VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne, Wij hebben al negen jaar een Vietnamees hangbuikvarken (gecastreerd), maar de laatste tijd valt ons op dat hij moeilijk zijn voerbak kan vinden. Ook als wij het hok ingaan of als hij buiten is en we roepen hem, gaat zijn neus de lucht in al zoekende waar wij dan zijn.

Is het mogelijk dat hij misschien blind is vragen wij ons nu af. Hij heeft zijn ogen erg ver terug liggen, je moet goed zoeken wil je ze zien. Maar door de jaren heen hebben zich ook wel veel rolletjes op zijn kop gevormd. Alles op een rijtje: indien hij blind zou zijn kan hij hier dan goed mee leven, want we zien hem steeds minder vaak buiten.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Alle varkens – van wildzwijnen, bio-industrievarkens tot minivarkens – hebben van nature slechte ogen. Maar ze horen waanzinnig goed en ruiken feilloos.

Dat is ook wat jullie zien als jullie varken zijn neus in de lucht steekt als hij wil ruiken waar jullie precies zijn.

In de loop der jaren is hij steeds minder gaan zien. En dat komt inderdaad door de vetrollen en plooien op zijn kop. Zijn ogen die van nature alleen schimmen zagen, zijn daardoor steeds dieper gaan liggen. Je kunt je wel voorstellen wat dat met zijn toch al kleine beetje zicht doet.

Jullie varken zal zich daardoor onzeker voelen en liever binnen blijven. In heel extreme gevallen kunnen oogleden van minivarkens gelift worden, waarbij dan ook omringend vet verwijderd kan worden. Maar beter is om te kijken of jullie varken op dieet kan, zodat hij in ieder geval niet nog dikker wordt en hopelijk zelfs wat afvalt. Stop in ieder geval met tussendoortjes, anders dan af en toe een stukje komkommer.

Loopt hij nog wel goed? Gezien zijn leeftijd kan artrose ook een rol (gaan) spelen en loopt hij daarom ook minder.

Begin maar eens om zijn eten buiten te zetten in plaats van binnen en kijk wat er gebeurt. Strompelt hij er op af? Neem tijd en rust voor je observaties. Na een week weet je beslist meer. (Wat te doen tegen artrose, daar komt nog een speciale post over).

Voor nu, maak het vertrouwd voor hem. Als je zijn hok nadert, noem dan even zijn naam en zeg dat je er aan komt. Dan weet hij dat je in de buurt bent. Doe alles rustig en beheerst. Maak zijn huisje schoon met kalme bewegingen, laat met vriendelijke stem horen waar je bent, maak geen onverwachte bewegingen etc. Je weet zelf wel het beste waar hij zich goed en veilig bij voelt.