VRAAG AAN DE VARKENSVRAAGBAAK
‘Beste Dafne,
Zoals vanochtend telefonisch besproken (met mijn collega) stuur ik u een email.
Wij hebben een klant in onze dierenartspraktijk die 15 (kruising) hangbuikzwijnen herbergt. Door omstandigheden (ziekte, leeftijd) is dit echtpaar niet meer in staat voor deze dieren te zorgen en hebben zij bij ons de vraag neergelegd of wij deze dieren zouden willen doden. Zij zijn met z’n 15en een mooie kudde die al jaren rustig samenleven. Dus een deel doden zien de eigenaren niet zitten.
Wij, daarentegen, als dierenartsen, zien het niet zomaar zitten om 15, overwegend prima gezonde varkens, te doden als dit ook anders kan. Echter, wij hebben dit nog nooit aan de hand gehad en daarom geen idee waar en hoe we varkens eventueel kunnen laten herplaatsen.
Onze vraag aan u is: heeft u tips of kunt u ons helpen in onze missie om deze varkens een goed tweede huis te bieden, zodat wij ze niet onnodig hoeven te doden?
Alvast bedankt voor uw antwoord.’
ANTWOORD VAN DE VARKENSVRAAGBAAK
Wat een duivels dilemma!
U heeft groot gelijk dat u gezonde dieren niet zomaar kunt euthanaseren.
Maar ik begrijp ook de zorgen van het echtpaar. Een hechte groep varkens moet je niet uit elkaar halen, daar bewijs je ze absoluut geen dienst mee. Zelfs ze in dit geval per twee proberen te herplaatsen is niet wenselijk voor deze varkens. Los nog van het feit dat er niet of nauwelijks goede adressen voor te vinden zijn. Door slechte ervaringen ben ik erg huiverig geworden van het bemiddelen in herplaatsing. Te vaak ging het mis en moesten de varkens weer weg. En dan werden ze vervolgens van hot naar her gesleept.
Maar ik heb een ander idee en dat is een oplossing ter plekke.
Ik ken de situatie niet, maar ga er van uit dat het echtpaar de varkens tot nu toe goed verzorgd heeft, zodat er een goede basis is om op door te gaan. Waarom geen contact opnemen met de plaatselijke en/of landelijke Dierenbescherming en een pool van vrijwilligers opzetten die met elkaar de verzorging ter plekke op zich nemen? Zoiets moet te organiseren zijn.
Er zijn altijd mensen die zelf graag varkens zouden willen houden maar er de ruimte niet voor hebben. En er zijn altijd mensen die het leuk vinden om te regelen en organiseren. U kunt via uw praktijk een oproep plaatsen met een poster. En via de lokale media een stukje in de krant, op radio en tv. Dat lukt vast wel, want het gaat hier om iets bijzonders. Vijftien van die leuke hangbuikzwijnen levert een mooi plaatje op.
Leuke bijkomstigheid: uw praktijk wordt in het zonnetje gezet door het uitdragen van uw standpunt en visie omtrent euthanasie.
Het Beloofde Varkensland kan helaas niet zo’n grote club varkens opnemen. Maar we kunnen wel met alle liefde een praktische Workshop VARKENS ABC voor beginners en gevorderden aanbieden, pro deo.
Op Het Beloofde Varkensland kunnen wij de vrijwilligers wegwijs maken in het fenomeen varken, omgang met hangbuikzwijnen en hun dagelijkse verzorging. Op het adres van de 15 hangbuikzwijnen volgt dan een ‘training on the job’. Daarna kunnen ze altijd met vragen bij ons terecht.
De varkens blij, het echtpaar is uit de brand, hoeft hun geliefde varkentjes niet te missen en u komt niet in gewetensnood.
Wat vindt u van deze win/win oplossing?