VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
We hebben besloten een Biohof te gaan beginnen. Weidevarkens en -kippen. Sinds ongeveer een maand hebben wij een dragende zeug van het type Rotbuntes Husumer Sattelschwein, een oud en dus rustig en ‘braaf’ ras. We kozen haar, omdat ze niet alleen erg lief was, maar ook al een ervaren moeder. Ze komt uit een dierentuin. Maar wij zijn onwetend met varkens. Sterker nog, ik word steeds onwetender en dus steekt angst de kop op. Want wat denk je?

Na een aantal weken vriendelijk kletsend samen een relatie te hebben opgebouwd, besloot ze mij in de wei ineens van achteren ‘aan te vallen’. Wat ze wilde, ik heb geen idee! Ik heb het ook niet kunnen zien. We slenterden langzaam door de wei, de zeug zo’n vijf meter achter mij aan, en ineens hoorde ik een hoop lawaai. In een flits zag ik zo’n 350 kg naar me toe komen rennen. Verder weet ik niks, want ik was al over de stroomdraad heen gesprongen. Nooit geweten trouwens dat ik dat kon…

Anyway, ik ben nu bang voor haar en weet niet hoe dat weer recht te breien. Want is het zo dat varkens, en dan met name de dames, gewoon kuren hebben? En zouden varkens je kunnen aanvallen met de bedoeling je neer te halen? Ik kan het me niet goed voorstellen en ben het hele internet al afgesurfd naar een verklaring hiervoor.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Wat doet een vraag over een productievarken in een blog over minivarkens? Met alle vragen over andere varkens dan minivarkens kan ik ook een heel boekje vullen en dat gaat er zeker van komen. Voor nu vast even een uitstapje naar het ‘gewone’ varken onder het mom van de uitzondering bevestigt de regel.

Zo gewoon is dit varken trouwens niet. Het Rotbuntes Husumer Sattelschwein is een prachtig ras, zowel van uiterlijk als qua karakter. Deze mensen hadden het niet beter kunnen treffen met zo’n van nature vriendelijk varken.

Maar wat is daar dan gebeurd tijdens het wandelingetje door de wei? Had de zeug inderdaad last van dameskuren? Onmogelijk. Ze is drachtig, dus dat betekent dat ze gedurende de dracht en de zoogperiode niet meer berig wordt. Maar wat was er dan wel aan de hand?

Heel eenvoudig. Dit varken barstte uit elkaar van vreugde. Ze kon haar geluk niet op. Samen met de bazin een stukje lopen in alle vrijheid, wat wil een varken nog meer? (ja een paar soortgenoten, maar die waren in dit geval onderweg).

Ik weet precies wat daar gebeurd is. Ze kreeg het opeens op haar heupen. Een rauwe vreugdekreet, een woest geblaf vanuit haar hoeven, en dan in vliegende vaart een kant uit stormen. Een plotselinge uitbarsting van energie. In dit geval recht op de varkenshoedster af, die dit als een groot compliment mag opvatten. Ze rende op haar varkenshoedsteraf omdat ze het zo ontzettend naar haar zin heeft in haar nieuwe leven.

Een varken zal je nooit bewust omver lopen met de intentie om je aan te vallen (wilde zwijnen met jongen in het bos soms daargelaten). Maar als prooidier is het varken juist een vluchtdier. Wel kunnen ze in hun vlucht tegen je opbotsen, als je toevallig in hun vluchtroute staat.

Terug naar de minivarkens. Zij kunnen panisch worden als de uitgang van hun huisje versperd wordt door mensen. Dan stormen ze niks en niemand ontziend naar buiten, dwars door en tussen al die benen heen. En zoals bovengenoemde varkenshoedster zichzelf verraste door soepel over het schrikdraad heen te springen, kan het op bezoek bij minivarkens ineens blijken dat je de spagaat kunt. Met gespreide benen op de rug van een vluchtend minvarken terecht komen, het zou zomaar kunnen allemaal. Varkens, ze blijven je verrassen.