dat het zo vaak mis gaat. Nogmaals: zie minivarkens.nl.
Beseft u dat u als fokker van minivarkentjes een grote verantwoordelijkheid draagt en door die bedrieglijke informatie aan de wieg staat van ernstig dierenleed? Zou het niet in het belang van de minivarkens zijn als alle fokkers voortaan eensluidende en eerlijke informatie verstrekken? Het groeiend aantal gedumpte mini-varkentjes liegt er immers niet om.
Wij stellen daarom het volgende voor:
Mogen wij u uitnodigen om een gezamenlijke brochure op te stellen met eerlijke informatie over minivarkens, gebaseerd op de ware aard van het beestje? Deze brochure wordt dan de nieuwe standaard-informatie die uw klanten schriftelijk van u meekrijgen. Dan kan daar geen enkel misverstand meer over bestaan.
Dat betekent dat u veel minder minivarkens kunt gaan fokken omdat maar weinig mensen kunnen voldoen aan de eisen die gepaard gaan aan het verantwoord houden van minivarkens.
Om te beginnen UITSLUITEND buiten de bebouwde kom en ALTIJD met een of meerdere soortgenoten. Minivarkens zijn nu eenmaal erf- en boerderijdieren. Daarmee komt er automatisch een eind aan het solitair gehouden minivarken als het modieuze ‘varkje’ in de huiskamer.
Zodra fokkers de ware aard van het minivarken als sociaal groepsdier gaan erkennen, en daar naar gaan handelen, zijn we op de goede weg naar het welzijn van minivarkens.
Dat zou toch in ons aller belang moeten zijn?
FORA
Op de minivarkensfora wordt vaak geroepen: ‘Schande van al die dumpvarkentjes en pas op hoor, een minivarkentje in huis houdt meer in dan je denkt.’ Maar wat heeft dat voor zin als er ondertussen maar filmpjes gepost blijven worden van schattige biggetjes in huis. Kijk eens wat snoezig! En dan weer aanbieden mee te helpen minivarkens te herplaatsen die natuurlijk niet meer in huis te houden zijn. Wie houdt hier nu wie voor de gek?
Zie biggenporno
FRUSTATIE
Minivarkentjes die niet naar hun aard kunnen leven en/of niet met rust gelaten worden in hun bezigheden, raken gefrustreerd en gaan niet zelden bijten.
Zie agressie – bijten – knarsetanden