VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Wij hebben sinds vrijdag een Göttinger varkentje van bijna zeven weken, maar hoe krijg ik het varkentje goed tam en op de kattenbak?’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Als je het mij vraagt – en je vraagt het aan mij – zou ik om te beginnen rechtsomkeert maken naar het nest waar je varkentje vandaan komt. Neem er onmiddellijk een tweede bij. Een beertje. Nog beter een borgje (maar het beertje kan ook nog onder volledige narcose gecastreerd worden in je eigen huis).

Het voordeel van twee varkentjes uit hetzelfde nest is dat ze elkaar al kennen. Varkens zijn sterk familie-mindend en de kans op (latere) kift- en vechtpartijtjes is kleiner als ze uit hetzelfde nest komen. Het levensgeluk van je varkentje hangt af van het wel of niet kunnen samenleven met een soortgenootje. Doe je het niet, dan kom je vroeg of laat in de problemen. Ongelukkige varkentjes raken gefrustreerd en gaan niet zelden bijten.

Wat betreft het tam krijgen van varkentjes: geef ze ALLE tijd van de wereld. Het succes van de inburgering valt en staat met een goede start. En een slechte start betekent bij minivarkens een levenslang schuwblijvend varkentje. Het belangrijkste is dat ze de kans krijgen om uitgebreid hun nieuwe omgeving te mogen verkennen.

Uitgaande van twee babyvarkentjes gaat het zo:

Plaats hun bench (de grootste maat hondenbench) met voldoende stro en/of warme dekens in een veilige hoek van de kamer. Dus niet waar er voortdurend heen en weer gelopen wordt of bij een deur die alsmaar open en dicht gaat. Pas op voor tocht, want dat is funest. Hang aan één zijwand een badlaken tegen de bench, zodat ze beschutting voelen. Aan alle kanten open en bloot is erg angstig voor biggetjes.

Laat ze de eerste dagen in de bench en laat ze volkomen met rust. Zo kunnen de biggetjes vanuit een eigen onderkomen gaan wennen aan jullie aanwezigheid. Aan jullie stemmen, geuren en omgevingsgeluiden. Haal geen buren, vrienden en familie over de vloer om de nieuwe aanwinst te komen bewonderen. Geef de biggen twee keer per dag eten en drinken. Zet de bakjes met kalme bewegingen zo dicht mogelijk bij het deurtje in de bench en raak daarbij de varkentjes niet aan. Blijf wel met zachte, vriendelijke stem tegen ze praten.

Hun behoeften zullen ze in een zelfverkozen hoekje van de bench doen. Leg daar een handdoek neer, haal de drolletjes weg en ververs de handdoek regelmatig. Na een paar dagen zet je het deurtje van de bench open. Je blijft wel in de kamer, maar op een afstandje en bemoeit je er verder niet mee!

Varkentjes zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend. Het zal niet lang duren of ze zullen de kamer gaan onderzoeken. Dat uit zich in overal met hun neusjes tegenaan duwen terwijl ze daar grommende geluidjes bij maken. Die geluidjes betekenen opperste staat van paraatheid.

Ze kunnen erg schrikken van onverwachte geluiden, bewegingen etc. Van belang is dat ze voortdurend terug in hun bench kunnen vluchten. Blijf zelf altijd kalm.

Stofzuig voorlopig even in andere kamers dan de woonkamer. Zo raken je biggetjes vertrouwd met de gewoontes en geluiden van hun nieuwe leefomgeving. Heel belangrijk: wacht met fysiek contact maken tot ze jou opzoeken en niet andersom. Ook al duurt dat een week of langer.

En dan nog iets: waarom zou je van je varkentje een kat willen maken?

Een hardnekkig misverstand is om varkentjes coûte que coûte op de kattenbak te krijgen. Van nature zindelijk wil niks anders zeggen dan ze nooit in hun eigen slaapnest zullen poepen en piesen. Maar ze bepalen zelf de plek van hun WC. Respecteer hun varkensnatuur en dwing ze niet tot iets anders.

In het beste geval zal dat voorlopig hun WC hoekje in de bench blijven. Maar kijk er niet vreemd van op dat de plek achter TV of kamerplant veel interessanter blijkt te zijn. Als je geluk hebt, blijft het bij een vaste plek. Daar kun je dus die handdoek leggen of een groot stuk karton met eventueel wat kattenbakkorrels er op. Ja ik weet het, het blijft behelpen in het begin.

Maar ja, ik heb nooit beweerd dat varkens ideale huisdieren zijn en het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze zo snel mogelijk buiten gaan wonen 🙂

Succes!