VRAAG AAN VARKENVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Volgend jaar gaan ik en mijn vriendin met elkaar trouwen. Nu is het zo dat mijn vriendin heel erg, maar dan ook echt heel erg, gek is op minivarkens. Zodra ze ze ziet is ze echt zo blij als een klein kind.

Nu lijkt het mij erg leuk als iemand bij onze bruiloft met minivarkens komt binnenlopen met de ringen. Zelf hebben wij echter nog geen minivarkens en ik zal ze dus van iemand moeten lenen. Ik weet alleen helemaal niet of de varkentjes het aan zouden kunnen tussen 40 mensen en waar ik ze dan zou kunnen lenen (of huren, dat vind ik zo gek klinken).

Kunt u mij wellicht vertellen of ik die plan in het belang van de dieren beter zou kunnen laten varen? Mocht u denken dat het de varkentjes niet zou schaden, kunt u mij dan wellicht een adres geven waar ik zou kunnen informeren of ik varkentjes voor een paar uur zou kunnen lenen? Of zou dat misschien zelfs wel bij jullie kunnen?

Ik hoop echt dat u mij verder kunt helpen, want het zou echt een geweldige verrassing voor mijn vriendin zijn.’

ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Gelukkig vraagt de bruid in spé zich zelf ook al af of dit wel zo’n goed idee is.

Maar met alleen de vraag of het de varkentjes niet zou schaden, ben je er niet. Want wat is schaden dan in dit geval? Als de varkentjes het niet leuk vinden? Of als een van de varkentjes een hartaanval krijgt van de stress? Het eerste is zeker, het tweede behoort bij minivarkens altijd tot de mogelijkheden.

Varkens houden niet van verandering. Sterker nog, ze worden er bang van. Ze meenemen naar een bruiloft zullen ze je niet in dank afnemen. Misschien gaan ze er niet dood aan, maar het is allerminst leuk voor ze, want gegarandeerd erg stressvol. Nog los van het feit dat je bruiloft er niet van opknapt, want reken maar dat die panische varkentjes een hoop tumult veroorzaken en wie weet komen er dan ook nog ongenode gasten bij, zoals de dierenpolitie. Het zou zomaar allemaal kunnen.

Het doet me denken aan de duiven op een bruiloft. Die kun je ook huren. Minivarkentjes lenen of huren, wat maakt het uit welke naam je het beestje geeft? Feit is dat geen enkel dier een gebruiksartikel zou mogen zijn.

Maar met wat vindingrijkheid moet er toch wel iets te verzinnen zijn door deze bruid in spé om haar bruid te verrassen, zonder levende minivarkentjes?

Ik denk bijvoorbeeld aan een variant op het thema: something old, something new, something borrowed, something blue. ‘Iets geleends’ zouden de replica’s op ware grootte kunnen zijn van twee minivarkentjes die bruid 2 al kent, en waar ze altijd zo blij van wordt. De replica-minivarkentjes op wieltjes naar binnen gereden en de ringen met een mooi lint om hun hals geknoopt. Ik noem maar wat. Er is vast wel een creatief familielid dat het leuk vindt om zoiets te maken.

Geen dierenleed, twee stralende bruiden en ontspannen bruiloftsgasten.

Mijn liefje wat wil je nog meer?