VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Afgelopen zondag is ons minivarkentje overleden aan waarschijnlijk shock met hartaanval. Hij heeft enkele weken geleden een enge confrontatie met een hond gehad. Toen was hij ook al behoorlijk apatisch, maar na een uur weer normaal. Nu liep hij weer in dezelfde straat als het voorval en toen ging t mis. En dit is hem die zondagavond op dezelfde route fataal geworden.

Hij is 7,5 maand oud geworden. Erg jong wanneer er bekend is dat een minivarken tussen de 20 en 30 jaar oud had kunnen worden. Is u bekend dat er hartproblemen oid bij mini-varkentjes zijn? Of is dit puur en alleen zijn ongeluk geweest?’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Interessante vraag. Ten eerste de veronderstelde leeftijd van het varkentje. Minivarkens (hangbuikzwijntjes, Gottingerzwijntjes, kortom varkentjes die bij volwassen leeftijd zo vanaf 50/60 kilo (of veel zwaarder) gaan worden), worden gemiddeld ergens tussen de 10 en 15 jaar. Als ze dat halen is het al mooi. 30 jaar is een varken nog nooit geworden op de hele wereld niet, net zoals een mens geen 180 jaar kan worden 🙂

Dan is er nog een misverstand.

Dat minivarkentjes zo goed met honden zouden kunnen. Wat ik weet is dat fokkers altijd zeggen dat minivarkens en honden zo’n goede combi zijn. (Maar zoals bekend: daar hebben fokkers belang bij, juist veel hondeneigenaren willen ook een minibiggetje aanschaffen).

Honden zijn jagers en biggen zijn prooidieren. Daar is dus alles al mee gezegd. Ik wil de mensen de kost niet geven bij wie die dat slecht is afgelopen. Ik heb eens een gillende vrouw aan de telefoon gehad die onder het bloed zat, met een krijsende big op de achtergrond. Heb die panische vrouw tot rust moeten manen om haar met haar gewonde big in een taxi naar de dierenarts te krijgen.

Natuurlijk zie ik ook foto’s voorbij komen van biggen verstrengeld met de hond in de mand, maar hoelang gaat dat goed? Wat als die big groot is en kribbig vanwege de berigheid? Hoe gaat het dan? Ik zou graag reacties horen van mensen wiens varkentje ouder dan 6 jaar is en nog steeds goede maatjes met dezelfde hond. De uitzondering die de regel bevestigt, daar ben ik wel benieuwd naar.
Bovenstaand varkentje is zo goed als zeker gestorven van de stress door de confrontatie met een vreemde hond. Dat is een goede reden om niet met minivarkentjes aan een riempje uit wandelen te gaan. Je stelt ze bloot aan situaties die varkentjes van nature zouden vermijden. Namelijk de schrik om oog in oog komen te staan met hun natuurlijke vijand in een open omgeving waar ze niet thuis zijn, en niet kunnen vluchten. Zoals bekend: varkens – groot of klein – zijn extreem stressgevoelig en varkenshartjes kunnen inderdaad aan stress bezwijken.

Hoe gekmakend angstig dit voor het varkentje geweest moet zijn, blijkt dat hij bezweek op dezelfde route. Het lichaam van het varken heeft een feilloos geheugen. Goede observatie en analyse dus van deze vraagsteller. Heel tragisch voor het varkentje, maar ook voor de eigenaren. Zij wisten niet beter.

Copyright Dafne Westerhof

Ook een vraag over minivarkens?
mail@hetbeloofdevarkensland.nl