VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
wij hebben een vraag, en wellicht dat jij ons wat verder kan helpen. Het ministerie is er niet zo duidelijk in. Wij willen graag een hangbuikzwijntje ophalen uit Zuid Holland en vervoeren naar Noord Holland. Kun jij ons misschien vertellen wat de regels zijn ? Mogen we haar gewoon met een Combo ophalen of zijn daar andere regels voor (uitgezonderd de aanmelding ervan, die info had ik al wel gevonden).’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Het is inderdaad verboden om een varken te vervoeren, anders dan van varkensbedrijf naar varkensbedrijf of naar de slacht. Tot voor een jaar of wat geleden gold die slachtregel ook voor minivarkens. Een tamelijk dwaze regel omdat minivarkens geen slachtdieren zijn (een slachtdier is een dier dat gefokt wordt voor consumptie).

De overheid zou dus moeten weten dat er geen slachtlijnen voor minivarkens bestaan, dus wat zou een minivarken überhaupt in een slachterij te zoeken hebben? Met andere woorden: de overheid wist eigenlijk geen raad met de regels voor het vervoeren van minivarkens en dus werden ze op een hoop geveegd met slachtvarkens.

De laatste tijd is daar toch verandering ingekomen. Minivarkens mogen nu wel vervoerd worden van particulier naar particulier, mits er aan alle eisen voldaan wordt. De minivarkens moeten aangemeld zijn bij het I & R systeem van het Ministerie en zowel verkoper als afnemer moeten in het bezit zijn van een UBN nummer.

I & R = Identificatie & Registratie
UBN = Uniek Bedrijfs Nummer

Want ook al heb je als particulier maar 1 microbiggetje in de woonkamer, voor de wet ben je meteen een varkensboer en moet je je houden aan de regels die voor alle varkensboeren gelden.

LET OP! Dat betekent dus dat in geval van ‘ruiming’ bij een uitbraak van besmettelijke varkensziekte je microbiggetje ook ‘geruimd’ moet worden. Minivarkensfora zouden zich dat moeten realiseren voor ze de minivarkens van hun leden letterlijk op de Nederlandse kaart zetten. Zo maak je het de ruimers wel heel erg makkelijk 🙂

Maar nu over het vervoer zelf.

Alles valt en staat met een grondige voorbereiding. Als minivarkens nog klein zijn, volstaat een flinke bench (het liefst de grootste maat hondenbench) met stro en/of een deken). Leg wat lekkers in de bench en wacht rustig tot het varkentje naar binnen gelopen is. Deurtje dicht en de bench met genoeg handen zonder wiebelen en/of scheef houden de auto inlopen (lees ook Minivarkentje op de kattenbak).

Beschouw het vervoeren van een groot minivarken als een militaire operatie. In de voorbereidingen mag niets, maar dan ook niets, aan het toeval overgelaten worden. Onlangs werd onze hulp ingeroepen bij het vervoeren van 2 knapen van kune kune varkens. Jammer genoeg konden we het zelf niet doen, dus bleef er niks anders over dan advies per mail en telefoon.

We hebben eerst een getekende plattegrond opgevraagd van de situatie ter plekke. Lastige kwestie, want de varkens moesten over een afstand van 50 meter lopen de bus in. Het perceel grensde direct aan een drukke autoweg, dus je kunt je wel voorstellen wat er gebeuren kon als de varkens langs de bus de weg op zouden schieten.

Vervolgens heeft Dennis ruim een uur per telefoon de hele operatie van te voren doorgenomen met de heer des huizes. De vrouw des huizes kon van de zenuwen niet slapen toen het zover was. Zij mocht en wilde er zelf ook niet bij zijn, omdat de slimme varkens haar spanning zouden oppikken en argwaan zouden krijgen.

Alles is goed gegaan.

Zoals gezegd, alles staat of valt met een goede voorbereiding om de varkens zonder stress de bus in te krijgen. Vooral het hermetisch afzetten, afdichten van openingen en gaten langs loopplank en schotten waar de razendsnelle varkens door weg kunnen vluchten, zijn de grootste zorg in de voorbereiding.

Bijgaand het artikel Varkensvervoer met Moed, Beleid en Trouw dat ik destijds schreef voor Levende Have in 2004. Die tekst voldoet nog steeds, maar vergeet niet dat geen enkel minivarkensvervoer hetzelfde is. Het is en blijft maatwerk.