Vreemde varkens (jong, oud, groot of klein) bij elkaar plaatsen vraagt om geduld en wijsheid. Neem de tijd! Vechten is normaal in het begin, maar je kunt natuurlijk veel doen om het binnen de perken te houden.
Dat geldt ook als varkens een poosje uit elkaar geweest zijn, bijvoorbeeld na ziekte of een operatie (castratie of sterilisatie). Op Het Beloofde Varkensland doen wij het zo:
1. BINNEN EN BUITENRUIMTE
Om te beginnen de varkens een tijdje naast elkaar laten wonen, van elkaar gescheiden d.m.v. gaas en/of hek. Is er bijvoorbeeld 1 stalletje, plaats dan een hek in het midden, zodat de varkens ieder een eigen helft hebben. Wel heel veel stro geven, en mogelijk een biggenlamp i.v.m. koude nachten. Warmtelamp niet lager dan een meter van het stro hangen. Voor buitenruimte geldt ook voorlopig gescheiden door een gaasafzetting.
2. RUZIE MAKEN
De varkens kunnen elkaar dan door het gaas ruiken en kennis met elkaar maken. En – heel belangrijk – ruzie met elkaar maken door het gaas of hek heen. Het hoort bij varkens. Die ruzies (territorium!) moeten ze kunnen uitvechten en dat zul je de tijd moeten geven. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van de varkens en hun (woon)situatie.
3. NAAST ELKAAR WONEN
Laat de varken(tjes) voorlopig naast elkaar wonen.
4. GEBRUIKT STRO
Na een tijdje (soms weken, soms maanden) gebruikt stro van de een naar de ander in hun slaapnest leggen, zodat ze aan elkaars geur kunnen wennen.
5. DEURTJE OPZETTEN
Een paar dagen daarna eens een deurtje openzetten en kijken hoe het samen gaat. De varkentjes zullen elkaar meteen in de haren vliegen. Laat dat even gaan, maar als het te dol wordt, haal ze dan weer rustig uit elkaar. Laat ze dan voorlopig weer op hun eigen plek.
6. GAAT HET GOED?
Na een poosje (dagen of weken) weer eens proberen. Tot er een moment komt van de gewapende vrede. Samen in dezelfde ruimte, terwijl ze niet meer vechten, maar elkaar wel ontlopen. Daarna gaat het meestal snel. De varkentjes zoeken elkaars gezelschap op. Niet lang daarna zullen ze samen slapen.
7. PRIVACY
Geef je varkens altijd zoveel mogelijk ruimte als mogelijk is. Dat is belangrijk, zodat ze ook privacy hebben en weg kunnen lopen/vluchten uit een kiftpartij.
8. WONDJES BEHANDELEN
Wondjes kun je het beste behandelen met groene leem (wondzalf): De Groene Os of Vertagil. Grote wonden eerst voorzichtig uitwassen met betadine.
COPYRIGHT
Dafne Westerhof / Het Beloofde Varkensland