VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Een jaar geleden hebben wij een minivarken gekocht en dit was een weloverwogen keuze. We waren (dacht ik) goed ingelezen en hadden een fokker gevonden waar we vertrouwen in hadden. We hebben het minivarken toen in huis genomen.

Toen ze 7/8 maanden was, werd ze berig. Een drama. Piepen, agressief en ze moest niks meer van ons hebben. We hebben contact gezocht met de fokker en die had een soort prikpil genaamd improvac. Die moest een jaar werken. 4 maanden lang hebben we nergens last van gehad en werd ze veel liever en vriendelijker en vooral vrolijker.

Echter onlangs was ze weer onrustig en vervelend, agressief naar mannen en brak tot twee maal toe uit de kippenren waar ze regelmatig in rond loopt. Ze was weer berig. Toen heb ik contact opgenomen met de fokker, we moesten het afwachten en anders maar weer de prik.

Sinds de laatste berigheid is ze niet de oude meer. Ze komt niet meer bij ons liggen en ligt het liefst in haar bench. Ze is onrustig als er visite komt en heeft al twee kinderen gebeten die op bezoek waren.

Nu zitten we te denken om haar alsnog te laten steriliseren. Dit hadden we nooit verwacht en we waren er ook niet van op de hoogte. We hadden voor de aankoop nog gevraagd wie er liever waren; mannetjes of vrouwtjes. Vrouwtje was het antwoord, die waren veel makkelijker en liever. Dus vertrouw je de fokker. We hopen met de sterilisatie niet alleen van de berigheid af te zijn maar ook ons oude varkentje terug te krijgen.

Bij welke dierenarts hebben jullie dit laten doen bij jullie varkentjes? Ik hoop dat jullie me meer informatie kunnen geven, want we zijn dol op ons varkentje, maar we vertrouwen haar niet meer zo.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Hier spelen meerdere kwesties. Ik begin bij de berigheid. Het is me een raadsel waarom de fokker een vrouwtje heeft aanbevolen. Mogelijk waren de mannetjes ‘op’, toen jullie een varkentje kwamen halen? Minivarkensvrouwtjes hebben extreem veel last van de berigheid en een arsenaal aan ongewenst gedrag. Duwen, snauwen, bespringen, tegen je op rijden, achter je aanrennen en bijten.

Mijn ervaring is dat de prikpil niet, nauwelijks of kortstondig werkt bij minivarkens. De echte oplossing is om jullie varkentje te laten steriliseren. Vraag daar dierenarts Peter Klaver voor. Hij komt aan huis en is een narcose-expert (telefoon 0488-410040 / 06-51335956 en noem mijn naam maar).

Iets anders is haar veranderde gedrag. Dat staat los van wel of niet berig zijn. Jullie varkentje is depressief omdat ze haar varkensaard niet kan uitleven. Ze is eenzaam. Dit is een groot onderschat probleem bij huisvarkens. Varkens zijn sociale dieren. Ze moeten tegen andere varkens aan kunnen liggen, samen kunnen wroeten, samen eten, met elkaar kletsen, ruzie maken. Kortom, ook minivarkentjes moeten gewoon varken kunnen zijn. Dat lukt niet met alleen wat kippen en mensen om haar heen. Het plotseling uithalen naar de kinderen zal daar mee te maken hebben. Pure frustratie die er uitkwam toen er visite was, die jullie aandacht opeiste. Onderschat ook jaloezie bij varkens niet!

Gun je minivarkentje een fijn varkensleven met een vriendje van haar eigen soort. Een borgje (gecastreerd mannetje) is de beste combinatie met een gesteriliseerd vrouwtje. Het liefst eentje van Marktplaats, want daar wemelt het van de minivarkens waar mensen weer van af willen. Dan heeft jullie varkentje gezelschap en heb je er eentje van Marktplaats gered.

En laat ze dan lekker samen buiten leven. Geef ze een goed buitenhuisje met stahoogte voor de dierenarts zodat hij niet op z’n knieen hoeft te werken tijdens een consult en/of behandeling. Hoe je het nieuwe varkentje van Marktplaats moet vervoeren en hoe je je twee varkentjes aan elkaar laat wennen, daarover een volgende keer. Maar eerst sterilisatie!
Succes!